Călătorie spre centrul Pământului. 24 de națiuni declanșează o amplă operațiune de forare în adâncurile Terrei

Redactor:
Gândul
Visul omenirii de a călători spre centrul Pământului ar putea fi în aproximativ 10 ani mai aproape de realitate. Un consorțiu format din 24 de țări, în care rolul principal îl au SUA și Japonia, va începe, până în 2020, o amplă operațiune de foraj prin care speră să ajungă până la mantaua Terrei

Până în 2020, va începe o operațiune de forare în scoarțaPământului până la 10 Km adâncime, scrie National Geographic. Pânăacum, cea mai adâncă perforare a scoarței oceanice nu a depășit doikilometri. Forarea se va face , cel mai probabil, pe fundulOceanului Pacific, unde scoarța este mai subțire și se poate ajungepână la zona de discontinuitate Moho, granița dintre scoarța șimantaua Pământului. În zona Moho se formează cutremurele la mariadâncimi, explică oamenii de știință.

Operațiunea a fost anunțată de cercetătorii Damon Teagle de laInstitutul Național de Oceanografie din Southampton, MareaBritanie, și Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier dinFranța. În aprilie, cel mai devreme, cercetătorii vor începe săcaute locul potrivit pentru demararea operațiunii, care se află,cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific. Forarea de pe funduloceanului este preferabilă datorită faptului că scoarța marină estemai subțire, față de scoarța continentală, are doar 5 -10 kmgrosime, față de 30-60 km, cât măsoară aceasta din urmă. Adâncimeasubacvatică de la care se va perfora scoarța este de două ori maimare față de nivelul de la care s-a forat pe fundul oceanului pânăacum. Teagle a mai spus că operațiunea este finanțată de unconsorțiu format din 24 de țări, în care rolul principal estedeținut de SUA și Japonia.

Oamenii de știință speră să învețe cât mai mult despre formareaPământului, studiind rocile aflate la această adâncime, undedensitatea și temperatura sunt mai mari. Cercetătorii vorcăuta și urme de viață, unii microbi supraviețuind și latemperaturi de 120 de grade Celsius. Din punct de vedereștiințific, rocile aduse de la o asemenea adâncime ar valora la felde mult ca cele provenite de pe Lună, spun cercetătorii. În modnormal, acestea nu ajung la suprafață decât prin erupțiilevulcanice.

Încă din anii ’50 – ’60 s-a încercat o operațiune similară care aeșuat datorită costurilor mult prea mari și a lipsei mijloacelortehnologice. Astăzi, însă, tehnologia ne permite să forăm laadâncimi mai mari decât în trecut. Japonezii au deja un vasmaritim special echipat cu 10 Km de prăjini de foraj,informează National Geographic.

Structura internă a Pământului:

• Miezul sau nucleul Pământului – este constituitdintr-un amestec de fier și nichel cu temperaturi între 4.000 -5.000 de grade Celsius. Din cauza compoziției miezului, care esteconductor electric, prin mișcarea de rotație a planetei, nucleulgenerează câmpul magnetic al Pământului care ne protejează deradiațiile cosmice.

• Mantaua Pământului – este zona dintre miez șiscoarța Pământului și reprezintă o treime din masa planetei.Mantaua internă se întinde între adâncimea de 660 Km și 2.900 Km,având o temperatură de circa 2.000 de grade Celsius. Mantauaexternă se întinde spre suprafață până la granița cu scoarțaterestră.

• Scoarța Terestră – scoarța oceanică care are ceamai mică grosime dintre toate straturile terestre (5 – 10 Km) șicea continentală care este constituită din blocuri separate -continentele. Plăcile plutesc pe suprafața „asthenosferei” (parteasuperioară a mantalei Pământului, constituită din magmă vâscoasă).(Ioana Nicolescu)

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide