Viitorul zonei euro depinde de votul contribuabilului scârbit de politicieni

Viitorul zonei euro depinde de votul contribuabilului scârbit de politicieni
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 23:38

Viitorul zonei euro, al UE poate, stă în implementarea unei politici fiscale comune, în capacitatea liderilor statelor membre de a respecta standarde comune, pentru a rezolva actualele tensiuni privind criza datoriilor publice, dar și pentru a evita o situație similară în viitor.

Mesajul promovat din ce în ce mai des de către cancelarul german Angela Merkel pe un ton diplomatic este, de fapt, unul foarte simplu: pentru ca zona euro să fie puternică este nevoie ca fiecare stat în parte să fie puternic. În caz contrar, se ajunge în situația de acum, în care viitorul monedei comune a 17 state este pus în pericol de politica fiscală nefericită a doi-trei membri.

Din moment ce s-a dovedit că nu toți liderii pot evita capcana populismului, o parte din puterea de decizie a guvernelor din zona monedei unice europene trebuie predată nucleului, la Bruxelles. Tocmai din acest motiv, atât Berlinul, cât și Parisul vorbesc din ce în ce mai des și mai explicit despre necesitatea modificării tratatelor de aderare, în sensul adoptării unui nou set de valori fiscale comune, de cedare a unei părți din responsabilitatea asupra politicii economice a fiecărui stat în parte și de introducere a unor penalități aspre în cazul nerespectării politicii comune.

Pentru mediul politic însă, mai ales în situația actuală, reforma propusă în al 12-lea ceas pentru a relansa, practic, zona euro, implică cel puțin două mari probleme: adoptarea unor standarde echitabile și convingerea populației din fiecare stat membru că renunțarea la suveranitate este benefică.

Eventualele negocieri asupra standardelor, prevederilor și sancțiunilor privind viitoarea politică fiscală comună, se anunță încă de pe acum foarte tensionate. Diferențele dintre statele euro sunt foarte mari. Acoperirea oferită de moneda unică nu a garantat niciodată omogenitatea dezvoltării economice și a sănătății fiscale, ci doar a facilitat schimburile comerciale. Nu îi poți cere în acest moment Greciei, de exemplu, să reducă în patru ani datoria publică la jumătate. Efortul depus de statele mai puțin dezvoltate va fi mult mai mare decât cel al liderilor economici ai zonei euro. Adoptarea unor standarde prea joase însă, care să fie mai ușor de respectat nu va aduce nicio garanție concretă că zona euro, că moneda euro, va fi mai sigură, stabilă și puternică.

În același timp, modificarea tratatelor internaționale presupune întoarcerea politicului către contribuabili într-un moment în care cei din urmă sunt convinși, pe bună dreptate, că plătesc pe nedrept factura incapacității politicului de a asigura stabilitate și dezvoltare economică. Mai mult decât atât, argumentul naționalist va fi din ce în ce mai puternic. Vor fi de acord olandezii sau francezii ca bugetul lor național să poată fi respins de Berlin înainte să ajungă în parlamentele naționale? Greu de crezut. În Grecia zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru că parlamentul local se pregătea să voteze pachetul de măsuri de austeritate fără de care statul elen ar fi pierdut sprijinul UE și al FMI, caz în care falimentul de țară devenea aproape sigur.

Bursele au crescut, costurile la care se împrumută statele euro au scăzut iar încrederea investitorilor, per total, pare a fi revenit. În momentul de față însă este vorba doar despre declarații care vor să convingă piețele că se recunoaște gravitatea situației și că există determinarea necesară pentru a ieși din criză. Nimic mai mult.

Dacă se va ajunge totuși în acel moment, în care liderii zonei euro se vor ridica mulțumiți de la masa negocierilor privind politica fiscală comună, cel mai mare sentiment de tristețe îl vor avea, cel mai probabil, românii, care, nefiind în zona euro, nu vor avea un buget aprobat la Berlin, ci lângă Dâmbovița.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, pentru nevaccinați, masca obligatorie, iar nunțile...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021