Ce-și mai cumpără românii: pisici „extraterestre” cu chip de elf, la 1.000 de euro, sau mâțe bengaleze. VEZI GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 14/12/2013, 04:51

Toată lumea se miră de pisica asta: are niște urechi largi șilungi, ca de iepure, când e fericită dă din coadă, exact ca uncățel, ba chiar, dacă îi comanzi „aport”, vine supusă la picioareletale cu mingea în bot. În plus, se gudură, toată ziua ți se cocoațăîn poală și țopăie, ca și cum s-ar fi născut din căței, nu dinpisici.

De aia, vecinilor nu li s-a mai părut ciudat când tânăraGeorgiana Dorin a ieșit la plimbare cu mâța… în lesă.

Studenta este cea care a adus în România raritatea asta deanimale, din rasa Devon Rex. Și-a făcut o mică crescătorie chiar înapartamentul unde locuiește. Acolo ține patru pui și pe părințiilor: pe motanul Cimon adus din Letonia și pe nevasta lui, frumoasaHabibi din Polonia. Cimon mănâncă la aceeași masă cu stăpânii și,când se așază să doarmă, o face mereu în poziție de om, căci altfelnu doarme bine.

„Deși rasa a fost creată dintr-o singură pisică, astăzi. Devoniiau toate culorile pisicești posibile. Pentru ei, nu există străini.De fapt, sunt invitații lor și Devonii vor fi cu siguranță gazdeminunate: le vor arăta casa, vor discuta cu ei și, normal, îi vorpupa înainte să plece”, spune Georgiana.

Prețul unui asemenea animal pleacă de la 600 de euro și poateajunge chiar și la 1.000 de euro. Dacă are genă foarte bună și semai trage și din părinți campioni, ajungi să îl cumperi și la prețdublu. Cu cât părinții sau bunicii au fost mai de soi sau plimbațipe la cât mai multe expoziții, cu atât crește și tariful.

600 de euro un pui de trei luni din rasa DevonRex

„Am avut un client care își dorea un Devon Rex de foarte multtimp, era înnebunit după asemenea pisică, se documentase temeinic,știa tot ce trebuie despre rasă. Dar în plus, acum și-o doreapentru că avea fetiță de patru ani și căuta un animal care nu lasăpăr. Or, se știe, Devonii lasă foarte puțin păr și sunt excelențipentru persoanele cu alergii. A comandat-o la noi și a durat treiluni până am reușit să i-o aduc, din Rusia. I-am găsit un puiuțfoarte mic, de câteva luni de zile numai. l-am vândut-o cu 600 deeuro, prețul minim pentru asemenea rasă. Este neagră cu ochiigalbeni, exact ca un drac. Vă imaginați cum arată noaptea princasă”, zice Mihaela Rolea, managerul unui magazin online deanimale.

„După ce am adus-o, cât timp a stat la mine, până să i-o dauclientului, mi-am dat seama că, deși arată foarte ciudat cuurechile acelea lungi, este o rasă extrem de inteligentă și foartecurajoasă: n-are nici o treabă ea, s-a jucat cu câinii ca și cum arfi fost una de-a lor. Este genul acela de pisică de guler, care îțistă liniștită pe gât”, adaugă ea.

Pentru românii bogați care-și doresc animale scumpe, criza nicinu există. Mihaelei i se comandă în continuare tot felul decăței-accesoriu mici, cât mai mici, să încapă în poșetă. Cu cât emai mic, cu atât prețul devine mai piperat. Ideea este să poțiafișa animalul peste tot cu tine, chiar și în avion sau la hotel,ca pe orice bijuterie, mai ales că, ținut în poșetă, ți se permiteoriunde accesul cu el.

Cea mai scumpă pisică din lume, o bengaleză de 42.000 dedolari

Cea mai scumpă pisică din lume se vinde acum și în România. Esterasa bengaleză, iar recordul de preț l-a atins o femeie din Londra,care a plătit 42.000 de dolari pentru o astfel de pisică-leopard,ușor sălbatică. A cumpărat-o din crescătoria lordului Esmond Gay șia cântărit la preț până și mărimea sau rotunjimea fiecărei pete depe blană. În mod obișnuit, însă, o asemenea pisică se vinde în lumede zece sau de douăsprezece ori mai ieftin.

În crescătoria din Nistru, de lângă Baia Mare, micul afaceristFlorin Lazăr crește bengaleze mai mult de drag, căci cheltuiala cuexpozițiile și întreținerea lor nu prea și-o scoate.

Are câteva, toate premiate pe la expoziții în țară și în afară.Își finanțează crescătoria cu ce câștigă din exportul fructelor depădure. Până acum a vândut patru pui, cu 600 de euro unul. Iar acumva merge în Austria, să împerecheze una dintre pisicuțe cu un motansosit tocmai din Canada, aceeași rasă, dar linii de sângediferite.

„La vânzare, puii au pedigree, microcip, pașaport, vaccin șisunt neapărat castrați, ca să protejăm rasa. Și pentru a nu seîmperechea pe urmă cu cine știe ce pisoi maidanez și să se spunăapoi că au apărut bengalezele pe garduri. Crescătorii de pisicibengaleze sunt foarte puține chiar și în lume, mai sunt unele prinAustria, Germania sau Bulgaria. Primele exemplare le-am cumpăratdin Austria, femelă și mascul, cu 1.500 de euro fiecare. Acum maiam încă două pisici pentru care am așteptat un an întreg. În acestmoment nu mai avem pui, dar peste câteva luni vor apărea. Pentrusiguranța lor, nu se vând mai mici de trei luni. Cum avem o altăsursă de venit, noi nu privim crescătoria chiar ca o afacere, ciîncercăm să îmbunătățim rasa”, ne-a spus Florin Lazăr.

1.000 de euro, ca să te sperie Sphynx-ul fără păr princasă

În topul celor mai scumpe pisici din lume mai intră și cea dinrasa Ashera, ca un adevărat leopard, dar în miniatură. Costă de la22.000 de dolari în sus, dar ca să o ai, trebuie să aștepți cam unan de zile. A fost obținută încrucișându-se leopardul asiatic cuservalul african și cu pisica domestică. În top mai intră pisicaSphynx sau Orientala fără păr, care poate speria de-a binelea pecineva mai slab de inimă. N-are pic de blană, ci numai pielecreață, iar urechile sunt foarte mari.

Lipsa blănii o face foarte vulnerabilă, așa că excentriciicare-și iau așa ceva trebuie să o îmbrace iarna și să o țină într-oigienă perfectă. Ajuns direct pe piele, praful o poate irita foarterău. O Sphynx mai ieftină costă între 800 și 1.000 de euro. Maiscumpă este mâța Savanah (4.000-10.000 de dolari), care a rezultatdin împerecherea pisicii domestice cu servalul african.

Dar pisici din astfel de rase se găsesc destul de rar princasele românilor bogați. Crescătorii nu sunt, iar cei care au vreunexemplar mai excentric din cele de mai sus, de regulă, și-l comandădin străinătate.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple în...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...