• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Victoria Nuland bate șaua lui Viktor Orban, să priceapă Victor Ponta

Victoria Nuland bate șaua lui Viktor Orban, să priceapă Victor Ponta
Mă străduiam, în vară, să atrag atenția asupra pericolului mortal al iliberalismului, observând că nu doar premierul Ungariei, Viktor Orban, îi exaltă virtuțile.

„Mai există un premier în Uniunea Europeană, un Victor, care o face, dar cum făcea proză Monsieur Jourdain – fără să știe. Între Viktor și Victor distanța e ca de la original la pastișă. Viktor Orban e un om politic cu greutate, de substanță, un foarte bun cunoscător al geopoliticii, cu un orgoliu hipertrofiat, care știe bine ce spune. Victor Ponta e un tele-politician, care până mai ieri scria după dictarea lui Barroso, iar astăzi cochetează și el cu iliberalismul: pulsiunile autoritariste, aceeași concepție despre Opoziție ca șmen al Puterii (vezi construcția Tăriceanu), iar mai nou, în bătălia lui pentru Cotroceni, românismul ortodoxizant”, scriam atunci.

Tema iliberalismului o abordează acum Departamentul de Stat al SUA, prin glasul doamnei Victoria Nuland, cu o duritate pe care catifeaua diplomației n-o mai atenuează: „Cum puteți să dormiti sub plapuma articolului 5 al NATO, în timp ce vorbiți deschis despre , teorie împinsă până la ultranaționalism, restricționarea presei libere sau demonizarea societății civile? Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul, atunci când este convenabil pentru ei”.

Fără a-l numi, discursul e, în primul rând, un rechizitoriu la adresa politicii iliberale declarate explicit a lui Viktor Orban, dar și un avertisment îndreptat spre Victor Ponta. 

Vorbind despre „cancerul regresului democratic” și corupția care amenință statele Europei centrale, membre ale NATO și UE, Victoria Nuland, subsecretarul american pentru Eurasia, ține să reamintească, într-un moment geopolitic fierbinte, că anumiți lideri au uitat sau sunt pe cale să uite valorile fondatoare ale celor două organizații internaționale.

După ce o ocolise superior la București, zilele trecute premierul Ponta s-a întâlnit cu doamna Nuland la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Ce i-a spus spus atunci subsecretarul de stat între patru ochi ne putem doar închipui.

Acum însă, Nuland s-a adresat în primul rând popoarelor, al căror eroism a clădit democrația și a așezat țările fostului lagăr socialist în NATO și UE. Mesajul Statelor Unite e limpede: vă așteptați să vă apărăm de ruși, dar voi ați adus la putere oameni care disprețuiesc democrația, care întrețin și încurajează corupția, care încalcă libertatea presei, care vă distrug economia! Tot de votul vostru depinde să-i scuturați din cârcă! 

×
Inchide