Vântul fermecat

Vântul fermecat
Am mai trăit ceva asemănător, dar nu atât de puternic, în 2004 și 1996. Năstase și Iliescu conduceau detașat în sondaje înainte de duminica finală. Și dintr-o dată, nu din senin, ci sub cerul mohorât și vinețiu, în aerul încărcat cu resemnare și lehamite, s-a iscat un vânt fermecat.

Un vânt de jos în sus, care a ridicat bună parte din populația României la o palmă deasupra pământului și a ținut-o acolo câteva ore. De ajuns ca să schimbe soarta țării.

Ce-i fermecat, nu trebuie explicat. Totuși, voi încerca s-o fac, pentru că asta îmi cere meseria.

  • Legea lui Marx, Karl pe numele mic. Reformulată în termeni actuali, ea sună așa: Saltul tehnologic produce schimbarea relațiilor socio-umane.  Naște alte tipuri de om.

Comunismul european s-a prăbușit în anii `80 deoarece n-a ținut seama de legea lui – ironia istoriei! – Marx: secera și ciocanul au fost depășite ca tehnologie. Societatea informațională post industrială, având ca emblemă computerul, și mai ales computerul personal, cerea alte relații sociale și umane, bazate pe comunicare, pe circulația liberă a informației, pe care dictatura comunismului industrial le interzicea.

Acum, tehnologia Facebook cuplată cu telefonul mobil produce uzura morală a televiziunii, depășită ca mijloc de propagandă și manipulare. Relațiile instituite de rețelele sociale, bazate pe feedback și comunicare instant între mase mari de oameni fac ineficientă propaganda neagră, alcătuită din minciuni și dezinformări sfruntate practicată de televiziunile-ciomag ale lui Ponta.

Internetul învinge televiziunea. Tinerii crescuți după `89, în noile medii informaționale, sunt mult mai greu de prostit. Cât de rupt de realitatea aceasta e PSD se vede în afirmația tânărului pesedist Ghiță, „PSD a fost învins de Partidul Facebook”. Să consideri Fb partid arată că ai fost învins nu numai de rețeaua socială, ci și de propria prostie.

  • Like-ul s-a făcut vot. Cei pe care acum vreo lună, încercând să-i scot din amorțeală, îi insultam numindu-i fute-vânt pentru că se complăceau în click și like, fără să facă sforțarea de a ieși la vot în lumea reală, au făcut pasul.

  • Afară s-a făcut țară. Programul candidatului Ponta, „Președintele care unește”, a reușit. Diaspora română, altfel destul de divizată și individualistă, s-a unit împotriva lui Ponta. Mai mult, românii din străinătate i-au pus în mișcare pe cei de acasă spre secția de vot. Ponta a unit și diaspora cu România.

  • Aroganța s-a făcut dispreț.  Aroganța lui Adrian Năstase a devenit, în cazul lui Ponta, dispreț curat. Dispreț față de oameni, văzuți ca o masă de manevră alcătuită din proști, cărora poți să le vâri pe gât povești de manipulare pentru pitecantropi și pomeni ca pentru cerșetorii de la intersecții. Asta înseamnă stânga în concepția lui Pontaghiță PSD, ideologia pomenii și propaganda roșu menstrual, de nivelul jdanovismului anilor 1945-1953: Iohannis vânzător de copii pentru organe,  Iohannis nemândru că e român, deci neromân, nazist, sectant anticreștin, într-un cuvânt neom, ba chiar diavol, căci Necuratul nu face copii.

  • Spuneam la începutul campaniei electorale, că există un singur candidat, nu 14,  și că e o femeie, legată la ochi. Că Justiția o vom vota sau nu în această toamnă. Ce altceva decât o uriașă injustiție, strigătoare la cer, a însemnat comportamentul guvernului Ponta față de votanții români din străinătate, care a declanșat valul de vot devastator?

Prin tăvălirea candidatului Ponta s-a făcut dreptate, Justiție încă nu, câtă vreme numitul mai e în funcția de prim-ministru.

   

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide