• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Zbor în gol peste cinism

Zbor în gol peste cinism
Peste aula Parlamentului, care de mult se stârnește și vibrează numai de la orgolii, s-a împrăștiat cu o bufnitură surdă căderea de spaimă a unui om disperat, aruncându-i pe locatari într-o stupoare bâlbâită, căci nimic nu-i mai derutant ca răscularea unui anonim într-un loc al jocurilor de putere.

Înainte vreme, pe ici -pe colo, subiect de ridicat dinsprânceană era când se cafteau aleșii de aiurea, de curând la Kiev,iar unii din noi, mai copți în ani, tresărim amintindu-ne pe AnnaLindh, asasinată pe când își făcea cumpărăturile, cum l-aînjunghiat o dezaxată pe Oscar Lafontaine sau cum Olof Palme seprăbușea pe caldarâm, împușcat în spate, când se întorcea de lacinema.

Dar nimeni, aici, oricât de blazat, de bătucit în sentimente,plictisit între două cafele, în ajun de vesela sărbătoare aCrăciunului, nu s-ar fi gândit, ca variație, că, dintr-un balcon alParlamentului, un neștiut, din presă, care nu-i viteaz în cuvintesau răzvrătit de ochii lumii, și-a aruncat deznădejdea, pecetluindcu sânge o moțiune de cenzură eșuată, nedemnă de un asemeneasacrificiu.

Ce înseamnă acest episod tulburător? Un strigăt dintr-o lumeîmprăștiată, de unde au apus stelele fixe ale unei modestesiguranțe. Revolta față de incapacitatea celor care decid și neinfluențează viețile de a vedea dincolo de verbul mecanic „a tăia”.Învolburarea în fața unei sorți programate prost, pe care osfidezi, știind că nu ai, până la urmă, nimic de pierdut.

Că aceia de la „parter” n-au înțeles mare lucru, se vede învorbele grăitoare și cu iz de pretenție ale alesului KelemenAttila, parlamentar de-o veșnicie: Adrian Sobaru, de la TVR, carezace frânt la spital, e pasibil de „schizofrenie heroistică”. Cândnu pricepi pe cineva, acela are obligatoriu mințile rătăcite. Adibuit ceva din situație un liberal, Adrian Popa: suntem o țară dec…t.

Sub secrețiile lacrimale de ocazie zace sau țipă, mai mult saumai puțin subliminal, un mare cinism. Moara legilor și împărțireabucatelor continuă. Mâine va fi o altă zi, când „Adrian Sobaru” vafi un subiect secundar, apoi terțiar, apoi uitat.

Inchide