Venea o șpagă pe Siret

Venea o șpagă pe Siret
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 19:37

O dată la cinci ani e iureș la vamă. Se iau între cinci și 85 devameși și polițiști de frontieră, se amestecă bine, se frământă, selasă la dospit. Ulterior, trei sferturi dintre ei revin pe lavămile care i-au consacrat, se acoperă și se lasă la răcit. Rămân”pe foc” aproximativ trei-patru la sută dintre cei amestecațiinițial, care s-au băgat în aluat fără ordin.

Aceasta este rețeta jalnică de aburire a cârcotașilor care nu nevor în Schengen. De ani de zile ni se sugerează, ni se spune, ni secere să facem ceva cu vama de pe frontiera de Est care, o dată cuintrarea României în Schengen, va deveni frontieră a UE.

Iar România spune că face și că e pregătită, iar dacă ar fi săne luăm după dotările și banii cheltuiți în ultimul an, în vedereasecurizării graniței de Est, pe linia Galați – Suceava, e foarteposibil să fie așa. De exemplu, Poliția de Frontieră Suceava s-adotat cu sute de autoturisme, de la Audi la Volkswagen, Land RoverDefender cu termoviziune, VW Transporter, Iveco Massif. S-a blindatcu echipamente de supraveghere a frontierei, a pus la punct unsubsistem de comunicații, în regim TETRA, pentru verificareapersoanelor și a mijloacelor de transport. La fel, Poliția deFrontieră Iași, care a achiziționat zeci de VW Passat și Variant,Audi A4, microbuze 8+1 – VW Transporter, ATV-uri și autospeciale desupraveghere cu termoviziune tip Land Rover Discovery 4. Punctelede frontieră Vaslui, Botoșani și Galați au beneficiat și ele de oatare dotare.
Nu se poate spune că polițiștii de frontieră n-au fost instruiți șipregătiți pe serviciul de graniță și despre cum și cu ce se mănâncăechipamentele de ultimă generație.

Și cu toate astea, frontiera, cu tot cu vamă, e svaițer.Traficul de droguri, carne vie, țigări și arme se face, grupa mare,pe relația Moldova, Ucraina – România – restul lumii.

Degeaba se supără președintele Traian Băsescu și anunțăsentențios, la Strasbourg, c-o să vadă Sarckozy luptă cu corupția,în România lui februarie, ce n-a văzut Parisul de când e el. Dacăla atât se va reduce groaznica lovitură dată megacontrabandei, peSiret, atunci mai bine ne lăsăm.

Administrația de la București se luptă pentru dreptul de a fi înSchengen invocând o realitate recunoscută de toată lumea: faptulcă, din punct de vedere tehnic, România și-a făcut temele. Bun.Problema este – ce te faci cu jumătatea cealaltă a realității: cese întâmplă cu oamenii? Cine îi manipulează pe vameși și pepolițiștii de frontieră? Liderii de sindicat ai acestora susțin cășefii lor, care au lovit în traficanți, au fost destituiți în douăzile și relocați. Mai spun că nu e vorba doar de mită, trafic deinfluență și închis ochii, la nivel mărunt, în gura vămii – deși,banii fiind ochiul dracului, criza mare și remunerația, dupăbugetul și reducerile lui Boc, infimă (400 euro), tentațiile aucrescut exponențial -, ci de afaceri mari, cu finalitate laBucurești, cu ramificații, inclusiv în sfera politiculuiinstituțional, acolo unde se împart banii.

Nu mai constituie un secret pentru nimeni că, de-a lungulîntregii noastre democrații originale, conducerile de partid și destat, serviciile, mafiile s-au cârdășit în tot felul de afaceri”Țigareta” despre care noi, jalnici plătitori de taxe, am aflatdoar din greșeală și numai în urma unor reglări de conturi întrediverse grupări mafiote.

Apărătorii vameșilor susțin că „Operațiunea Siret” este o”lucrare pompieristică” la două capete: unu – spectacol pentruEuropa; doi – necesitatea schimbării șefului Poliției de Frontieră,”relicvă” a mandatului Blaga, lovitură cu ricoșeu.

Dincolo de reglările de conturi și de tranșarea unor scandaluriîn bucătăriile partidelor, un lucru e sigur – dacă mai crede cinevacă Europa poate fi păcălită cu sferturi de măsură se înșalăcopios.

Vorba unui lider de vameși: rămâne să vedem dacă DGA va aveacurajul să meargă până la capăt, până acolo unde merge corupția șila cine e comanda. Adică la adevăratul beneficiar.

Poate că atunci Europa ne va crede.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...