Cei 4.000 de români care dau lucruri gratis pe net

Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 20/11/2013, 03:49

Chiar îți trebuie tot ce ai? Ție poate nu, dar altuia i-ar fi defolos ceea ce ție nu-ți mai trebuie… De la ideea aceasta a pornitbrașoveanul Cristi Mosora când a înființat site-ul Lucrurigratis,un fel de e-bay, însă unde totul este gratuit.

„Cred că asta gândim toți când umblăm prin debara, pivniță saufacem curățenie prin casă. Găsim multe lucruri pe care le ținemdegeaba, pentru că nu mai avem nevoie de ele, nu ne plac, sau nu nise mai potrivesc. M-am gândit că este păcat să dăm bani pentru acumpara lucruri pe care le-am putea obține gratuit de la alții.Este păcat și că noi, ca și societate, să consumăm inutil resursepentru fabricarea unor produse noi, chiar dacă există altele dejaproduse și nu sunt folosite. Sau să umplem rampele de gunoi cuproduse care încă mai pot fi folosite”, spune Cristi.

Odată decis să meargă la drum, Cristi a căutat mai întâi să afledacă ideea lui nu a fost pusă în practică și de alții. „Am fostdezamagit să găsesc doar promoții comerciale sau tentative depăcălire a oamenilor.

Am început să pun pe hârtie mai multe idei, să identificmodurile prin care s-ar putea face acest transfer de lucruri de lacei care nu le folosesc, către cei care au nevoie de ele”. Sistemuleste simplu. Cel care vrea să ofere un produs îl înscrie pe sitealăturându-i o descriere și o perioadă de timp în care cei ce vorsă obțină produsul pot face o cerere. Cererea este însoțită de unmesaj în care aplicantul spune de ce produsul ar trebui să-i revinălui. La finalul termenului, cel ce a înscris produsul pe siteselectează câștigătorul și se înțelege cu el asupra modalității delivrare. „După trei luni, site-ul era online, într-o variantăparțial funcțională, cu un design nefinisat și cu multe erori.Aveam vreo 10 membri înscriși, eu, programatorul și câțivaprieteni, care mă ajutau cu testările și cu semnalarea erorilor”,povestește Cristi.

Peste 6.000 de lucruri gratis

Vestea că se dau lucruri gratis s-a răspândit repede pe rețelelede socializare. Mai mulți bloggeri celebri au menționat apariția,subiectul a intrat și în atenția mass-media din Brașov, astfel că,la mai puțin de o lună de la apariția site-ului, Cristi deja nu maiștia cum să gestioneze ofertele. „După numai o lună de la lansareape nepregătite, aveam deja o comunitate de 1.100 de membri, careoferiseră în jur de 650 de obiecte gratuite.

Momentan comunitatea LucruriGratis numără peste 4.000 membri,iar până acum s-au oferit mai mult de 6.000 de obiecte gratuite”,spune Cristi, adăugând că cei care oferă și primesc nu se bucurădoar de produse, dar deseori ajung să întrețină și prietenii.

„Pe blogul proiectului am introdus secțiuni ca „Sfaturi gratis”sau „Îți prețuim pasiunea”, în care membrii comunității contribuiecu sfaturi interesante sau își promovează pasiunile sau proiecteleîn care sunt implicati”, spune Cristi. Succesul proiectului, desprecare spune că nu a prins nicăieri mai bine ca în România, l-a făcutsă caute să se extindă și în alte țări.

„Momentan încercăm să popularizăm LucruriGratis în RepublicaMoldova, iar în viitorul apropiat, în funcție de resursele de carevom dispune, doresc să extindem proiectul înspre Occident”, maispune Cristi.

Despre farse și reputație

Pe lângă ofertele serioase au apărut și farsele, oferteindecente pe care, evident, indivizii se ofereau să le facăgratuit. De aceea, acum fiecare membru al site-ului are o”reputație” care să arate cât de serios a fost, iar ofertele nu potapărea pe site, decât dacă sunt aprobate de un moderator. „Cu câtai o reputație mai mare, cu atât ai mai multe privilegii pe site șișanse mai mari să fii desemnat ca și câștigătorul unor ofertegratuite. Este de ajuns să fii neserios odată și feedback-ul primitde la partenerul de tranzacții va oglindi acest lucru în profilultău, astfel încât alți membri vor fi avertizați în privința ta. S-aîncercat cu spam, s-a încercat cu glume proaste, s-a încercat cuoferte indecente, dar nu au trecut de aprobare. Probabil că acestaeste și motivul pentru care nu mai avem așa de multe cazuri”, spuneCristi.
Asta nu înseamnă, de exemplu, că pe site nu poți găsi la ofertetampoane sau absorbante.

„Chiar dacă multor pudici li se pare un lucru ieșit din comun,consider că este un lucru normal să oferi și astfel de produse.Dacă le-am primi de la o persoană apropiată nu ni s-ar mai păreaciudat. Am un alt exemplu asemănător, dar la care percepția a fostexact inversă. În ianuarie, o asociație non profit a oferit prinLucruriGratis 8.000 de prezervative. Nimeni nu s-a plâns, nimănuinu i s-a părut deplasat, s-au dat ca pâinea caldă”.

Ofertele includ, însă, de obicei haine, aparatură electronică,produse pentru bebeluși, obiecte pentru casă și grădină etc.

Componența de voluntariat

Printre oferte se numără, însă, și multe servicii pe careoamenii sunt dispuși să le facă gratuit. Un electrician se oferă sălucreze fără plată pentru spitale sau case de copii și bătrâni, ofemeie se oferă să aibă grijă de câini și pisici cât timpproprietarul este plecat din oraș…

„Sper că la un moment dat se va ajunge la o situație în careoamenii se vor ajuta unii pe alții fără să ceară nimic în schimb,circuitul reglându-se pe parcurs. Mi-ar plăcea să văd că uninstalator își pune la dispoziție priceperea pentru un bătrân carenu își permite să plătească acest serviciu, bătrân care la rândullui iese în parc cu câinele unui vecin care e electrician și nu aretimp prea mult dimineață, electrician care la rândul lui ajută ofemeie casnică, care crește doi copii, atunci când are probleme curețeaua electrică, femeie care se revanșează invitându-l la masă peinstalator, care nu are întotdeauna mâncare gătită acasă. Visefrumoase, dar cine știe”, spune Cristi, adăugând însă că ceea ce avăzut în cele 11 luni îi dă speranțe că așa ceva ar fi posibil.

„Când auzi de lucruri gratuite, oriunde în lume, prima reacțieeste să fii sceptic. E prea frumos să fie adevarat. Mai ales că șialții s-au fript de atâtea ori. Dar în momentul în care ai în mânăun obiect pe care cineva ți l-a oferit cu drag, indiferent devaloarea acelui obiect, ceva se transformă în tine. Descoperi că sepoate, că cineva chiar a fost atât de nebun încât să ofere ceva pegratis, devii curios. Și pui și tu o ofertă, nu e greu să găseștiprin casă câteva zeci de obiecte care stau degeaba de câțiva ani șinu au nici o șansă să mai fie folosite. Iar după ce apuci să oferiobiectul, ai un sentiment minunat de împlinire”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021