Cei 300 de hackeri care au speriat Bucureștiul fără să vrea – YAHOO OPEN HACK EUROPE 2011

Redactor:
Dan Radu
Cei 300 de hackeri care au speriat Bucureștiul fără să vrea – YAHOO OPEN HACK EUROPE 2011
Fiecare hacker izbucnește în râs când își dă seama că e confundat cu un cracker. Sunt 300 adunați la un loc și își dau silința să le explice neinițiaților cu ce se ocupă.

Fiecare hacker izbucnește în râs când își dă seama că econfundat cu un cracker. Sunt 300 adunați la un loc și își dausilința să le explice neinițiaților cu ce se ocupă. Sigur, existăși acei indivizi care sparg site-uri și altele pentru a face bani,cum ar veni crackerii, însă hackerul în sine nu este decât opersoană care găsește o soluție tehnică creativă, eventual ocolindcăile bătătorite.

Motiv pentru care, companii precum Yahoo nu doar că nu se ferescde ei, dar îi mai invită și la convenții. Bucureștiul a fost pentruprima dată gazda unui eveniment de tip Openhack, un concurs la cares-au înscris 300 de hackeri grupați în 64 de echipe.

Fiecare echipă a venit cu un proiect la alegere pe care au avut24 de ore la dispoziție să-l pună în practică.

„Marile companii, precum Yahoo au tot interesul să aibă oplatformă cât mai mare de utilizatori care își creează propriileaplicații. Un exemplu este ce s-a întâmplat cu site-urile de socialmedia. Cele mai multe dintre aplicații au fost create de terți, nude ele însele. E un mod de a te apropia cât mai mult de cerințeleutilizatorilor”, explică Bogdan Iordache, unul dintre organizatoriconceptul din spatele evenimentului.

Fiecare echipă de hackeri vine cu o idee cât se poate depractică. Unul dintre ei vrea să conceapă un program care îțipermite să intri pe hărțile Yahoo și să faci curat pe străzilemurdare, sau să elimini, virtual, o mașină parcată ilegal. Unproiect de responsabilizare socială.

Alte idei pot fi chiar bănoase și aplicate de firmele depublicitate. Se montează câțiva senzori pe panourile digitale depublicitate stradală care stabilesc numărul de automobile aflate întrafic în acea zonă. În funcție de numărul de automobiliști carevăd panoul respectiv, este selectată o anumită reclamă – furnizoriide publicitate fiind siguri că mesajul lor ajunge la cât mai multălume.

Un hacker din Germania are un proiect special pentruutilizatorii last.fm. În funcție de ce preferințe muzicale ai, îțipot apărea pe site recomandări ale concertelor trupelor talepreferate aflate în zonă.

Organizatorii au pus la bătaie și camere de odihnă pentruhackeri, o zonă de gameing, o masă de ping-pong și o cantitateimpresionantă de băuturi răcoritoare și sandviciuri. Concurențiivor însă să profite la maxim de cele 24 de ore avute ladispoziție.

La ora la care se dă startul, fiecare hacker și-a luat deja câte8-10 sandviciuri pe câte o farfurie și s-a așezat în fațalaptopului. Din sala imensă în care lucrează nu ies decât fumătoriicare se izbesc de soarele de afară și bat în retragere.

Către sfârșitul timpului regulamentar, după o noapte de lucru,nimeni nu prea mai stă pe scaune, la mese. Zac întinși pe fotoliide pluș, cu laptopurile pe burtă. Băuturile răcoritoare au fostînlocuite de energizante.

Ca să mai destindă atmosfera cineva rostește cu voce tare o linede cod mai năstrușnică și toți cei din jurul său izbucnesc în râs.Timpul a expirat. Hackerii asaltează din nou bufetul pentru a seîntrema înainte de a-și prezenta proiectele realizate.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide