Cristian Tudor Popescu
05.07.2012
Puterea Gândului

Vă place de Băsescu?

Vă place de Băsescu?
La această întrebare formulată ușor incult se reduce documentul de acuzare a lui T. Băsescu în vederea suspendării

La această întrebare formulată ușor incult se reduce documentul de acuzare a lui T. Băsescu în vederea suspendării. Din punct de vedere juridic, dacă președintele ar urma să fie direct demis, fără referendum, actul USL ar fi insuficient pentru o astfel de sentință. Lui Băsescu i se pun în sarcină tot felul de declarații pe care ni le amintim cu toții; pe baza lor poți să-ți faci o părere despre politicianul, democratul și omul Băsescu, dar strict juridic, chiar dacă cineva declară că a comis sau va comite o crimă, aceasta nu e o dovadă suficientă pentru condamnarea respectivului. În Justiție e nevoie de fapte.

Că T. Băsescu a condus în mod discreționar guvernele Boc și Ungureanu, asta s-a văzut și se datorează slugărniciei celor doi, dar președintele nu a semnat vreun document peste guvern și premier care să-l acuze efectiv. Slugărnicia nu e trecută în Constituție.

Tăierea salariilor și pensiilor bugetarilor a fost anunțată, arogant, chiar disprețuitor, dar numai anunțată de T. Băsescu,  nu el a semnat hotărârea de guvern.

Fiecare dintre capetele de acuzare este discutabil în acest mod.  Ceea ce nu înseamnă că nu e necesar să se ajungă la referendum. În situația de fapt, coabitarea Băsescu – USL  se dovedește un coșmar. Ar fi cea mai proastă continuare pentru România: scandal politic perpetuu, nesiguranță în ochii investitorilor, fragilitate economică, nonguvernare. USL a luat Curții Constituționale posibilitatea  de a bloca suspendarea președintelui, cu care o înzestrase, prevăzător, PDL. Manevră sfidătoare, după altă manevră sfidătoare. Dar să ne imaginăm ce ar urma dacă acum CCR ar împiedica referendumul – se poate ajunge la blocarea întregii societăți românești.

Votul popular este singura soluție: dacă Băsescu pleacă, USL va trebui să-și asume în totalitate, fără să mai aibă vreo scuză, responsabilitatea conducerii țării prin furtuna economică. Dacă rămâne, USL va fi silită să facă același lucru dar cu Traian Băsescu la Cotroceni, căci așa va fi hotărât  electoratul. Alegerea liberă a poporului este instituția fundamentală a democrației și garantul ei ultim.

Totuși, nu pot să închei fără o constatare pe care deceniile de când mă uit la politică  mi-au închegat-o în minte – când vezi pe cineva cum obține puterea,  gândește-te ce va face când va trebui s-o cedeze.

 

Inchide