Unirea în huiduială

Unirea în huiduială
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 17:45

„C-așa-i românul când se-nveselește”, hârâie muzica la megafon.O parte dintre spectatori fluieră. O alta, de pe scări, aplaudă. Caun animal de pradă, Traian Băsescu, râzând dintr-un ochi, se aruncăîn mulțime, luând în piept toată furia ei. Proaspăt huiduită, ElenaUdrea se prinde în horă. Vorbe umflate, paradă, butaforie,politicieni cât cuprinde, sfinți părinți și o mulțime cenușie șinervoasă.

„Unirea s-a făcut de generațiile tinere, care au pusțara mai presus de viață”, spune președintele. O frazăbombastică, goală de conținut, în care nimeni nu mai crede, sunăacum, din gura d-lui Băsescu, de-a dreptul cinic. Mulți dintretinerii care trăiesc azi în România nu se întreabă ce fac ei pentruțară și nici măcar ce poate face țara pentru ei, ci cum să scapemai repede. Cei care au înțeles că de la stat nu se potaștepta la nimic bun, caută soluții individuale și încearcă săse descurce. Pentru acești români lucizi, unirea este doar ovorbă goală rostită de demagogi la ocazii festiviste.

Este dreptul oamenilor care au pierdut bani să huiduie în voie:nu vor mișca niciun mușchi de pe fața autorității, dar cel puținașa se vor mai răcori. Este dreptul politicienilor și populiștilorsă fantasmeze pe câmpii despre scânteia care va porni o nouăRevoluție. Este dreptul președintelui să creadă că a fost huiduitdoar de militarii puturoși, de peneliști și pesediști. Este dreptulpedeliștilor să se veselească. Dar nimeni, niciunul dintre aceștia,n-are dreptul să vorbească în numele poporului, pentru simplul faptcă poporul român nu există. Ca să existe, ar trebui să fie unitprin niște fire simbolice, ca de pildă imnul național. Care nu esteun simplu cântec cu versuri desuete.

Ceea ce s-a întâmplat luni la Iași ne arată România așa cum eea: o țară fără viitor și fără trecut, care trăiește isteric depe-o zi pe alta. Mai rar o imagine atât de puternică afestivismului prost, a sentimentului național mimat, a teatruluiabsurd care se joacă de două ori pe an, de 1 Decembrie și 24ianuarie, decât hora unirii.

Manifestări politice și lozinci am văzut de aproape fiecare zinațională, dar nu țin minte să aud huiduieli în timpul intonăriiimnului. Înțeleg că mulți dintre cei care au huiduit sunt militari,nu huligani la un meci de fotbal fluierând imnul adversarului.Ei ar trebui să înțeleagă că România n-a început și nu setermină odată cu Traian Băsescu și că imnul național este și imnulcopiilor lor. Să nu se mire apoi că răspunsul acestortineri care întotdeauna vor pune viața mai presus decât țara va fisimplu: pensii recalculate și să ne vedem în State!

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...