Fiecare hacker izbucnește în râs când își dă seama că econfundat cu un cracker. Sunt 300 adunați la un loc și își dausilința să le explice neinițiaților cu ce se ocupă. Sigur, existăși acei indivizi care sparg site-uri și altele pentru a face bani,cum ar veni crackerii, însă hackerul în sine nu este decât opersoană care găsește o soluție tehnică creativă, eventual ocolindcăile bătătorite.
Motiv pentru care, companii precum Yahoo nu doar că nu se ferescde ei, dar îi mai invită și la convenții. Bucureștiul a fost pentruprima dată gazda unui eveniment de tip Openhack, un concurs la cares-au înscris 300 de hackeri grupați în 64 de echipe.
Fiecare echipă a venit cu un proiect la alegere pe care au avut24 de ore la dispoziție să-l pună în practică.
„Marile companii, precum Yahoo au tot interesul să aibă oplatformă cât mai mare de utilizatori care își creează propriileaplicații. Un exemplu este ce s-a întâmplat cu site-urile de socialmedia. Cele mai multe dintre aplicații au fost create de terți, nude ele însele. E un mod de a te apropia cât mai mult de cerințeleutilizatorilor”, explică Bogdan Iordache, unul dintre organizatoriconceptul din spatele evenimentului.
Fiecare echipă de hackeri vine cu o idee cât se poate depractică. Unul dintre ei vrea să conceapă un program care îțipermite să intri pe hărțile Yahoo și să faci curat pe străzilemurdare, sau să elimini, virtual, o mașină parcată ilegal. Unproiect de responsabilizare socială.
Alte idei pot fi chiar bănoase și aplicate de firmele depublicitate. Se montează câțiva senzori pe panourile digitale depublicitate stradală care stabilesc numărul de automobile aflate întrafic în acea zonă. În funcție de numărul de automobiliști carevăd panoul respectiv, este selectată o anumită reclamă – furnizoriide publicitate fiind siguri că mesajul lor ajunge la cât mai multălume.
Un hacker din Germania are un proiect special pentruutilizatorii last.fm. În funcție de ce preferințe muzicale ai, îțipot apărea pe site recomandări ale concertelor trupelor talepreferate aflate în zonă.
Organizatorii au pus la bătaie și camere de odihnă pentruhackeri, o zonă de gameing, o masă de ping-pong și o cantitateimpresionantă de băuturi răcoritoare și sandviciuri. Concurențiivor însă să profite la maxim de cele 24 de ore avute ladispoziție.
La ora la care se dă startul, fiecare hacker și-a luat deja câte8-10 sandviciuri pe câte o farfurie și s-a așezat în fațalaptopului. Din sala imensă în care lucrează nu ies decât fumătoriicare se izbesc de soarele de afară și bat în retragere.
Către sfârșitul timpului regulamentar, după o noapte de lucru,nimeni nu prea mai stă pe scaune, la mese. Zac întinși pe fotoliide pluș, cu laptopurile pe burtă. Băuturile răcoritoare au fostînlocuite de energizante.
Ca să mai destindă atmosfera cineva rostește cu voce tare o linede cod mai năstrușnică și toți cei din jurul său izbucnesc în râs.Timpul a expirat. Hackerii asaltează din nou bufetul pentru a seîntrema înainte de a-și prezenta proiectele realizate.