Vecinul de bloc grec

Redactor:
Alex Livadaru
Vecinul de bloc grec
De aproape un deceniu, îmi achit, lună de lună, cele două credite pe care le-am făcut la bănci. Întâmplător, ambele împrumuturi- unul imobiliar și unul de nevoi personale- au fost făcute la două instituții bancare grecești, prezente și în România.

Tot întâmplător, una din bănci practică dobânzi peste media pieței. În ciuda devalorizării leului în raport cu Euro, în ciuda creșterilor și scăderilor de dobandă, am plătit fiecare rată, așa cum am fost educat încă din copilărie: să nu rămân dator, să îmi țin cuvântul și să nu întârzii ziua returnării oricărei forme de împrumut către creditor, indiferent cum se numește acesta.

În situația mea sunt, probabil, alte câteva zeci, dacă nu sute de mii de români care în fiecare lună se duc la ghișeu, înghit în sec și își plătesc ratele.

Iresponsabilitatea conducătorilor de la Atena este înfiorătoare. Imaginați-vă că dumneavoastră, cetățeni europeni cu drepturi aproape depline, care contribuiți la bugetele UE, refuzați, începând de luna care vine, să vă plătiți ratele către bănci. Dacă fiecare om care ia un credit de la o bancă, indiferent cum se numește aceasta și indiferent de costuri, nu și-ar mai achita ratele, aceste instituții ar da faliment, iar falimentul lor ar afecta economii, zone și chiar lumea întreagă.

Mergând mai departe, imaginați-vă că toți clienții băncilor grecești care au sucursale în Europa s-ar trezi ca nu își mai primesc banii înapoi. Pe logica grecilor- cum că nu mai pică la înțelegere cu creditorii- la fel, noi, împrumutații acestor instituții să ridicăm frumos din umeri și să le spunem că nu mai vor să ne achităm creditele.

Ne uităm, la trei pași de noi, la acest individ care a apărut de niciunde, acest iresponsabil mândru că este grec ortodox. Alexis Tsipras invită la referendumuri în care își întreabă cetățenii dacă mai vor sa plătească. Imaginați-vă că mergeți acasă, vă adunați familia, soția, copiii și părinții și le puneți o întrebare: „Rata Euro a crescut, avem alte cheltuieli în creștere. Hai să votăm: ne mai plătim creditul de mâine?”.

Despre efectele colapsului Greciei este foarte greu de vorbit, pentru că efectele sunt dificil de calculat. Numai astăzi, în 29 iunie 2015, moneda românească a ajuns la un minim al ultimelor luni față de Euro. Și, din păcate, oricât de liniștitoare ar fi asigurările BNR, România este extrem, extrem de vulnerabilă în fața unei eventuale crize economice.

Vor exista cititori care vor da vina pe instituțiile financiare, cum că au împrumutat cu forța Grecia, cum că au crescut gradul de îndatorare al țării special ca să o vadă în genunchi. Despre oportunitatea creditelor, ratele lor, modul în care au fost cheltuite acestea, au scris analiști pricepuți. Un lucru se vede limpede la orice ieșire în Grecia: toți folosesc servicii publice, transporturi și de sănătate. Puțini plătesc, pentru că nimeni nu dă chitanță și mai puțini muncesc cu adevărat, de dimineața până seara ca să-și achite dările.

Vă propun un ultim exercițiu de imaginație: aveți un vecin de scară sau de bloc, care de ani de zile, refuză să își plătească întreținerea. Vecinii au pus mână de la mână, au achitat o parte din datorii, penalitățile i-au fost șterse.

La schimb însă, asociația de locatari i-a cerut vecinului să își monteze apometre, să își pună becuri ecologice în camere, să repare caloriferele, să nu doarmă cu televizorul deschis și să își trimită copiii la școală. La câțiva ani de la ștergerea penalităților, vecinul rău platnic cântă și dansează noaptea, nu merge la muncă și stă pe banii statului, face gălăgie, sta cu lumina aprinsă în toată casa, refuză să repare robineții și să-și pună apometre ca să țină sub control consumul. Din cauza lui, riscați să rămâneți fără apă caldă și fără apă rece, dar și fără căldură la iarnă, pentru că s-au strâns datorii și penalități

Dumneavoastra cum ați proceda cu vecinul datornic?

Citește și..
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide