Cât de greu înfiezi un copil în România. Statul le protejează pe mamele care și-au abandonat copiii

Redactor:
Vlad Mironescu
Cât de greu înfiezi un copil în România. Statul le protejează pe mamele care și-au abandonat copiii
Plânsul unui copil l-a abătut din drum pe un bărbat care se plimba pe malul Someșului. Se întâmpla în 2009, într-o zi rece de octombrie.

Plânsul unui copil l-a abătut din drum pe un bărbat care seplimba pe malul Someșului. Se întâmpla în 2009, într-o zi rece deoctombrie. Sub o gramadă de crengi, acoperită doar cu o pătura,zăcea o fetiță. Era născută de cinci zile. Cineva o lăsase acolo.La spital, asistentele i-au dat un nume: Crenguța Someșan. La aceavreme, poliția anunța că mama va fi trasă la răspundere. După olună de căutari, polițiștii i-au găsit mama, dar nu au mai tras-ola răspundere. „Am lăsat-o din cauza sărăciei. Mai am un copil deun an jumate și abia am ce să-i dau de mâncare”, ne-a spus mamafetiței. Într-o țară civilizată, însă, această mamă ar fi fostcondamnată pentru tentativă de omor. La noi e întrebată daca vreasă ia copilul acasă.

„Bătaie” pe adopțiile celor mici. Românii nu vor săînfieze și copii mai mari

„Vom discuta cu mama naturală și vrem să-i asigurăm un viitorstabil. Mama regretă faptul că a abandonat copilul și acum doreștesă îl recapete”, ne-a declarat Adrian Marc, fostul director al DJPCSatu Mare. Acum, mama are toate drepturile pe care i le oferă legearomânească, deși i-a pus copilului viața în pericol. Astfel, dacăpărinții naturali nu sunt de găsit, atunci sunt căutate rudele depână la gradul patru, iar procedura de adopție începe abia după ceși-au dat toți acordul.

În realitate, fetița se numește Denisa. Când am vizitat-o anultrecut în luna martie, se afla în grija unei asistente maternale.Ne-am întors la Denisa după un an și patru luni. Nu i s-a deschisprocedura de adopție, deși mii de români vor să înfieze. Mai târziuva ajunge și ea la vârsta la care probabil n-o va mai vrea nimenipentru că legea spune că trei instanțe judecătorești trebuie să sepronunțe în privința adopției, iar asta durează uneori chiar și doiani de zile.

În România există aproape cinci mii de părinți care așteaptă. Și40 de mii de copii părăsiți. Și totuși nu se găsesc unii pe alțiidin cauza legislației. Dosarele sunt judecate alături deinfracțiuni sau procese civile, așa că rareori le vine rândul.Astfel se ajunge la situația în care un copil devine adoptabil latrei, patru sau cinci ani. Situația ar fi mai simplă dacă Româniaar avea un tribunal al copiilor în toate orașele. Există doar unulla Brașov și funcționează cu succes, dar este un caz izolat. Nuavem un registru care să pună față în față copiii adoptabili cupărinții care vor să adopte. Între instituții nu există colaborare,iar părinții disperați după ani de așteptare ajung să-și cautesinguri copiii, trimițând adrese la direcțiile din țară.

Fetița Rodica: „Atunci când am ajuns acolo, era poartaînchisă, m-am speriat și am început să plâng”

Ionuț stie exact cine e. E băiatul doamnei Camelia și locuiește lacasa cu poartă roșie. Are o mamă, un tată pe care și l-a alespersonal dintre bărbații ce-l înconjoară. În realitate, Ionuțn-are, însă, părinți. Cei ce-l înconjoară sunt cumva de împrumutpână în ziua în care cineva va veni să-l ia acasă la el pentrutotdeauna.

Ionuț e unul dintre puținii copii declarați adoptabili, șitotuși unul din cei mulți pe care niciun părinte nu-l vrea fiindcăeste prea mare. Acum șapte ani mama lui l-a abandonat într-omaternitate. A ajuns în casa unei mame angajate, dar n-a stat preamult și a fost dus la un centru de plasament. Copilul a suferitatunci un șoc. Cele zece luni petrecute la centrul de plasament șile-a șters din minte. Când Camelia l-a luat acasă, nu vorbea. Înstrăinătate, mamele sociale nu țin copiii mai mult de șase lunitocmai pentru a evita dezvoltarea atașamentului. La noi, copiiiajung la vârste mari și atunci sunt transferați în centre. Înultimul an, 1.000 de asistenți maternali au renunțat la copiii pecare îi aveau în grijă din cauza reducerii cu 25% a salariilor, iar300 dintre copii au ajuns din nou la casa de copii. Astfel, 23 demii de copii cresc singuri în centre de plasament, abandonați și depărinți, și de autorități. Românii nu-i vor pentru că sunt preamari.

Rodica are 9 ani, stă într-un centru de plasament și până acum atrecut pe la trei asistenți maternali. „În Zărnești n-am stat decâttrei luni. Odată am fugit din centrul Zărneștiului și m-am dus laacea poartă albastră. Am traversat multe străzi, dar n-am pățitnimic. M-am uitat stânga-dreapta și am fugit necontenit până amajuns acolo. Și când am ajuns acolo, era poarta închisă, m-amsperiat și am început să plâng”, ne povestește Rodica. Când aveacinci ani, a fost vizitată de o familie de nemți: „mama” Heidi șidomnul Walter. Nu au înfiat-o fiindcă în România adopțiileinternaționale fuseseră suspendate printr-un moratoriu. Cei doisoți au trimis zeci de adrese autorităților din România și celor dela Parlamentul European, dar degeaba. „Aș vrea să am și eu un locadevărat. Eu știu că acolo sus e cineva care ține la mine cuadevărat, nu cineva care să zică peste un an sau doi: «Pleacă, nute mai vreau»”, ne-a spus Rodica.

Avem cei mai mulți copii abandonați din Europa și cea mairestrictivă lege

Soarta copiilor abandonați ar putea fi alta dacă aleșii își factimp să studieze un proiect de lege potrivit căruia copiii ar puteafi declarați adoptabili în primele șase luni de la abandon. Suntemțara cu cei mai mulți copii abandonați din Europa și cu cea mairestrictivă lege. Mama care și-a lăsat copilul să moară pe malulapei trebuie să-și dea acordul pentru adopție, rudele de până lagradul patru au și ele un cuvânt de spus, iar tribunalele judecăsoarta acestor copii printre picături. În spatele acestor procedurilungi și greoaie se ascund dramele unor copii „ocrotiți” de stat șitotuși lăsați singuri să-și trăiască drama de a nu avea o familie.(Paula Herlo, corespondent ProTV)

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide