Cei mai prețioși porumbei din România – masați, îmbăiați și serviți cu apă de izvor

Porumbeii cei mai medaliați de la noi sunt răsfățați într-una dintre cele mai moderne crescătorii. E un fel de „hotel de patru stele" în Băneasa, departe de blocuri, mașini și poluare. Sunt 300 de sportivi, iar stăpânul le-a făcut o casă imensă și o pajiște de munte.

Se știe, ești nervos – te arunci în iarbă, fumezi o țigară, teuiți la cer și aștepți să-ți treacă. De abia după aia cutezi săintri să le dai de mâncare. „Mai există și crescători care, deșiîși iubesc porumbeii, îi înjură și le adresează cuvinte grele. Eibine, astfel de crescători nu au niciodată rezultate bune înconcursuri. Porumbelul te simte și se sperie sau se întristează”,ne spune Marian Tănăsoiu, columbofil de la 13 ani și administratorla crescătoria prietenului Emil. Ai putea să crezi că stăpânulfermei își permite performanțe din moment ce, fiind patronul celeimai tari pizzerii din București, poate investi oricât dorește înporumbeii lui. Dar nu, zice „antrenorul” Tănăsoiu, și omul cuvenituri medii poate avea campioni dacă bagă în crescătoria lui nu3.000 de euro, ci numai câteva sute de lei lunar. Bine, asta dacăare în curte doar câteva zeci de zburătoare.

Mario, locul 14 în lume. A traversat două ploitorențiale și tot a câștigat

Dar să luăm exemplul său – „antrenorul” de porumbei zice că nu ebogătaș și cu toate astea îl are acasă pe Mario, marele sportiv! Aieșit pe locul 14 în lume, în țară are câteva medalii de aur și areușit performanța să joace trei ani la rând. Puțini porumbei potsă facă asta; după doi ani încep să le obosească mușchii. „Mario atrecut de două ori prin ploaie torențială, la concursuri, și cutoate acestea tot a reușit să aibă un avans de 20 de minute față deconcurenții lui. E un temperament foarte calm, are vârsta de șaseani, iar un porumbel trăiește circa 25 de ani. Fiica lui Mario esteși ea campioană națională și mai are o fiică, tot sportivă cuperformanțe. Are, cu totul, 14 copii cu mame diferite”, ne maispune columbofilul Tănăsoiu. Toată lumea s-a mirat cum a trecutMario al lui prin ruperile de nori, că de obicei porumbeii ocolescploaia și muntele. Poate pentru că-l iubește ca pe copilul lui. Șinevasta și-a ales-o tot în funcție de porumbei, în tinerețe – avăzut că îi plac și ei păsările și a luat-o. Ba a făcut-o și pesoacră să ajungă pasionată!

Ca să câștige la concursuri, columbofilii au fel și fel detrucuri. „Motivații”, așa le spun. Unii plasează în căsuțamasculului o altă porumbiță decât soția lui, cum ar veni, astfelîncât soția să devină geloasă și, atunci când e lansată în concurs,să se grăbească să ajungă cât mai repede acasă, ca să o gonească pe”amantă” de lângă soț. Marian Tănăsoiu face altfel: înainteaconcursului îi ține separați pe porumbei de porumbițele lor. Îiașază în căsuțe apropiate, totuși, ca să poată „vorbi” între ei,iar dorul să crească. Pentru a-i înfierbânta și mai mult pemasculi, pune o pătură peste căsuță, să nu vadă în afară. Și îiține o vreme așa, o săptămână, să zicem. În ajunul concursului ledă drumul să se vadă și porumbeii nu mai știu de ei de fericire!Din calzi, cum sunt ei de obicei, ajung să te frigă la degete, dacăîi iei în palme. Apoi îi separă din nou, că a doua zi e competiția,iar sportivii trebuie să aibă motiv să revină cât mai iute acasă.Îi duc departe cu mașina, la 1.000 de kilometri de casă, cu câte uncip electronic de doi euro legat de picior. „Când mașinile seopresc, cei mai motivați ies primii pe grătarul cuștii, să iasă câtmai repede. Cei cu experiență deja știu ce urmează și dorm să fieîn formă la concurs. Au memorie foarte bună”, zicecolumbofilul.

Federația Română de Sport Columbofil a înscris deja zececluburi

De o lună, porumbeii au și ei federația lor, recunoscută deGuvern. Federația Română de Sport Columbofil a înscris deja zececluburi de-ale pasionaților, iar pe lista de așteptare mai suntîncă multe altele. „Avantajul de a te înscrie în federație este călucrezi în cadru organizat, legal și poți să mergi la primărie săceri un spațiu, de exemplu. Sau poți să mergi să ceri sponsorizăriori donații căci acum primești identitate sportivă. Suntem înprocedură de afiliere și cu Federația Internațională”, ne-a spusCezar Sinca, președintele federației. În România există 15.000 decolumbofili înscriși în cluburi, cu porumbei sportivi, plus altecâteva mii care îi țin acasă, mai mult din plăcerea de a se juca cuei.

Beau numai apă dintr-un puț propriu, foarte curat, sunt masațipe mușchi, pe sub pene și fac duș cu săruri de baie relaxante,special pentru zburătoare. Apa, după ce se scoate, nu rămânesimplă, ci i se adaugă aminoacizi și săruri minerale. Mănâncă numaienergizante sută la sută naturale, miere și propolis, beau ceaiuride care bea și omul și li se bagă pe cioc vitaminele cele mai bune.Când e înnorat afară, înăuntru li se aprind luminile, chiar șiziua, că semiîntunericul îi deprimă. Sunt ținuți departe de gălăgieși de aer poluat. De asta porumbeii sportivi ai crescătorului EmilSimion sunt cam cei mai premiați din România. Numai în ultimii doiani au luat 40 de premii naționale, întrecând sute de mii de alțiporumbei. Au ajuns și la suta de kilometri pe oră, cu puțin vântdin spate. Unii au zburat 1.200 de kilometri fără oprire. Altă datăau obținut primele 53 de locuri, un stol întreg, de nu putea nimenisă-și explice minunea. Au înnegrit cerul când au aterizat toțiodată, unul lângă altul.

Acum locuiesc ca boierii, într-un fel de hotel de patru stele,făcut anume pentru ei, în Băneasa. Stau într-una dintre cele maimoderne rezidențe de porumbei din țară. Aici sunt bibiliți ca niștecomori. Ca să nu-i streseze, crescătorul le-a făcut o casă de lemnîntr-un cartier cam pustiu, fără blocuri și fără mașini. Casa emare cam cât o fermă, toată numai a lor. Înăuntru, câte un metrucub de aer la o zburătoare; afară – o curte plină cu iarbă grasă,imensă, cam cât trei, patru părculețe obișnuite din fața blocului,la un loc. Crescătoria are 300 de porumbei, iar dintre ei numaijumătate merg la concursuri, restul se țin pentru reproducție. Semuncește din greu să se obțină o linie proprie de zburătoare.Aceasta trebuie să dea, apoi…. porumbelul perfect. Adică acelcampion care nu numai că va ieși primul pe țară câțiva ani la rândconsecutiv, ci care va fi în stare, ca viitor tătic, să transmităcopiilor lui numai gene bune. Asta e greu de tot fiindcă în prezentcampionii, oricât de buni ar fi, nu reușesc mereu să transmitănumai genele bune.

Atenție! A nu se întrista porumbelul

Porumbeii cazați în „hotelul de patru stele” îl costă pe stăpânîn jur de 3.000 de euro pe lună. Și nu e mult, dacă te gândești cătrăiesc aici păsări de soi, cumpărate din Belgia cu 2.500 de eurobucata. Pe piața românească a porumbeilor unii se vând și maiscump, dublu, triplu chiar. În Europa se cumpără păsări și cu25.000 de euro una, iar în Olanda și Belgia, „țara porumbeilor”,s-a ajuns și la suma de 150.000 de euro. Dar trebuie să fii chiartalentat ca să formezi un astfel de campion care te poate șiîmbogăți.

La crescătoria din Băneasa, de pildă, e regulă: dacăîngrijitorii sunt nițel nervoși, n-au voie să intre așa în cuști,că le transmit porumbeilor nervii lor și apoi nu mai câștigă nimicîn concursuri…..(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide