Ungaria bântuită

Redactor:
Lelia Munteanu
România are o groază de politicieni, câțiva oameni politici și nici un om de stat. De aici sentimentul unui amatorism înflăcărat, toată agitația patriotardă, care înlocuiesc precizia rece și eficientă a unui demers diplomatic.
România are o groază de politicieni, câțiva oameni politici și nici un om de stat. De aici sentimentul unui amatorism înflăcărat, toată agitația patriotardă, care înlocuiesc precizia rece și eficientă a unui demers diplomatic.

România are o groază de politicieni, câțiva oameni politici și nici un om de stat. De aici sentimentul unui amatorism înflăcărat, toată agitația patriotardă, care înlocuiesc precizia rece și eficientă a unui demers diplomatic. Este cazul scandalului Laszlo Kover – fruntaș al FiDeSz, președintele Parlamentului Republicii Ungare, dar și președinte de onoare al Partidului Civic Maghiar din România. Discursul lui virulent revizionist, apetitul pentru manifestări publice, în care recuzita și patetismul sloganurilor creează un soi de kitsch revanșard – toate acestea sunt cunoscute.

Kover a venit în România să facă o dublă campanie electorală: Partidului Civic Maghiar, opozant înverșunat al UDMR, dar și FiDeSz – un număr impresionant de maghiari din Transilvania (în jur de 200.000, cifră în creștere) vor avea drept de vot la alegerile din Ungaria. Epistola omologilor săi, Blaga și Anastase (lungă, echivocă, încărcată de eufemisme și perifraze) nu numai că nu l-a oprit să revină în România după panarama cenușii, dar remarcabilul ei diletantism pare a-l încuraja.

Cine ar fi trebuit să pună lucrurile la punct, să stingă un episod care inflamează opinia publică? Ministrul Externelor. Numai că Andrei Marga nu are (deocamdată) nici know how-ul, nici anvergura. La cine ne-am fi așteptat s-o facă? La Traian Băsescu. Însă, în ultima vreme, din președinte-jucător, s-a retras în rolul de președinte-chibiț. Ne-am fi așteptat, cu toate acestea, să întreprindă un demers concis, menit a pune punct unui episod care, ignorat, se poate dezvolta imprevizibil. (Chiar dacă, la un moment dat, Traian Băsescu ar fi dorit să facă din Partidul Civic Maghiar un instrument împotriva UDMR – PCM l-a și susținut explicit în turul doi al alegerilor, în vreme ce UDMR și-a declarat sprijinul pentru candidatul Geoană).

Faptul că în Ungaria renaște naționalism-populismul (excelentă analiza lui Keno Verseck din Der Spiegel), nu e deloc o veste bună pentru Europa anului 2012. Însă zelul oficialilor de la Budapesta de a-și exporta în România nostalgiile naziste care îi bântuie n-ar trebui tolerat.
 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide