Timișoara Libiei COMENTARIU LIVE

Timișoara Libiei COMENTARIU LIVE
„Și niminea să nu s-amestece în threbuhrili intehrne ale hRumâniei!" Ani în șir, Ceaușescu a făcut vorbire ca un robot defect despre neamestecul în treburile interne în vreme ce el însuși distrugea sistematic poporul român. Ceea ce vedem acum în Libia este contrazicerea acestui principiu.

„Și niminea să nu s-amestece în threbuhrili intehrne alehRumâniei!” Ani în șir, Ceaușescu a făcut vorbire ca un robotdefect despre neamestecul în treburile interne în vreme ce elînsuși distrugea sistematic poporul român. Ceea ce vedem acum înLibia este contrazicerea acestui principiu.

Mari puteri intervin pentru a opri masacrarea totală a opozițieilibiene de către un nebun ucigaș aflat la conducerea țării de 40 deani. Alte state mari își anunță neutralitatea, în cazul Rusiei șiregretul că Occidentul a ales soluția militară, dar nu voteazăîmpotrivă. În schimb, o serie de comentatori, în bună măsurăaceiași care spuneau că Mubarak e bun pentru stabilitate, produc șiacum argumente „înțelepte”.

Până ieri, se spune, Gaddafi nu era dictator? Sarkozy șiBerlusconi erau prietenii lui. Da, și? Până acum, Gaddafi nu ordonaexecuții în masă.

He, he, dacă Libia n-avea petrol, nu se mai ținea seama deîncălcarea Drepturilor Omului. Absurd – dacă interesul erapetrolul, atunci Gaddafi trebuia susținut cu cinism de occidentali,nu atacat, ca să sară prețul petrolului.

Occidentul nu a intervenit în Rwanda, în conflictul genocidarhutu-tutsi, și au murit 800.000 de oameni. Da, a fost o nepăsarecriminală, și? Așteptăm acum să moară 800.000 de oameni și înLibia?

Nicolas Sarkozy e un fanfaron. Da, este, vrea să ia prim-planulîn nordul Africii, unde până acum Franța a fost penibilă – și? Neuităm liniștiți la crime din cauza asta?

Vine Al Qaida în locul lui Gaddafi: același „argument” ca-ncazul Egipt – Mubarak, pe care îl invoca până mai ieri chiarGaddafi – acum a schimbat placa, zice că se aliază cu Al Qaidaîmpotriva „cruciaților”.

Prin reprezentantul nostru, dl Băsescu, România are și ea o”poziție”, mai exact niște ziceri la televizor ale d-luipreședinte. Că opoziția din Libia nu e suficient de reprezentativă.Dar timișorenii care în decembrie `89 s-au bătut o săptămână cupieptul gol sub gloanțele armatei de represiune a amicului luiGaddafi, „huliganii” care urma să fie rași de pe fața pământuluipotrivit dorinței Elenei Ceaușescu, cât de reprezentativi erau?

Benghazi este Timișoara Libiei. Nu e nevoie ca România sărecunoască politic opoziția libiană, ar fi suficient să facă cevapentru ca ea să nu fie exterminată.

E riscantă intervenția în Libia, înseamnă război, ne maicomunică în șueta tv, dl Băsescu. Bineînțeles că e riscantă,Gaddafi poate pune civili în jurul obiectivelor militare pentru acrea imaginea fiilor Islamului uciși de „cruciați”, poate ordonaatentate de proporții în vest, cum a mai făcut-o, e capabil deorice acțiune scelerată. Dar riscurile nu vizează în mod directRomânia și nu șterg fondul problemei; care este atitudinea Românieifață de un dictator care își omoară cu sânge rece opozanții?

Deocamdată, neoficial, prin dl Băsescu, respingem intervențiaaliată în Libia. Suntem dincolo de poziția Rusiei și Chinei, carese abțin, de poziția Germaniei, care sprijină acțiunea militarăprin embargo petrolier asupra Libiei, deși s-a abținut și ea lavotul ONU, și ne apropiem de Hugo Chavez, dictatorul Venezuelei,care consideră intervenția „iresponsabilă”. O poziție oficială,rezultat al unei ședințe CSAT, continuă să întârzie.

Nu se pune problema participării efective în războiul aerian dinLibia – n-are nimeni nevoie de cele câteva avioane ale noastre,care creează alertă în ce-a mai rămas din agricultura româneascăatunci când se ridică de la sol. Este vorba de a susține politicoperațiunea antigenocid, antidictatură, în favoarea democrației înLibia și în întreaga lume arabă – cu totul deosebit, istoric, estefaptul că Liga Arabă a votat pentru intervenție înaintea decizieiONU. Și dacă considerentele legate de Drepturile Omului și desolidaritatea cu cei care luptă pentru libertate sunt „puerile”,atunci măcar coerența în politica proamericană pe care România oface de mai bine de un deceniu ar trebui să conteze. În 2004,proaspătul președinte al României, Traian Băsescu, ridica sus șitare „Axa Washington-Londra-București”. Acum, două treimi dinaceastă axă luptă cu Gaddafi.

PS Stimați cititori, e ora 20 și câteva minute, și după trecereaa douăzeci min. de când s-a întrerupt transmisia directă de laCotroceni pe TVR 1 a declarației președintelui Băsescu în problemaLibiei, mă părăsește ideea ca am avut un accident cerebral sau căare loc o lovitură de stat. Nu, e real, ne aflăm în România și dupăce președintele a apucat să spună că suntem în situația unuitrăgător căruia îi tremură degetul pe trăgaci, că vom respectadecizia consiliului de securitate și că un dictator care trage înpropriul popor nu poate fi susținut, Televiziunea Publică Românăn-a mai fost în stare să reia transmisia vreme de douăzeci deminute, și nu din Benghazi, de la Cotroceni. Mai are rost să vorbimde vreo poziție a României?

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
FOTO. Cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut Alexandra Stan! A lăsat la vedere...
Ce avere uriașă avea Sean Connery! Cine sunt cei doi moștenitori ai faimosului actor
România, sancțiune GRAVĂ dacă nu termină cu poluarea! Termenul pe care ni l-a dat Europa
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
Marea Britanie intră în carantină timp de o lună. Boris Jonhson: Nimeni nu își dorește...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
A intrat în baie peste soție și a găsit-o așa! Ce făcea femeia? Nici n-a...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
CARANTINĂ în România, din decembrie?! Vestea venită chiar în această seară
Klaus Iohannis, ANUNȚ ȘOC! Toți românii sunt vizați
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Top 3 cele mai pasionale zodii din horoscop. Sunt partenerii de viață ideali
Inchide