Turnuri de fildeș

Turnuri de fildeș
Publicat: 22/01/2019, 03:15

Am scris aici că nu agreez violența cetățeanului, în relația lui cu politicianul – tot așa cum nu agreez, părându-mi-se absolut indecentă, aroganța și violența de limbaj a celui din urmă față de români – sub niciuna din formele sale: fizică, verbală sau scrisă. Cu atât mai mult cu cât această violență de limbaj nu a făcut, în ultimă instanță, decât să dea apă la moară acelorași reprezentanți mereu întărâtați ai PSD gen Rădulescu-Ștefănescu-Nicolicea – declanșatorii unei polemici cu accente suburbane, prin remarcile lor televizate – care au adus, imediat, în discuție „blândețea legilor din România” și necesitatea grabnicei lor înăspriri.

Din această poziție,încerc să înțeleg „discursul” și gesturile, în continuare incitante și inutil-agresive ale acestor politicieni, față de românii care le critică activitatea politică sau le răspund atacurilor într-o notă, nici ea cuviincioasă.

Nu știu exact-exact pe ce se concentrează strategia politică de comunicare a PSD, dar dacă se restrânge, în esență, la aceea a aplicării pumnului în gură, eu cred că e total neinspirată, ca să folosesc un necesar eufemism.

E drept că o dictatură, instaurată, reușește ca, pentru o oarecare perioadă de timp – a se vedea în ce măsură o astfel de dominație social-politică se poate susține astăzi în România, cu „resurse” proprii, câtă vreme una mult mai „consolidată” s-a prăbușit ca un castel din cărți de joc, la sfârșitul anilor ’80, în toată Europa Centrală și de Est, imediat după (dacă nu chiar înainte de) ieșirea din joc a URSS – să îndese pumnul în gura celor care nu vor să tacă. Dar numai pentru o oarecare perioadă!

Totodată, mi se pare absolut surprinzător că strategii PSD nu descifrează fenomenul propagării protestului social prin „contaminare”, gen „Revoluțiile anticomuniste din anii 80” sau, actual, „Protestele Vestelor Galbene”, acestea din urmă traducându-se prin exprimarea tot mai violentă, directă, în stradă, a nemulțumirilor populației, mereu mai precar reprezentată de o clasa politică neprofesionistă, ultra-mincinoasă în context electoral și gata să denunțe pe loc, ulterior, „contractul său electoral”.

Nu poți, dacă îți pasă de stabilitatea țării tale, să-ți provoci, prin varii și repetate metode populația, la o ripostă verbală incisivă, ulterior la proteste de stradă, ce pot scăpa de sub control – decât dacă vrei să „declanșezi”, la București, un alt EuroMaidan ucrainean.

Cu puțină atenție, cei care se joacă cu focul ar fi putut observa deja crescendo-ul agresivității manifestărilor populare – și nu vorbim aici de făcătura „jandarmeriadei”.

De la mesajul scris/verbal violent – pentru că nu tenta obscenă a fost urmărită, neapărat, în transformarea unei înjurături contractate în „număr de înmatriculare”, ci practic, într-o lovitură psihică, țâșnită, cum se spune, din ficați, a cetățeanului excedat, îngenuncheat de lipsa de scrupule a politicianului pe care l-a trimis în parlamentul țării spre a-i reprezenta interesele – la tot mai desele manifestări violente de dezaprobare împotriva politicianului țâfnos și arogant, întâlnit pe stradă – fluierături, invective, scuipat – deloc bine-venite, dar provocate prin discursul agresiv (Rădulescu, amenințare cu atac violent, armat, împotriva protestatarilor pașnici, Ștefănescu-Nicolicea, jigniri repetate la adresa acelorași protestatari nemulțumiți, toți la un loc contribuind la reforme neagreate sau, pur și simplu, ratate, în Justiție, Finanțe, Sănătate, Educație).

Sigur că nu e de dorit un astfel de comportament al cetățeanului, dar nici lipsa de comunicare a politicianului cu electoratul care l-a ales să-l reprezinte/conducă, generând, de la nivelul său de parlamentar, un dialog meschin și bulversant, de genul celui de la Drobeta-Turnu Severin:

Protestatar – Bolșevicul Nicolicea!

E.N. – Da, nesimțitule!

Protestatarul scuipă, după spusele parlamentarului, în vânt și urmează:

Protestatar – Asta pentru că ai dat drumul la toți tâlharii și violatorii. Pentru că ai modificat codurile penale.

E.N. – Ești un prost!

Protestatar – Eu sunt prost?

E.N. – Da. Ești un prost. Dispari! (Și așa mai departe, în același stil deplasat).

Sau declarații belicoase de genul celei a lui Codrin Ștefănescu, și el interpelat de același protestatar, la Turnu Severin – „Acest om (protestatarul – n.a.) nu produce plus valoare pentru țară, nu are un aport la binele unei națiuni. El este un parazit. Sunt niște paraziți care pe bani externi înjură, promovează violența, agresivitatea și distrug ceea ce restul comunității încearcă să construiască – iar astăzi, fluierat, la Sibiu, alături de Nicolicea și de ministrul Trif, atunci când a înaintat, provocator, către grupul protestatarilor, care au reacționat imediat: „De ce instigi la violență?” „Vă vedem din Sibiu, partid de hoți și de mafioți!”

Este lipsit de sens ca un politician, care își înțelege rostul său în societate, să intre, direct sau prin intermediul emisiunilor televizate, în astfel de dialoguri/polemici injurioase și provocatoare cu cetățenii, în speranța că le va închide gura.

Nu poate face nimic altceva decât, fie să-și recunoască acțiunile, eventual să le explice necesitatea, atunci când e cazul, inteligent și coerent, fie să-și ceară scuze dacă a greșit, traversând astfel de momente tensionate cu demnitate și eleganță, fie să-și întețească/multiplice acțiunile nepopulare, continuând să fie fluierat și apostrofat, oriunde ajunge, în țară.

Instigarea și provocarea nu vor avea alt efect decât acela de a conduce la proliferarea manifestărilor de recul și revoltă, tot mai intense, tot mai incisive.

Popoarele nu pot fi conduse din „turnuri de fildeș”.

Până la urmă, nimeni nu poate fi atât de arogant și de inconștient, încât să creadă că o dictatură nevolnică, construită la repezeală, prin manipularea principiilor democratice, poate dura mai mult decât o suportă nația…

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...