„Alo, 112, ce urgență aveți?”. Răspuns: „Nu mi se primește mărunțiș la casă!” – VIDEO

„112, ce urgență aveți?", întreabă operatoarea Adriana B. „Nu mi se primește mărunțiș la casă", răspunde apelantul. „Și asta vi se pare dumneavoastră că ar fi urgență? Domnule, vă rog, nu vă mai jucați pe telefon!"

„112, ce urgență aveți?”, întreabă operatoarea Adriana B. „Nu mise primește mărunțiș la casă”, răspunde apelantul. „Și asta vi separe dumneavoastră că ar fi urgență? Domnule, vă rog, nu vă maijucați pe telefon!”. Alt apel – „112, ce urgență aveți?”. Omulrăspunde jucăuș: „Iaca, nu-s!”. Și închide rapid. Adriana nuzâmbește, nici nu se încruntă; nimic nou, în fiecare zi se întâmplăla fel. În șapte ore de muncă, atât cât durează tura ei la 112Urgențe, majoritatea apelurilor sunt false. În vremea asta,apelurile pentru leșinați sau accidentați sunt blocate. Numai înultimele două luni, 75% dintre românii care au sunat aici mai mults-au jucat pe telefon. Adică aproape 1.300.000.

De exemplu, într-o oră, cât am stat lângă operatoarea Adriana,am numărat doar trei apeluri „pe bune”. Locul ei este chiar lângăfereastră, la o masă albă cu multe calculatoare. Cele șase colegetelefoniste zumzăie încontinuu, una peste alta. Își țin toatepicioarele pe niște scăunele, sub masă, și veșnic au o urecheacoperită de cască. Numai la pauză au voie să scoată casca.

Următorul apel. Adriana se încordează și ciulește urechile.Intră în alertă cu toate simțurile ei, poate la telefon e unaccidentat. Vocea coboară alarmată, pe fir: „Vă rog să mă ajutați!Vecina și-a montat hotă și tot mirosul de mâncare intră pestemine!”. „Și ăsta e motiv să sunați la 112?, întreabă Adriana. Enumăr strict pentru a chema Ambulanța, Pompierii sau Poliția”, îiexplică. Degeaba. Vocea îi dă zor cu hota. Peste zece minute -„Ajutor! Soțul meu a leșinat în casă!”. Când operatoarea întreabădacă are interfon la casă, femeia de pe fir răspunde convinsă: „Nu,dar am o cățelușă”.

„Vă rog să-mi trimiteți un detector de metale că mi-ampierdut cheile prin casă”

Alt apel: „Vă rog să-mi trimiteți un detector de metale că mi-ampierdut cheile prin casă”. Altul: „Alo, îmi bate cineva la ușă;veniți să mă salvați, vă rog?”. Nu e banc, mulți sună la 112fiindcă au uitat unde și-au parcat mașinile. Operatoarea Lauratocmai primește un apel serios; o fetiță cere ajutor pentru mama eileșinată în casă. „Mămica a căzut pe jos, de rău ce-i este”. Lauraîntreabă repede de adresă și fetița începe să chicotească. „Știmcine ești și de unde suni. Să știi că iei amendă pentru apelurifalse”, îi spune. „Da? Mulțumesc, pa!”, zice vocea subțirică de pefir. Adriana mai are o copiliță care o sună de zeci de ori pe zi.Și o întreabă: „Știi unde stau? Hai, vino pe la mine!”. N-are maimult de zece ani, după voce. Dacă o perioadă nu mai sună deloc,Adriana începe să se îngrijoreze, întrebându-se dacă fetița o fi,cumva, bolnavă.

Și mai sunt copiii care sună să o reclame pe mamaie, că îiobligă să mănânce prea mulți cartofi prăjiți. „În perioada devacanță e prăpăd cu ei, sună că se plictisesc, vor să facăconversație. Dar nu numai. Sună și în timpul cursurilor, să reclamecă le-a luat școala foc, special să trimitem Pompierii și să nu maifacă ore”, ne spune Claudia P, șefa de tură.

Client fidel îl are pe unul, Toteanu. E obsedat de ortodoxie șide satanism și la 112 sună să le prezinte fetelor ultimele luidescoperiri religioase. Niciodată nu știi ce are-n cap Toteanu șicât îl ține delirul. Câteodată sună o dată pe zi, alteori sunăexact de o sută de ori, încontinuu. Operatoarele sunt obligate să-irăspundă de fiecare dată, chiar dacă știu că tot el e. Așa e legeași, dacă nu răspund chiar și la apelul unui nebun, operatoareletrebuie să dea socoteală.

Nu-i farsă: un om a sunat la 112 după ce i-a căzut dincer biletul unui drogat

La celălalt pol sunt copiii de patru ani care sună și plâng cătati o bate pe mami și că a umplut-o deja de sânge. Știu să deadetalii exacte despre adresă și împrejurări, ca oamenii mari. Cândvine Poliția, pe omuleții ăștia îi găsește morți de frică, pitițiîntr-un colț din casă.

Și mai sunt poveștile ca-n filme. Una s-a întâmplat chiarsăptămâna trecută. „M-a sunat un domn din metrou, spunându-mi că,în timp ce mergea pe stradă, i-a căzut un bilet din cer, de laetajul zece, iar el abia acum, în metrou, l-a desfăcut.

În bilet scria așa: «Locuiesc în acest bloc la etajul zece, suntdrogat și am nevoie de ajutor». La final se semnase. Era pe bune,ce mai! Am trimis Poliția și Ambulanța la adresa aceea și l-augăsit pe tânărul drogat”, ne povestește șefa de tură. Istoria astao mai răscolește și acum. Ei bine, omul avea 20 de ani și, întredouă crize, își dăduse seama că el singur nu se va mai putea salvaniciodată.

Ca operatoare, în timp îți dezvolți flerul și îți dai seamaimediat care minte și e alarmă falsă, care numai se joacă latelefon și care e chestie serioasă, ne explică Andreea. „Într-otură, din cele câteva sute de apeluri pot să fie false chiar și unsfert dintre ele”, adaugă. Ea are patru categorii de apelanți:nebunii cu acte în regulă, obsedații sexual, iubitorii de farse șicei care înjură. Dintre toți, cei mai răi sunt farsorii, căcitrimit ambulanța, SMURD-ul și poliția într-un singur loc în care nuse întâmplă nimic.

Șeful acestui serviciu, colonelul Dănuț Popescu, pare exasperat- de șase ani, de când avem 112 în România, oamenii tot n-auînvățat când e voie să sune aici. A făcut sumedenie de campanii pestradă, prin școli și prin instituții și degeaba. Adică nu, un micsucces tot a avut: în fiecare an, numărul farselor a scăzut, dar cunumai câteva procente. Anul trecut, de pildă, fetele au suportataproape 16 milioane de farse, adică peste 73% din total.

Dar nu-i nimic, nici Europa nu e foarte în temă. Numărul 112există pe continent de 20 de ani și chiar și acum trei europeni dinpatru n-au habar că acesta este numărul unic de urgență valabil înîntreaga Europă.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide