TVR trebuie să moară

Redactor:
Victor Rotariu
TVR trebuie să moară
Demiterea șefului TVR de către Parlament, prin respingerea raportului de activitate pe 2014 acum, la finele lui septembrie, continuă tradiția politicienilor de a-și bate joc de banii contribuabililor, de a-și "marca teritoriul", de a-și "umfla mușchii" și de a arăta instituțiilor statului cine "taie și spânzură".

În loc să găsească soluții, în loc să nu fi închis, împăciutor și chiar complice ochii la felul în care gigantul este condus de atâția ani, 220 de politicieni au decapitat conducerea unui alt produs falimentar al statului strict din considerente politice. Dacă ar fi fost, vreodată, considerente economice în numirea conducerilor TVR niciunul dintre foștii conducători nu ar fi trebuit păstrat mai mult de un an. Șefii TVR nu au fost numiți ca manageri, ca șefi de business, ci pentru a trage sforile în politica editorială.

TVR pierde bani. Mulți. Anul trecut a fost vorba despre aproape 82 de milioane de lei. TVR are datorii. La finele anului trecut datoriile totale erau de circa 700 de milioane de lei, respectiv 160 de milioane de euro. De fapt, la finele anului trecut TVR a avut datorii mai mari decât veniturile, care au fost de circa 124 de milioane de euro, cheltuielile fiind de 142 de milioane de euro.

Faptul că Tănase a fost dat afară nu contează. Ceea ce contează este ce fac politicienii din această instituție. Chiar dacă, în teorie, televiziunea națională este o instituție de interes public, subvenționată la fel ca alte structuri bugetofage, TVR este și un jucător activ pe piața de publicitate TV. E drept, cu doar 8 minute pe oră în loc de 12 (cât au voie televiziunile private) și cu rating-uri decente doar o dată la câte doi ani, la campionatele mondiale sau europene de fotbal (doar în fazele superioare dacă nu se califică România), cele circa 6,4 milioane de euro încasate din vânzarea rating-ului ar asigura transmisia doar pentru 18 zile. Dar, pe lângă veniturile de la bugetul de stat și din publicitate, TVR încasează și taxa TV, care anul trecut a fost de circa 72,5 milioane de euro.

Această struțo-cămilă subvenționată de stat dar activă pe piața privată trebuie să dispară. Nu TVR, cu cei peste 2.400 de angajați ai ei (spre comparație Compania Naționala de Autostrăzi are circa 6.000 de angajați), ci felul în care este finanțată și condusă.

Dacă este instituție de interes public atunci, cu un buget nu modest, ci realist, ar trebui ca scopul funcționării să fie educarea și informarea corectă a publicului și atât. Fără show-uri, fără talk-show-uri cu invitați plătiți mai bine la stat decât la privat, fără contracte de colaborare scumpe pentru un rating care nu mai vine. Dar atunci renunță la publicitate și își asumă că, nefiind o televiziune comercială, singura ei misiune nu este rating-ul aducător de bani, ci asigurarea unui flux echilibrat de informații.

TVR așa cum este acum nu mai are voie să funcționeze. Trebuie renegociată relația cu Radiocom (care seamănă izbitor cu relația de complicitate dintre CFR Călători și CFR S.A.) și trebuie stabilit, clar, ce se dorește de la televiziunea publică, ce rol are, dacă are, în societate și câți bani i se pot aloca pentru acest rol. Decizia ar trebui să fie a finanțatorilor, respectiv a contribuabililor.

Altfel, televiziunea națională va rămâne un instrument scump al polticienilor aflați la putere cumpărat din bani publici pentru o propagandă ieftină.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată Anca Neacșu, blonda din trupa ASIA, la 43 de ani! Era una...
Angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tăcerea. „NICIODATĂ nu o să pun gura pe...
Simona Halep a omis un detaliu important când s-a retras de la Dubai! Lovitura primită...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Declarații fără precedent ale unui fost primar al Capitalei despre aerul din București. 'Se respiră...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Cehii, plătiți de stat pentru a respecta carantina. Câți bani primesc zilnic
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Armata americană va fi dotată cu o armă minune. 'Asta nu e SF!. Obiectele pe...
Medicul Virgil Musta a făcut anunțul crunt pentru români. Se va întâmpla într-o săptămână
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide