Un lagăr numit Ținutul Secuiesc. Ce este atunci România?

Un lagăr numit Ținutul Secuiesc. Ce este atunci România?
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Se face o săptămână de când scriem zilnic despre regionalizareaRomâniei. Am anunțat în premieră voievodatele d-lui Boc, am luat la cunoștință de superjudețele d-lui Traian Băsescu, am pus pe hartă capitalele d-lui Ioan Oltean, l-am avut la InterviurileGândul pe dl. Kelemen Hunor care n-a lăsat loc deinterpretări: „Așa trebuie să fie – Covasna, Harghita, Mureș”. Am făcutanalize, estimări, am cheltuit zeci de ore să smulgem declarațiisau fragmente de proiect, am luat reacțiile d-lor Ponta șiAntonescu și i-am cerut opoziției propriile proiecte și calcule, pentru a vă prezenta un discurs coerent despre unsubiect care interesează direct fiecare cetățean din țara aceasta.Am încercat să evităm tentațiiile naționaliste și abordarea facilăcă totul nu e decât o perdea de fum, menită să mascheze „problemelereale”. În același timp, am demontat manipularea care spunea căfără regionalizare pierdem bani europeni, cerând și prezentând apoipoziția Comisiei Europene, care ne-a confirmat ceea ce bănuiam: nici vorbă de așa ceva.

Ne-am încăpățânat să căutăm raționalul acolo unde nu e și săordonăm haosul din mintea unor domni care au pierdut de multlegătura cu oamenii care i-au ales. Pentru că de o săptămână toatălumea vorbește despre regionalizare, dar nimeni n-a văzut vreunproiect clar în acest sens. Toată lumea își dă cu părerea, darnimeni nu a prezentat un document în care să explice negru pe albcum va arăta România noastră și a generațiilor viitoare. Toatălumea reacționează viguros patriotic, dar nimeni, absolut nimeni,nu a arătat vreo hartă redesenată de Guvernul României. Ceea cevedeți dvs. la televizor este vechea hartă a regiunilor dedezvoltare, care existau bine mersi și până acum, dar cărora nimeninu le dăduse vreo importanță juridică.

Dl. Boc, cel care ar fi trebuit să prezinte proiectul, a avut osingură conferință de presă pe această temă: nici de această datădl. premier n-a reușit să se ridice deasupra interesului mărunt,furnizând, în locul unui mult-așteptat discurs tehnic și lămuritor,gargară despre „alianța socialistă”. Mai concret a fost dl. TraianBăsescu, dar a făcut-o în stilul său de jucător de alba-neagra: achemat Guvernul la Cotroceni și apoi a mers el însuși la PalatulVictoria, unde a ținut presa cinci minute înainte de ședința deGuvern, răstimp în care a vorbit de cele opt județe. Când, în modfiresc, ziariștii i-au cerut d-lui președinte detalii despreproiect, ca de la un om care a dat de înțeles că știe despre cevorbește, dl. Băsescu, atins subit de separația puterilor în stat,i-a trimis pe ziariști să se intereseze la Guvern și la Coaliție,”că ei știu și decid”.

Și atunci de ce atâta risipă de efort din partea presei înrelația cu niște politicieni fără proiect și viziune? Poate pentrucă în toată această Românie din vorbe există un proiect coerent șiniște politicieni încăpățânați și tenace. Știți despre cinevorbesc: „Așa trebuie să fie – Covasna, Harghita, Mureș”. Acest”trebuie” categoric și profund neeuropean, rostit ca un ultimatum,mie îmi sună prost. Liderii UDMR au înțeles că au de-a face cu unpartener de guvernare labil și dispus să se târguiască ca să rămânăla putere și forțează pentru punerea în practică a unei adevărateobsesii: Ținutul Secuiesc tăiat exclusiv pe criterii etnice.

Vă veți întreba de ce nu vrea UDMR un Ținut mai mare, cu Brașov,cu Alba, cu Sibiu, așa cum este acum desenată regiunea Centru?Simplu: Nu doar pentru că s-ar schimba compoziția etnică aȚinutului, dar ar dispărea și monopolul politic absolut al UDMR înzonă. Gândiți-vă la un consiliu regional în care UDMR n-ar mai aveapeste 90 la sută și în care n-ar mai putea să taie și să spânzure.Mai ales să taie.

Noua hartă a României este, în acest moment, obiect de negocierepolitică între dl. Băsescu și UDMR. Este foarte probabil caGuvernul să-și asume răspunderea pentru acest proiect de lege. Săeviți dezbaterea publică și pe cea parlamentară și să-ți iei toatelegile importante pe propria răspundere este cel mai clar semn dearoganță și dispreț față de toată lumea, indiferent că suntemromâni sau maghiari.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...