• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Sub sabia călăului

Sub sabia călăului
Era cât pe ce să încep așa: l-am cunoscut...

Nu l-am cunoscut, firește, dar i-am urmărit lupta, apoi lupta co-religionarilor săi din toată lumea șiită de a-l scoate din pușcărie și, în ultimele luni, de a convinge autoritățile de la Riyadh să-i comute pedeapsa cu moartea.

Textul din septembrie 2014, „Călăul din Piața Chop Chop” se referea și la Șeicul Nimr Baqr Al-Nimr, al cărui destin era de atunci pecetluit: să cadă sub sabia gâdelui.

Mi s-a părut mereu nedrept, uneori – ca în aceste zile – strigător la cer, felul în care Statele Unite și lumea occidentală se raportează la cele două teocrații, Arabia Saudită și Iranul, cu unități de măsură diferite. Regimul din Arabia Saudită, una dintre ultimele monarhii absolutiste din lume, e la fel de opresiv și abuziv ca regimul ayatollahilor din Iran. Tehranul finanțează Hezballah și Hamas, după cum Riyadhul finanțează mișcările jihadiste din întreaga lume, răspândind wahhabismul în școlile coranice și în moscheile de pe tot globul.

Șeicul Nimr Baqr Al-Nimr, un popular predicator șiit, a fost arestat în iulie 2012, pentru „răzvrătire”, „port ilegal de armă” și apărarea deținuților politici. Dacă răzvrătirea și instigarea la răzvrătire se referă la participarea sa în primele rânduri ale demonstrațiilor pașnice contra regimului, iar pe deținuții politici îi apără de un deceniu, portul ilegal de armă n-a fost dovedit.

În toate ieșirile sale publice,  Al-Nimr a condamnat violența și a propovăduit cuvântul ca singură armă de luptă împotriva unei conduceri dictatoriale și corupte. Mai mult, a pledat chiar pentru democrație și alegeri libere (împotriva Casei Saud). I-a susținut și apărat pe cei din guvernoratul Al-Qatif, din estul Regatului, șiiți într-o țară majoritar wahhabită, cei mai săraci cetățeni ai Arabiei Saudite, locuitori ai celei mai bogate regiuni în petrol.

La sfârșitul lui octombrie anul trecut, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, l-a sunat personal pe regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, rugându-l să comute pedeapsa. Sute de mii de oameni i-au scris președintelui Barack Obama, pentru a-și convinge prietenul saudit să-l grațieze pe Al-Nimr. Fără răspuns.

Reprezentanții organizațiilor internaționale pentru drepturile omului au dezvăluit că Arabia Saudită, în închisorile căreia există 30.000 de deținuți politici, este (ca și Iranul) una dintre țările care procedează la cele mai multe execuții. Nu doar la spânzurări și decapitări (Daesh și-a luat modelul de aici), ci la așa-numite crucificări – expunerea publică a cadavrelor.

Ieri, Șeicul Nimr Baqr Al-Nimr a fost decapitat, alături de alți 46 de condamnați. Dacă arestarea, în urmă cu patru ani și jumătate, a declanșat demonstrații sângeroase în tot spațiul islamic, executarea sa va ridica șiiții din est – săracii care stau pe zăcămintele de petrol – creând un puternic focar de destabilizare, care n-a fost anticipat, fiindcă nimeni nu și-a închipuit că monarhia va face gestul fatal care să-i amenințe stabilitatea. 

Inchide