ANCHETĂ CU CAMERA ASCUNSĂ LA „GHEȚĂRIE”. Cum funcționează, de șase ani, sub ochii autorităților, cel mai mare complex comercial INTERZIS. VIDEO

Imagini în premieră

Undeva la marginea Capitalei funcționează de câțiva ani un mare depozit frigorific cunoscut sub numele de „Ghețărie”. Autoritățile sanitare veterinare au decis încă de acum șase ani închiderea lui, după ce au constatat că funcționează în condiții improprii.

Pe scurt, carnea, mezelurile, lactatele și peștele sunt vândute aici direct de pe niște lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.

Pentru prețuri cu câțiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureșteni își riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din „Ghețărie”, după cum spun inspectorii de la ANSVSA. 

Deși există decizii definitive ale instanțelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcționează în continuare. Garda Financiară a venit, a dat amenzi și a plecat. 

SC Continent Marine Enterprise SA, firma care deține complexul comercial, aparține omului de afaceri grec Spyridon Roussalis. În 2007 el a dat statul român în judecată la Tribunalul Arbitral de la Washington. Roussalis a acuzat statul român, printre altele, de „măsuri abuzive” dispuse împotriva firmei Continent Marine Enterprise de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București.

Procesul a fost câștigat de statul român, cheltuielile cu firmele internaționale de avocați care au reprezentat România fiind de aproximativ 10 milioane de euro.

Contactați de gândul, reprezentanții firmei au declarat că în opinia lor hala frigorifică funcționează în condiții normale din punct de vedere sanitar-veterinar.

Potrivit datelor furnizate gândul de DSVSA București, de situația halei au fost informate, de-a lungul anilor, nu mai puțin de cinci ministere. Însă depozitul frigorific a continuat să funcționeze. 

Gândul a realizat un reportaj cu camera ascunsă la „Ghețărie”.

Reportaj cu camera ascunsă

„Noi îi zicem >. Sunt și produse proaspete, și congelate. Vedeți că sunt trei hale. Mai întâi, uitați-vă și apoi cumpărați”, ne sfătuiește o femeie, cu câteva sute de metri înainte de a ajunge la complexul comercial din Bulevardul Timișoara 82, în sectorul 6, din București. Între două vârste și cu două sacoșe doldora de alimente, femeia pare o sursă demnă de încredere. E clientă veche a „Ghețăriei”, așa cum sunt și cei câțiva pensionari grăbiți, ce ne depășesc fluturându-și sacoșele goale. Oamenii se îndreaptă siguri către imensa hală din zona cunoscută drept Frigotehnica.

După ce scapi de câinii din curtea în care își fac veacul amușinând pe lângă cele câteva containere pline ochi de gunoaie, dai de hală. Undeva în apropiere urlă, dintr-un difuzor, manele.

Cum intri, te lovește o duhoare grea, amestecată. Cutii de plastic mirosind a zer zac zvârlite într-un colț, vitrine frigorifice goale, cu pete vechi de sânge, niște brânză „proaspătă” cu o culoare dubioasă, iar lângă – niște novaci de Dunăre, așezați pe niște lăzi, fără strop de gheață. Mai încolo, un capăt de parizer a cărui culoare bate ușor spre verde.

Ouăle sunt la superofertă, cu 0,39 lei bucata și se vând direct din cofraje.

Hala imensă, cu pereți negri, scorojiți și cu urme de mucegai, este plină de tarabe unde sunt expuse, pe mese și lăzi de plastic, carne, ouă, pește, lapte și produse lactate. Nici una dintre vitrinele frigorifice nu funcționează.

„Vitrina frigorifică? Seara le bag în vitrina frigorifică. Dar ziua omul vine și se uită. Unii vor să pună mâna, înainte să cumpere. Oricum, e destul de frig aici”, îmi răspunde un vânzător când îl întreb de ce nu ține produsele în vitrina frigorifică. „Nu vă fie teamă, că sunt controlați”, îmi răspunde – peste umăr – o pensionară. „Eu iau tot timpul de aici”.

Mai încolo, lăzi cu pulpe de pui, unele congelate, altele dezghețate. „Este proaspătă carnea?” „De dimineață le-am adus. Au termenul pe cutii, doamnă”, îmi zice ușor vexată vânzătoarea.

La câțiva metri mai departe, două femei se consultă în legătură cu ce să cumpere. „Nu luați carne de vită. Este tare, am fiert o zi întreagă la ea”, spune una dintre ele, clientă cu state vechi. „Poate era de cal”, testez apele. „Nici nu mai știm ce mâncăm”, admite cealaltă râzând.

„Puii congelați țin și un an”

Pe un alt culoar al halei – aceeași duhoare. Și aceleași lăzi cu carne. Fiecare ladă păstrează câte 10 kilograme de pulpe de pui. 8 lei kilogramul. Ieftin.

„Dacă sunt proaspete? Adineauri le-am primit. Nu există românești. Numai din Olanda și Germania. Românești, mai puține, doar la cutii de cinci kile. Carne de vită nu aducem. Se dezgheață, curge sânge, pierdem mult. Puii congelați rezistă și un an”, dă asigurări unul dintre comercianți. Nu are cine să-l contrazică. Vizavi de el se află o vitrină frigorifică goală, iar de deasupra, pe un perete, îl privesc – din icoane – sfinții.

Nici clienții care preferă peștele nu sunt uitați la „Ghețărie”. Din niște lăzi de plastic se văd cozi de pește, iar prețurile pe kilogram atrag clienții: cod argintiu cu 8 lei, trunchi de cod 12,5 lei, hamsie proaspătă 6 lei. Păstravul proaspat se vinde cu 20 de lei pe kg, carasul cu 6,5 lei pe kg, novac de Dunăre 7,5 lei pe kg, crapul românesc – 13 lei pe kg.

Cel mai scump este fileul de șalău de Nil  – 35 de lei pe kg. Brioșele de calcan au un preț de 14 lei pe kg, iar fileul de cod Alaska – 11 lei pe kg.

Într-o altă vitrină frigorifică, mezeluri la ofertă. Pe etichete scrie mare: „Poftă de preț”. Câteva sute de grame, la prețuri de 3-4 lei. Majoritatea expiră în 2-4 aprilie.

Un mic „incident” atrage atenția unei pensionare venite la cumpărături.

„Vedeți că v-a căzut o pulpă pe jos”, atrage ea binevoitor atenția celui din spatele tejghelei. „Unde doamnă? Nu e de la noi”, vine replica. Însă apoi vânzătorul se duce și ridică pulpa de pui căzută, și o așează tacticos peste celelalte din ladă și aflate în curs de dezghețare.

„Dacă nu au miros și sunt înghețate, eu zic că puteți lua”, vine îndemnul pensionarei, sesizând nehotărârea unui client. „Uitați, păstrăvul e 20 (lei pe kg) aici, la magazin e 26 de lei kilu”, insistă ea.

Apoi mărturisește: „Este prima dată când vin aici. Dar vecinele mele cumpără de aici. Eu vin tocmai din Sebastian”. 

Funcționarea depozitului Continent Marine Enterprise, declarată ilegală de inspectorii DSVSA și instanțele judecătorești

Activitatea depozitului frigorific a fost suspendată, pe hârtie, în urmă cu mai bine de șase ani și ulterior interzisă de inspectorii sanitar-veterinari, existând și decizii definitive ale instanțelor de judecată care au confirmat măsurile luate de DSVSA București. 

Informațiile furnizate gândul de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București – Biroul siguranța alimentelor de origine animală relevă că „atât SC Continent Marine Enterprise SA, cât și unitățile care au închiriat spații pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală desfășoară activitate cu nerespectarea măsurilor dispuse de DSVSA București și în contradictoriu cu hotărârile instanțelor de judecată”.

Prefectura, Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerului Muncii închid ochii

Mai mult, din datele remise gândul DSVSA București reiese că măsurile luate de DSVSA București au fost comunicate și structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Justiției, Ministerului Internelor și Reformei Administrative, Ministerului Economiei și Finanțelor și Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse. 

Însă hala continuă să funcționeze.

De asemenea, prin corespondența directă, de aceste măsuri a fost informată și Instituția Prefectului Municipiului București, se mai arată în răspunsul primit de gândul de la DSVSA București.

Gândul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne informații referitoare la activitatea depozitului frigorific și a firmei Continent Marine Enterprise. 

Până la publicarea articolului nu am primit un răspuns.

Garda Financiară a dat amenzi și a plecat

Gândul a solicitat un răspuns și din partea Gărzii Financiare.

În răspunsul semnat de Felicia Pop – comisar general al Gărzii Financiare, se arată că „firma Continent Marine Enterprise SA a făcut de 14 ori obiectul verificărilor comisarilor Gărzii Financiare, care au constatat contravenții pentru care au dispus sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare. Precizăm că au fost identificate și elemente constitutive ale unor infracțiuni pentru care au fost întocmite sesizări penale, care au fost înaintate organelor de urmărire specializate”.

Gândul a solicitat precizări în legătură cu perioada în care au fost efectuate verificările, măsurile dispuse și obiectul sesizărilor penale, dar până la publicarea acestui articol Garda Financiară nu a trimis un răspuns.

Istoria interzicerii activității depozitului

Depozitul frigorific a fost înființat în 2004. În 2006, ca urmare a nerespectării programului asumat de modernizare și restructurare, a fost emisă ordonanța de suspendare temporară a activității.

Dosarul a fost soluționat definitiv și irevocabil de către Curtea de Apel București la data de 18 martie 2010, în sensul menținerii ca legală și temeinică a ordonanței de suspendare temporară.

În anul 2009, pe 16 aprilie inspectorii au constatat că faptul că Continent Marine Enterprise funcționa ilegal, dispunându-se interzicerea desfășurării activității de recepție, depozitare, livrare și comercializarea produselor alimentare. Totodată, unitatea a fost amendată cu 50.000 de lei. 

Această măsură a interzicerii activității a făcut obiectul unui alt dosar, soluționat de Curtea de Apel București în 21 februarie 2011, definitiv și irevocabil, cu mențiunea ca temeinică și legală a ordonanței de interzicere a activității. 

În 2010, la controlul efectuat în 15 decembrie, SC Continent Marine Enterprise desfășura activitate neautorizată sanitar- veterinar, motiv pentru care s-a dispus din nou interzicerea activității și aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei. 

Continent Marine Enterprise a formulat plângere contravențională ce face obiectul unui dosar soluționat în fază de fond la 6 februarie 2012, de către judecătoria sectorul 6 București, prin respingerea ca inadmisibilă a cererii îndreptată împotriva procesului verbal de aplicare a amenzii contravenționale. 

Procesul Spyridon Roussalis împotriva României, la Tribunalul de la Washington

Omul de afaceri grec Spyridon Roussalis, care controlează firma Continent Marine Enterprise, care deține depozitul frigorific, a dat statul român în judecată în 2007 la Centrul de Reglementare a Diferendelor Relative la Investiții (CIRDI) din Washington DC.  

El acuzat statul român, printre altele, de „măsuri abuzive” dispuse împotriva firmei Continent Marine Enterprise.

În 2007, DSVSA București a fost informată că un consorțiu format din societățile de avocați CMS Cameron McKenna SCA și Morgan Lewis & Bockius LLP a fost mandatat de Ministerul Finanțelor în vederea reprezentării statului român la CIRDI din Washington DC. 

„S-a specificat faptul că din memoriul depus de reclamantul Spyridon Roussalis (asociat unic al SC Continent Marine Enterprise Import Export SRL, care la rândul lui era acționar majoritar la SC Continent Marine Enterprise SA) în dosarul de arbitraj, a rezultat faptul că unul din capetele de cerere avea ca obiect daune morale pretinse ca urmare a unor acte și măsuri abuzive dispuse împotriva  SC Continent Marine Enterprise SA de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București”, se arată în datele furnizate de DSVSA București, la solicitarea gândul.

Statul român a câștigat la Washington, arbitrajul cu Spyridon Roussalis.

România a cheltuit în acest proces o sumă de aproximativ 10 milioane de euro. 

Reprezentant al Continent Marine Enterprise, întrebat despre activitatea depozitului: „Este absolut în regulă”

Gândul a contactat reprezentanții firmei Continent Marine Enterprise, cărora le-am comunicat că am intrat în posesia unor documente de la ANSVSA din care reiese că depozitul de pe B-dul Timișoara nr 82 funcționează ilegal. „Nu avem nimic de declarat”, a sunat răspunsul reprezentanților Continent Marine Enterprise.

Întrebat dacă în opinia lor depozitul funcționează în condiții normale din punct de vedere sanitar-veterinar, răspunsul nu a întârziat: „Este absolut în regulă”, ne-a comunicat reprezentantul firmei.

Firmele care vând produse alimentare „La ghețărie” funcționează ilegal

DSVSA București a efectuat controale în 2012 la societățile comerciale care desfășurau activitatea în depozitul firmei Continent Marine Enterprise. 

Inspectorii au constatat că nu erau îndeplinite normele sanitar veterinare, fiind aplicate sancțiuni  contravenționale în valoare totală de 14.500 lei. DSVSA a dispus interzicerea activității de comercializare de produse de origine animală prin emiterea a 35 de ordonanțe de interzicere a funcționării.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide