Catedrala anticriză a lui Pandele: o clădire de 10 milioane de euro, cu buncăr și clopote cu buton

Catedrala anticriză a lui Pandele: o clădire de 10 milioane de euro, cu buncăr și clopote cu buton
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 11:44

Ouă, ulei, zahăr și făină la tot orașul

Finalizarea catedralei ortodoxe este așteptată chiar și decredincioșii de alte rituri.

„Catedrala este ceva bun, am fost să o văd. Chiar dacă sunt dealtă religie (penticostală-n.red.). Iar primarul ne ajută. Păi dePaștele acesta au venit din poartă în poartă și ne-au dat un litrude ulei, un kil de zahăr, unul de făină și zece ouă.

De 8 Martie ne dă flori și felicitări de la primărie. Au făcutșcoală, parcuri, grădinițe, drumuri”, ne spune Lidia Perțea, 58ani, mamă a șapte copii.

Parc de trei hectare pentru „regăsirea păciisufletești”

Lucrările la catedrala «Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim» auînceput în noiembrie 2007, când Prea Fericitul Daniel, PatriarhulBisericii Ortodoxe Române, a pus piatra de temelie. Catedrala vapurta hramurile „Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim” și „SfântaCuvioasă Parascheva”.

În jurul așezământului va fi amenajat un parc public „care sedorește a fi un loc în care să te poți bucura de liniște și undeîți regăsești pacea sufletească”, după cum se arată pe site-ulprimăriei.

Însă și regăsirea păcii sufletești costă, având în vedere căpentru că amenajarea parcului reprezentanții primăriei au calculatcă ar avea nevoie de circa 600.000 euro, bani pe care încearcă săîi obțină din fonduri nerambursabile. Din punct de vederearhitectural catedrala va îmbina stilurile grec, bizantin șibrâncovenesc.

Înaltă cât o clădire cu 15 etaje – cu tot cu cruce are 60 metri- dotată cu nu mai puțin de cinci clopote, având în total cincitone, acționate „din buton”, un buncăr de 10.000 persoane, „în cazde Doamne Ferește”, două lifturi, pentru fiecare aripă, iar în jur,un parc de circa trei hectare. Pe scurt, aceasta ar fi descrierea aceea ce primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele,spune că va fi una dintre cele mai mari catedrale din țară.

Începută în toamna anului 2007, ambiția sa este să o termine înacest an, „la roșu”, dar pentru aceasta ar mai avea nevoie de 4milioane de euro. Așezământul va avea o capacitate de cel puțin2.000 de credincioși. În total, catedrala va înghiți 8-10 milioanede euro – echivalând cu un sfert din veniturile din acest an aleprimăriei -, sumă la care se vor adăuga picturile, estimate la încă3 milioane euro.

„O să scrieți că Pandele vrea să cheltuie 10 milioane de europentru o catedrală, iar lumea nu are ce pune pe masă. Poate căaveți dreptate dacă veți scrie așa”, a declarat pentru Gândulprimarul Florentin Costel Pandele.
Acesta a primit recent de la Guvern, pe o listă unde mai figurausute de primării din țară, una dintre cele mai mari sume – unmilion de lei -, bani pe care îi va aloca integral achitării defacturi pentru lucrările la catedrală. Și aceasta chiar dacă pesite-ul primăriei se specifică faptul că ridicarea catedralei se vaface „exclusiv” cu bani din sursele proprii ale primăriei.Catedrala este la doar 600 de metri de primărie.

„Dacă mâine mi-ar intra banii (alocați de Guvern – n.red.) încont, aș face imediat ordinul de plată să mai achit din lucrărilela catedrală”, ne asigură Pandele, adăugând: „Înainte aveam o crucede lemn, ne uitam la ea ca la o icoană”. Pandele spune că anultrecut Consiliul județean Ilfov a primit de la Primăria Voluntari,din taxe și impozite, 10 milioane euro. „Comparativ cu ce amprimit, avem un deficit de 9 milioane euro”, adaugă el.

„Maică, io i-am zis primarului că n-am mai văzutbiserică cu etaj!”

Localnicii au însă unele nelămuriri. „Maică, eu i-am zisprimarului, când a venit pe-aici, că nu am mai văzut până acumbiserică cu etaj. L-am întrebat cine se va urca până acolo sus-sus,ca să tragă clopotele. Da’ cică o să apese pe un buton”, ne spune ofemeie.

„Butonul o să fie la primar în birou”, râde un tânăr, auzindnedumerirea acesteia. Bătrâna din fața noastră, care a trecut de 80de ani, locuiește de o viață chiar lângă locul unde se ridică „ceamai mare catedrală din țară”, după cum ne povestesc locuitorii.”Catedrala va fi ridicată de către Dumnezeu, prin grijalocuitorilor orașului Voluntari, a Consiliului Local și aprimarului Pandele Florentin ostel”, a șters cineva o literă de pepancarta din fața monumentului în construcție, unde echipa de vreo30 de constructori tocmai și-a terminat pauza de masă, în jurulorei 12.

Citește în paginaurmătoare cum clopotele sunt acordate să ia notaMi

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii