Ziua românilor liberi

Ziua românilor liberi
Nimeni nu sărbătorește independența României. Mulți români nici nu au habar că 9 mai 1877 e ziua proclamării lor ca națiune de sine stătătoare.

Nimeni nu sărbătorește independența României. Mulți români nici nu au habar că 9 mai 1877 e ziua proclamării lor ca națiune de sine stătătoare.  Adoptarea ei ca zi națională n-ar însemna decât încă o „liberă”, care, cuplată cu 1 Mai și, la noroc, cu Paștele, să facă un pod de vreo 10 zile de loisir.

Totuși, dacă ne considerăm cetățeni ai unei națiuni europene și nu membri ai unei turme, dacă încercăm să nu trăim ca gâzele, în orizontul exclusiv al zilei și vrem să înțelegem și ce ne așteaptă mâine, trecutul nu-i o pierdere de timp.

De pildă,  eu zic că e interesant să știm că Independența României nu a dorit-o niciuna dintre marile puteri care conduc și astăzi Europa. Rusia n-ar fi permis nicicum intrarea armatei române în luptă cu turcii dincolo de Dunăre, dacă situația trupelor rusești nu ar fi devenit critică la poalele Plevnei.

Marele duce Nicolae, comandantul rus, i-a solicitat principelui Carol angajarea românilor în luptă, dar a refuzat să ofere vreo garanție privind integritatea teritorială și independența României după război.

Cei peste 10.000 de ostași români, unii voluntari din Transilvania și Bucovina, căzuți în luptele crâncene din Bulgaria, sfârșite cu capitularea lui Osman Pașa, n-au contat câtuși de puțin la negocierea păcii – niciun reprezentant al României n-a fost acceptat la discuții pentru a susține interesele țării.

Mai mult, Rusia a anunțat că va relua în stăpânire sudul Basarabiei, oferind în compensație Dobrogea.

Ministrul rus de externe Gorceakov a refuzat participarea României ca țară independentă la negocierile ulterioare  de pace, dând asigurări că interesele îi vor fi reprezentate de Rusia!

Nici la tratatul de la San Stefano, nici la revizuirea acestui tratat de la Berlin,  România nu a fost primită ca parte. Cu chiu, cu vai,  la Berlin li s-a permis lui Brătianu și Kogălniceanu să expună cazul României, așa zicând, în afara competiției oficiale.

Sudul Basarabiei a rămas înșfăcat de Rusia, iar independența României a fost condiționată de eliminarea interdicției pentru evrei de a dobândi cetățenia română și drepturi civile și politice depline, prevăzută de Constituția din 1866, în nefericitul articol 7.

Chiar și așa, Germania, Franța și Marea Britanie au tergiversat recunoașterea independenței României până în 1880, din cauza disputei cu investitorii germani privind construcția de căi ferate în România – celebra afacere Stroussberg.

Ca și unirea Principatelor din 1859, independența României a fost forțată prin tactica faptului împlinit, de către politicieni patrioți și curajoși, care au avut și norocul, indispensabil, al unor conjuncturi favorabile în confruntările dintre Marile Puteri.

Altfel, Europa, a cărei zi e tot pe 9 mai, a fost nepăsătoare, dacă nu ostilă, față de existența unei țări numite România.

Dar poate că nu ne interesează 9 mai fiindcă e pe stil vechi, așa că poate pe 21 mai, Ziua Independenței pe stil nou, ne obișnuim să consumăm festiv niscai mici și o bere.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide