Un” te duci tu, STS?

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Un” te duci tu, STS?
STS nu este băiatul cu mușchi fără de care alegerile din România devin nedemocratice, este doar băiatul de la IT. Care, în clipa de față, poartă un costum de agent secret, cam mare pentru el.

Serviciul de Telecomunicații Speciale trece zilele acestea printr-o veritabilă criză de imagine, care riscă să se transforme în curând într-una de identitate – serviciu/direcție în minister. Nu e greu să ajungi în criză de imagine, când de imagine se ocupă colonelul Adrian Fulea, reporterul acela îmbrăcat în parpalace sau costume comuniste, care transmitea știri pompoase la TVR, și care acum se străduiește să dezamorseze bombele care îi zboară pe la urechi cu eleganța unui elefant înfuriat: medicii căzuți cu avionul au fost atât de netrebnici, încât nu au fost în stare să transmită la 112 coordonatele, ISU e atât de incompetent, încât, vezi Doamne, de-aia au stat doi oameni pierduți 3 ore pe un câmp prin Constanța. Recunoști cu ușurință stilul acesta agresiv de om încolțit și derutat, așa se purta și șeful său, generalul Marcel Opriș, cu jurnaliștii, când era supus întrebărilor pe la Parlament. Totuși, ce vină are STS ca instituție? Se face să îmbrâncești politic un serviciu secret, în plin an electoral?

Din toată această criză pornită de la accidentul din Apuseni, premierul Victor Ponta a înțeles doar că trebuie să profite politic, nu să repare acel ceva stricat în procedurile instituționale de criză ale României. A făcut asta cu PNL, ai cărui demnitari au decontat, binemeritat de altfel, toată vina. Apoi, din acea pornire a adolescentului care ajunge prima oară la striptease și, nemaisuportând doar să privească, se înfige cu mâinile direct în dansatoare, și-a zis: eu pot mai mult. Mai vrea încă un serviciu secret la discreția pixului cu care îi numește șefii, așa cum a procedat deja cu „Doi și-un sfert”-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Paradoxal, premierul Ponta are dreptate când vrea STS-ul la Interne și mai-mai că ajunge nemeritat campionul reformei serviciilor secrete, așteptată de 20 de ani, dacă e să vorbim strict tehnic. România a rămas probabil țara din fostul bloc sovietic cu cea mai nereformată structură a comunității de informații, păstrând aproape 25 de ani modelul rusesc cu o pleiadă de servicii secrete, care mai de care mai specializate, mai opace și cu mai multe beneficii extra-legale. Majoritatea statelor europene au trei, cel mult patru servicii secrete: unul intern, unul extern, unul al armatei și eventual unul de spionaj și contraspionaj al comunicațiilor. România a avut 7 servicii, până în 2006, când Monica Macovei a reușit destructurarea SIPA, serviciul secret din Justiție, ajuns unealtă de șantaj. Da, SUA pot mai mult ca număr de agenții, dar comparația nu-și are locul.

Un STS cu rang de serviciu secret, care să facă doar ce fac oamenii din subordinea lui Marcel Opriș, nu mai există nici măcar în Rusia, din 2003. Acolo, ca și în restul statelor europene, protecția rețelelor de telecomunicații între instituțiile statului este asigurată fie de o direcție dintr-un serviciu secret central, fie de o agenție de informații care se ocupă cu spionajul extern al telecomunicațiilor, așa cum o fac NSA în SUA sau GHCQ în Marea Britanie. În rest, există agenții sau direcții aflate în subordinea Guvernului, care se ocupă cu așa ceva.

Revenind însă cu picioarele pe pământ, în realitatea anului 2014, în care au loc alegeri europarlamentare și prezidențiale, de ce să crezi vreo clipă că premierul Ponta s-a apucat brusc și dezinteresat de o reformă atât de grea? Te gândești la vara anului 2012, când a vrut să schimbe legi cu forța și a izolat diplomatic România în Europa, doar ca să-și demită eternul antagonist politic, te gândești la iarna lui 2013, când a girat modificări ale Codului Penal menite să pună la adăpost toți penalii din politică. Te gândești până la urmă la acest stil al său de a face politică, cu un tupeu pregătit să încerce orice gogomănie legislativă, până i se dă peste mâini de către presă sau public, și chiar și atunci să îți spună ca unui nebun: „Cine, mă, eu? Hai mersi, te pup…”. Te gândești la toate astea și parcă miroase urât pentru procesul electoral.

Totuși, nici mitologia STS-ului ca gardian al alegerilor libere din România nu stă în picioare. Oricât ar securiza inginerii generalului Opriș computerele și telefoanele din secțiile de votare, oricât ar proteja rețelele de transmisie a datelor dintre secții și birourile electorale, să nu uităm câteva lucruri. Furăciunile la vot în România nu se fac nici pe telefon, nici pe computer, nici la birourile electorale, iar alegerile se câștigă cu televizorul, nu cu telefonul (vezi eșecul rețelei Dragnea la referendumul anti-Băsescu), nici cu computerul din secția de vot.

Plus că, să pleci la drum cu premisa că, odată ajunși la Interne, oamenii din STS vor deveni brusc o cârpă politică ce va scurge în mod penal informații din sistemele electronice implicate în procesul electoral, nu e tocmai un scenariu realist. Există totuși niște pârghii, și interne, și externe, care țin sistemul cât de cât echilibrat.

STS nu este băiatul cu mușchi fără de care alegerile din România devin nedemocratice, este doar băiatul de la IT. Care, în clipa de față, poartă un costum de agent secret, cam mare pentru el. Totuși, în plin an electoral, să dai brânciuri politice unei instituții militarizate cu rang de agenție de informații, care mai e și implicată în desfășurarea tehnică a alegerilor, nu miroase tocmai bine, cu oricât parfum și piruete ar încerca să mascheze asta Victor Ponta.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide