Taină și Iubire

Taină și Iubire
Publicat: 02/02/2018, 20:34
Actualizat: 02/02/2018, 23:25

A fost prea mare uimirea că Bartolomeu Întâiul se înregimentează sub „Ramura de măslin” lui ErdoÄŸan, rugându-se ca sultanul se izbândească în războiul cu kurzii din Siria (a „rezolvat” până azi peste 800).

Patriarhul din Fanar, întronizat în noiembrie 1991 (la doar 51 de ani), e o personalitate excepțională, un mare teolog (specialist în drept canonic), un martor – sinonim cu „martir” în limba greacă, cum bine remarca – al „unei umanități pe care neantul o fascinează și o înspăimână”, urmărindu-și cu obstinație idealurile: comuniunea Bisericilor-surori și visatul sinod ecumenic, dialogul spre unitatea creștină, sănătatea Pământului.

Încă din urmă cu două decenii, când marele teolog ortodox Olivier Clément a publicat „La vérité vous rendra libre: Entretiens avec le patriarche oecuménique Bartholomée” m-am îndrăgostit de dragostea lui pentru arhipăstorul de pe malul Bosforului.

A vorbit despre Taina Treimii, considerând că Trei e „un număr meta-matematic, identic întotdeauna cu Unul” – și despre „Dumnezeu ca reciprocitate a iubirii, iubirea celor trei Persoane întoarse una spre Cealaltă, fiecare rămânând în întregime în celelalte prin mișcarea nemișcată, de iubire, a perihorezei” (unire fără amestecare, separare fără despărțire, n.m.).

Le-a vorbit tinerilor despre iubirea profană: „ e un cuvânt dificil, ambiguu, un cuvânt, cum spuneți dumneavoastră, . Să încercăm să limpezim lucrurile. Freud s-a plimbat îndelung prin subteranele noastre, cu lampa Psyché-ului în mână. Ateismul i-a făcut însă un prost serviciu. A confundat eros-ul cu expresia lui sexuală. Or, așa cum spune Platon în Banchetul, eros-ul e un elan spre divin care, desigur, se poate exprima și în viața sexuală, dar care, de asemenea, o și depășește cu mult. Există, de pildă, un eros artistic, un eros teologic și, mai ales, un eros mistic. Poate singuri monahii cunosc taina iubirii. Prin asceză, ei desprind dorința de nevoi, inclusiv de nevoia sexuală, și o unesc cu elanul nemărginit al Suflului-de-viață-dătător, o metamorfozează și o împlinesc într-o agápÄ“ divină. AgápÄ“ este o iubire duioasă și compasivă, o iubire cu totul personală, dezinteresată – trebuie să avem curajul acestui cuvânt, în ciuda reacțiilor pe care le-ar provoca în rândul nenumăratilor partizani (sau sclavi) ai vulgatei psihanalistice. Un om duhovnicesc a cărui asceză s-a împlinit îi poate întâlni pe ceilalți ca pe niște chipuri, dincolo de orice posesivitate carnală sau psihologică. Iar acest lucru e valabil nu numai pentru monahi. Bunătatea și compasiunea sunt prezente la ființe aparent oarecare (de fapt, pentru ochii inimii, nimeni nu e oarecare)”.

Bartolomeu Întâiul a vorbit, vibrant, despre „o Europă fără limite”: „Rădăcinile Europei nu sunt în Europa luată în accepțiunea manualelor de geografie. Zeus a răpit nimfa Europa, ca să o transporte pe continentul căreia aceasta îi va da numele său. De pe țărmurile Feniciei a răpit-o. În Istanbul, Europa se oprește oare la Bosfor? Anumiți istorici vorbesc aici despre o Șregiune intermediară, mergțând din Balcani până la Semiluna fertilă… Principalele texte patristice au fost redactate în Capadocia, în era antiohiană. În raport cu hinduismul, islamul e occidental! În cea mai semnificativă scenă a Fraților Karamazov (dialogul între cel care a conceput și cel care a realizat paricidul), scrierile duhovnicești ale lui Isaac Sirul se află pe masă, ca un martor al pierderii și al mântuirii omului. Or, Sfântul Isaac era un arab de pe țărmurile Golfului, venit în Irak și aparținând Bisericii Răsăritului care pe atunci evangheliza sau urma să evanghelizeze parțial, timp de mai multe veacuri, Tibetul, India, Mongolia și China (…). Cum să nu evocăm și explozia modernă a Europei, în care se amestecă elanul misionar, setea de profit, visul de aventură? Între 1492 și 1520, Europa a marcat cu pecetea sa de neșters Americile. În aceeași epocă, misionarii și negustorii ruși implantau Europa în Asia profundă, până la țărmurile septentrionale ale Pacificului – la urma urmei, Irkuțk și Vladivostok sunt orașe europene. Astăzi (textul e scris în ultimul an al secolului XX, n.m.), Europa occidentală se unifică penibil în resemnare și neliniște. Fără nici o mare viziune despre viitor, fără un mare ideal în afară de acela, pe cât se pare, de a-i apăra pe cei împotriva popoarelor din Sud, împotriva turbulențelor Europei de Est, căci, în ciuda înrudirii culturale a lui Dostoievski și Soljenițîn, banul european este prudent (…)”.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Care telefon se strică mai greu, iPhone sau Android? Diferențele în timp dintre modele
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Klaus Iohannis, criticat după ce le-a spus românilor să joace golf. „Mâncați cozonac dacă nu...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
ȘOC! Elena Merișoreanu, în stare GRAVĂ la spital! Are covid, deși este vaccinată! Informații de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Tragedie în România! Elena Merişoreanu, internată de urgenţă la spital. Are COVID
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...