Wikileaks – lucruri noi și adevărate

Wikileaks – lucruri noi și adevărate
Chiar eram întrebat zilele astea de ce nu am și eu o scurgere de la Wiki. Răbdare, spuneam, și iată-mă intrat de azi în rândul lumii, din păcate cu o prostioară.

Chiar eram întrebat zilele astea de ce nu am și eu o scurgere dela Wiki. Răbdare, spuneam, și iată-mă intrat de azi în rândullumii, din păcate cu o prostioară. „CTP, într-o întâlnire privatăcu diplomați americani: Sunt prieten cu Mircea Geoană de 20 deani”, titrează săptămânalul Kamikaze. După care, textul în englezăreferitor la subsemnatul: „As Christian Tudor Popescu, one ofRomania’s top media figures, told us privately a few days after theParliamentary session: I have been friends with Mircea (Geoana) fortwenty years, but he hurts himself. It is the same problem asalways – he is indecisive”. S-o luăm metodic.
Mai întâi, nu știu cum ar fi auzit „diplomații americani” numărul20, întrucât nici măcar twelve (12) în loc de twenty nu se apropiede realitate: discuția avea loc în 2006 și eu l-am întâlnit pentruprima oară pe Mircea Geoană prin 1999-2000, la tenis, în Herăstrău.Apoi fraza Wikileaks nu „face sens”: de ce, deși suntem prieteni de20 de ani, Geoană își face singur rău fiindcă e indecis? Dacă eramprieteni doar de 7 ani sau dacă eram dușmani, atunci se tăia maipuțin cu lama?
Contextul acelei discuții era mai larg. Era vorba de poziția PSD șia lui Geoană față de condamnarea comunismului. Iar eu spuneam căGeoană greșește grav pentru că își pune fundul în toate luntrile(puts his ass in all boats), fără să exprime o opțiune clară pentrureformarea partidului, în primul rând prin distanțarea de IonIliescu. Erau lucruri pe care, înainte de a sta de vorbă cuamericanii, i le spusesem cât se poate de limpede lui Mircea Geoanăînsuși, și pe care le scriam în Gândul, fără nici un rezultat -Geoană și-a văzut în continuare de politica luicaprovarzistă.
Prietenia dintre noi a constat în faptul că atunci când se simțeaprea de tot „indecisive”, îmi cerea părerea. I-am răspuns defiecare dată. N-a ținut seama de aproape nimic din ce i-am spus.Apoi, după ce a ajuns în 2008 pe cai mari, la guvernare, nu m-a maiîntrebat nimic. Firesc, de vreme ce îl avea de-acum ca sfătuitor șiprofesor de relaxare pe dl. S.O. Vântu.
Văzând deci rezumatul raportat la Washington de „diplomații”americani în legătură cu ceea ce știu foarte bine că am spus (notabene, discuția a fost liberă, într-un loc public, nu mi s-acomunicat că ar fi înregistrată, nu s-au luat notițe, nu s-aprecizat că va fi transcrisă din memorie și utilizată) nu pot decâtsă presupun în legătură cu Wikileaks România ceea ce spuneaprofesorul Grigore Moisil despre o teză de doctorat: „aici suntnumai lucruri noi și adevărate. Doar că lucrurile noi nu suntadevărate și cele adevărate nu sunt noi.”
De pildă, ce ne spune nou și adevărat Wikileaks în legătură cuomorârea lui Teo Peter de către pușcașul american beat și drogat?Nimic altceva decât ce știam foarte bine: autoritățile americaneerau interesate să-și scoată cu cinism ucigașul basma curată, ceeace au și făcut, guvernul și președinția României își făceau cucinism socoteala capitalului politic pe care îl pot pierde saucâștiga de pe urma mortului. Nimănui nu i-a păsat de Teo Peter.

P.S. Nu știu cine e dispecer la gaura descurgere Wiki, pe ce criterii sunt alese textele care apar. Dardacă se dorește altceva decât flecuștețe cu Geoană, sugerez să sepublice discuțiile ambasadorului Michael Guest cu subsemnatul. Văgarantez că ați avea ce citi.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide