Suspans la Șosea

Redactor:
Marian Sultănoiu
Suspans la Șosea
Suspans la Șosea. Editorial de Marian Sultănoiu

Dealtfel, acesta cred că a și fost rostul declarației lui Călin Popescu Tăriceanu (single), după întâlnire: ca să fie asigurați pesediștii mai slabi de înger, că ALDE rămâne liniștit la „locurile sale”, în contextul în care parlamentari social-democrați, îngrijorați de perspective – neliniștile financiare ale guvernului, neliniștea juridică a lui Dragnea, neliniștea ALDE, care contrează PSD, în ultimul timp, pe teme financiar-fiscale -, pleacă din PSD (azi, unul, mâine, altul), orientându-se către barca lui Ponta.

„Îi dau asigurările (premierului Dăncilă, n.a.) că se va bucura de tot sprijinul. Am asigurat-o de soliditatea majorității guvernamentale din Parlament. I-am vorbit de sprijinul instituțional de președinte al Senatului” a spus Tăriceanu pentru urechile lipite de ușile Kiseleff-ului.

Ca să-i convingă pe președinte și pe opoziție că nu-i vor da drumul din brațe lui Dăncilă, nu merita atâta efort. Cu toții știau asta.

Deci, „apără-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!”

„Ei, câțiva oameni, acolo… Doar n-o fi exodul”, o să-mi spuneți. E drept, încă, nu-i exodul, dar pierderile încep să se vadă și nu e chiar un fapt lipsit de importanță.

Fostul coleg de bărcuță al lui Dragnea, pe când „Fă, Doino” dădea la vâsle, nu numai că-i „transbordează” oamenii din PSD în ProRomânia, dar a mers până acolo încât l-a anunțat că, dacă va fi să aleagă, pentru Cotroceni, între el, Dragnea, și Iohannis, îl va alege pe cel din urmă.

Mesajul vrea să spună că drumul e cu sens unic, absolut.

Pe această linie se înscriu și ultimele racolări de parlamentari înregistrate astăzi. I s-au alăturat lui Ponta: Mircea-Titus Dobre, fost ministru al Turismului în guvernul Tudose, și Gabriela Podașcă, fost secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului.

Interesant este că Dobre i-a fost loial lui Tudose până în momentul în care acesta a demisionat.

Și mai interesant este că, după ce Liviu Dragnea a respins, ferm, cererile de demisie, transmise de Iohannis, Vioricăi Dăncilă, anunțând că „PSD e gata să utilizeze toate mijloacele legale, constituționale, publice, sociale pentru ca votul cetățenilor din decembrie 2016 să fie respectat, inclusiv să organizeze un miting de susținere a actualului prim-ministru”, fostul premier, Mihai Tudose, s-a declarat, spontan, împotriva unui astfel de demers, explicând colorat: „Domnule, părerea mea sinceră e că nu! Suntem la guvernare! Sunteți căsătorit? Vă căsătoriți în fiecare zi? Te-ai căsătorit o dată, stai acolo!”.

Revenind la faptul că Dobre a stat „la un loc” cu Tudose, până în ultima clipă, n-ar putea fi posibil ca istoria să se repete, inclusiv Tudose fiind pe picior de plecare?!

Pentru că, dacă Tudose va pleca, atunci deranjul ar fi, mare, cu adevărat.

Nu întâmplător, luni, a mai plecat spre Victor Ponta și Marilena Meiroșu, deputata de, ați ghicit, Brăila, fieful lui Tudose, înaintea acesteia părăsind Kiseleff-ul deputatul Cătălin Nechifor. Tot la ProRomânia și-a găsit loc și deputatul PMP, Ion Tabugan, zvonurile fiind că vor urma alte mutări, astfel încât, în noua sesiune parlamentară, partidul în discuție să-și formeze grup.

Personal, cred că Tudose va aștepta până la sfârșitul lunii – poate mai mult -, când se va pronunța sentința în dosarul lui Dragnea.

Orice s-ar spune, la Șosea, apele încep să se umfle. De la un capăt la altul al străzii.

Inchide