Surfacebook

Surfacebook
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 26/04/2012, 23:19

M-am dus la Facebook (Rețeaua de socializare) din douămotive: să văd cum a luat naștere un fenomen socio-informatic deasemenea proporții și pentru că e un film de David Fincher(Fight Club, Se7en). Am ieșit cu amândouă buzeleumflate.

Filmul e despre orice, numai despre Facebook nu. Aflăm cum s-ajudecat îndelung părintele rețelei, studentul pe atunci (2003) MarkZuckerberg, cu frații Wrinklevoss pe paternitatea ideii, idee carei-a venit după o ceartă cu o fată, cum și-a tras în piept asociatuldupă ce acesta a înghețat, la nervi, contul companiei Facebook, cums-a înhăitat cu inventatorul șmecheriei informatico-muzicaleNapster, căruia îi plăceau fetițele și cocaina… A, era să uit,Wrinkleșii făceau canotaj și au pierdut o cursă în Anglia, și aiadată pe Facebook – e important. Finalmente, se pupă toți piațaEndependenții (virtual, firește) împart banii și Facebook trece de500 milioane de membri. So what?

Am aflat din filmul lui Fincher ce multe lucruri nu măinteresează cu privire la Facebook. În schimb, n-am aflat ce anumedin structura socială a Americii anilor 2000 aștepta aparițiaFacebook, cărei necesități, mai mult, cărei noi (sau vechi)sensibilități a tinerilor acestei epoci corespunde, care e șpilulfundamental care i-a asigurat succesul în competiția cu alte rețelede socializare, cum vor fi adulții de mâine proveniți din tineriiatârnați azi de Facebook. Firește, în termeni de film artistic, nude documentar Discovery. Tot filmul e un fel de surf în opturi pesuprafața lucrurilor și pe fețele oamenilor. Băieții care seperindă pe ecran parcă seamănă toți între ei, de Zuckerberg nu știudecât că e un „blue eyed boy” de copertă, adică un computer geniuscât se poate de standard, ce-i cu el ca ființă omenească eu n-amreușit să bag de seamă. Toate conflictele dintre personaje suntmoi, soft, demonstrative, pe cât de țipate, pe atât de lipsite detensiune – ceea ce la un artist al încordării cum poate fi DavidFincher e de mirare -, nu există niciun sentiment convingător, pânăși scenele de sex par didactice, asistăm parcă la un spectacol debrigadă artistică pe ramura informatică, doar că nu în stil realistsocialist, ci realist capitalist.

Pentru mine, The Social Network a fost doar odezamăgire. Pentru tinerii din România de azi s-ar putea să fieînsă ceva mai rău. Căci iluzia cea mai puternică pe care o induceacest superficiu (superficial plus artificial; explic casă-i scutesc de postări tâmpe și agresive pe cei care n-au înțeles,din textele recente ale subsemnatului, ce va să zicăencomiasme și Vide le roi!) e ușurința cu cares-ar face bani foarte mulți pocnind din degete. Zuckerberg înviziunea Fincher e doar un șmecher fițos care a făcut o postarenorocoasă, a apăsat pe enter când trebuia și gata, a ajunsmiliardar. Un „băiat deștept” al calculatoarelor. StudentulZuckerberg nu vine la cursuri, persiflează toți profesorii, nu-lvedem vreodată învățând la vreo materie, doar clapetează laptopuriși se umple de bani. Dacă ne gândim bine, avem și noi pe aici dince în ce mai mulți țucări, care nu vor ajunge însămiliardari, ci doar ratați, simpli, nici măcar de geniu.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Bill Gates a dat marea lovitură! Câți bani a făcut în timpul pandemiei. Toată lumea...
Lovitură totală pentru românii care stau la bloc. Cea mai proastă veste în plină iarnă:...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...