• Publicat:
Puterea Gândului

Trumpyahu!

Trumpyahu!
Acordul Secolului încalcă acordurile internaționale.

Astăzi, după ce lucrările comisiei începuseră, a găsit premierul Israelului momentul cel mai bun să anunțe că își retrage cererea de imunitate înaintată Knessetului. Era de așteptat să o retragă, fiindcă n-ar fi întrunit majoritatea, iar motivul pentru care a depus-o a fost să amâne cât se poate trimiterea în judecată.

În consecință, Procurorul General Avichai Mandelblita a înaintat Tribunalului din Ierusalim dosarul penal nr. 67104/01/20.

Netanahu e, de astăzi, oficial inculpat și stabilește un record: cel dintîi prim ministru în funcție al Statului Israel trimis în judecată.

Asta îl va clătina puțin de pe creasta valului istoriei pe care e convins că s-a urcat („procesul istoric pe care îl conduc”).

Fantezia publică a scornit un termen nou – TRUMPYAHU. L-am auzit prima oară dimineață, în comisia pentru imunități, rostit de parlamentarul Ofer Cassif (cu studii aprofundate de filosofie politică).

Președintele Trump și-a început speechul de prezentare a „Acordului Secolului”, declarând: „Astăzi Israelul face un mare pas către pace”. Netanyahu l-a elogiat, subliniind că doar un expert în real estate putea concepe un asemenea Plan de Pace strălucit. Un oficial palestinian a comentat de la Londra că așa se întâmplă în real estate: unii primesc proprietatea, ceilalți banii (aluzie la cele 50 de miliarde promise palestinienilor de liderul de la Casa Albă).

E greu de dedus – din patetismele celor doi vorbitori și fără hărți, care e exact conținutul Acordului. Trump a promis că Ierusalimul rămâne capitală indivizibilă, dar capitala viitorului stat palestinian se va așeza undeva în estul Orașului Sfânt.

Prima constatare, la cald, e că Acordul Secolului, așa cum a fost prezentat, încalcă acordurile internaționale.

Și o a doua constatare: la conferința de presă au fost prezenți și salutați de cei doi lideri, Trump și Netanyahu, ambasadorii Sultanatului Oman, ai Bahreinului și Emiratelor Arabe. Lipsa diplomaților din Arabia Saudită și Iordania nu e cel mai bun semn pentru acest Plan de Pace care sună ca un dictat.

La aproximativ o oră după conferința de presă comună, președintele Statelor Unite a postat pe Twitter harta de mai sus.

Inchide