Zestre pentru urmași

Redactor:
Rodica Ciobanu
Zestre pentru urmași
După ce au amușinat prin dormitoarele lui Nicolae Ceaușescu și s-au declarat dezgustați de atâta lux, conducătorii României democratice au schimbat, rapid, așternuturile și s-au mutat în ele

După ce au amușinat prin dormitoarele lui Nicolae Ceaușescu și s-au declarat dezgustați de atâta lux, conducătorii României democratice au schimbat, rapid, așternuturile și s-au mutat în ele. De douăzeci de ani, se cuibăresc nopțile, acolo, fără a fi în vreun fel tulburați de stafia dictatorului. De aceea, în tot acest timp, vastul domeniu rezidențial pus odinioară la dispoziția nomenclaturii comuniste, a scăpat aproape neatins. Buldozerele privatizării, care au pus la pământ fabrici și combinate, au ocolit palatele, vilele și cabanele de protocol, dărâmând doar câteva hoteluri ale fostului UTC, ce prinseseră mucegai. Acum, Guvernul Ponta a rezervat 20 de proprietăți exclusiviste și un bloc pentru demnitari, făcându-se că vinde  694, ca să facă rost de bani.

Anul trecut, statul a vândut doar 16 imobile din cele 106 scoase la licitație, obținând vreo 39 de milioane de lei (își propusese 706 milioane), din care aproape opt au fost cheltuieli aferente. Anul acesta, guvernul a schimbat tactica: le dă cu 30 la sută mai ieftin, dacă licitația se repetă,  le cedează prin negociere directă, când pică și la a doua licitație și acceptă plata în rate pentru locuințele mai scumpe de 50 de mii de euro. Câți se vor bate să le cumpere din prima, știind că la a doua strigare sunt mult reduse și că, dând un comision cui trebuie, le pot lua la un preț ridicol de mic, prin înțelegere cu vânzătorul? Răspunsul logic: niciunul, licitația asta cu un preț de pornire apropiat de cel al pieței fiind praf în ochii lumii, ordonanța guvernamentală stabilind, de fapt, o modalitate legală de subevaluare a bunurilor. Proprietarul are și o scuză: piața merge prost, dar n-are încotro, trebuie să le vândă, fiindcă întreținerea lor îl costă prea mult și are nevoie de bani la buget.  Adevărat, dar, dacă chiar îl preocupau tranzacțiile transparente  pe sume decente, nu era propriul său agent imobiliar în vremuri de criză, sărind de la strigare la negociere discretă și, în final, la plata în rate a prețului înjumătățit. Angaja, precum statul grec, brokeri imobiliari, care listau proprietățile pe site-uri, organizau vizionări și le actualizau, periodic, prețul, RA-APPS făcând public bilanțul. Dar guvernul nu este interesat de vânzare, ci de distribuire. Casele de protocol rămase de la Ceaușescu nu pot fi date oricui, ci urmașilor săi politici  și amicilor acestora, dornici de un chilipir imobiliar. O investiție bună pentru foștii și actuali chiriași de lux din toate partide.

Palatele și domeniile turistice însă rămân în folosință comună.  Acolo, demnitarii merg cu familiile și prietenii lor ca să se relaxeze, protejați  de restul omenirii. Mi-i imaginez mulțumiți de ei înșiși, tolăniți la soare, lângă consoarte, la piscină ori pe plaja privată, serviți la o bătaie din palme de un majordom SRI respectuos. Ce s-a schimbat la aceste personaje ale capitalismului în comparație cu personajele comunismului? Doar costumul de baie, fiindcă moda a evoluat.

 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Dan Voiculescu ia calea bisericii. Decizie ULUITOARE pentru patronul trustului Intact
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. "Va fi o catastrofă"
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide