Celula lui Popescu. O descoperire „importantă pentru omenire”, dar ignorată în România

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 13:02

În câțiva ani, infarctul miocardic ar putea fi tratat prinregenerarea țesutului cu ajutorul celulelor stem și al telocitelor.Telocita, denumită inițial „celula Popescu”, a fost descoperitărecent de o echipă a Institutului Național de Patologie „VictorBabeș” condusă de academicianul Laurențiu Popescu. „Le-am zisinițial celule Popescu, dar din diplomație și pentru a nu avea unnume prea complicat le-am denumit telocite”, spune profesorulLaurențiu Popescu.

Din primele cercetări asupra rolului celulei reiese că aceastapoate ajuta la regenerearea țesuturilor, dacă este stimulată cumtrebuie. Telocitele sunt celule foarte mici, dar au prelungiri(telopode) extrem de lungi, invizibile chiar și când sunt observatecu un telescop optic, care funcționează ca un sistem de telecomandăce transmite informații către alte celule – ce să facă, cum săcrească, când să o facă.
„Celulele nu pot fi descoperite decât la microscop. Nu e ca înmatematică, unde cu creionul pe hârtie demonstrezi că ceva există.Ori le vezi, ori nu le vezi”, povestește profesorul Popescu. Totușidescoperirea telocitelor a pornit de la o presupunere.

În urmă cu mai bine de 100 de ani, omul de știință spaniolSantiago Ramón y Cajal descoperea o celulă asemănătoare unui neuron(a și denumit-o neuron interstițial) care avea funcția de a reglamișcările aparatului digestiv. Pornind de la presupunerea cătrebuie să existe o celulă similară și în alte părți aleorganismului uman, profesorul Popescu și-a petrecut ultimii șaseani analizând țesuturi la microscopul electronic – câte 10nanometri de țesut la fiecare observare. Astfel a descoperittelocitele.

Dezinteres în țară, recunoaștere în afară

„Un telocit arată, să zic, ca o caracatiță. Are un corp mic șiniște prelungiri enorme, le-am numit telopode. De altfel asta esteși definiția celulei descoperite. Telocitele sunt celule cutelopode. Acum cercetările noastre se concentrează asupra cordului.Mergem după principiul „Sutton”. William Sutton a fost un spărgătorde bănci american pe care, atunci când a fost prins, l-au întrebat.«De ce te-ai specializat pe bănci»? «Pentru că acolo sunt banii», arăspuns el. De aceea ne concentrăm și noi pe cord. Afecțiunilecardiace, mai ales infarctul miocardic, sunt principalele cauze alemortalității în toată lumea”, spune profesorul Popescu.

Deși descoperirea a stârnit interesul presei, în lumea academicădin România reacțiile nu au fost atât de entuziaste. ProfesorulPopescu are o explicație originală pentru acest lucru.”Specialiștii de la noi sunt încă sceptici. Probabil pentru că măcheamă Popescu, deci clar, trebuie să spun ceva banal. Sunt sute demii de Popești în România, deci eu nu sunt decât un alt Popescucare are și el ceva de spus”…
Pe plan internațional, în schimb, descoperirea a stârnit mult maimult interes printre specialiști. „Am vorbit despre telocite laHarvard, unde am susținut două conferințe. După cum vedeți m-amîntors nevătămat, ceea ce înseamnă că am supraviețuit tirului deîntrebări. Dar ce e mai important este că descoperirea a fostacreditată. Am discutat chiar cu Piero Anversa, care esterecunoscut drept specialistul numărul unu în cercetarea celulelorstem.

El mai este recunoscut și pentru faptul că nu acceptă căaltcineva în afara lui poate avea dreptate. Nu numai că am reușitsă-l conving că celulele există, dar am smuls de la el și odeclarație care m-a impresionat. «Da, m-ai convins, telociteleexistă, dar trebuie să vedem împreună dacă tandemul telocite -celule stem poate duce la regenerare. Ar fi un lucru foarteimportant pentru omenire»”, povestește profesorul Popescu. Dealtfel, de atunci prezența telocitelor a fost confirmată,independent, de echipe din Italia, Germania, Marea Britanie, Spaniași China.

Urmând „principiul lui Sutton”, profesorul Popescu a mers apoicu descoperirea la târgul de la Shanghai. În China, numai pentrucercetarea științifică în medicina regenerativă sunt alocate de lastat 44 de miliarde de dolari. „Am discutat acolo cu profesorulJunbo Ge, care este președintele Institutului de BoliCardiovasculare Shanghai. Profesorul Ge, pe lângă faptul că facemai multe operații pe inimă într-un an decât o fac toți medicii dinRomânia, este și un promotor al cercetării în domeniul celulelorstem. Am convenit să continuăm cercetarea împreună. Acest lucru nuar fi implicat costuri prea mari, în primă fază. Era vorba doar sămeargă fie o echipă chineză în România, fie o echipă românească înChina”, povestește profesorul Popescu.

Spre ghinionul său, însă, la târgul de la Shanghai se afla și oechipă a Autorității Naționale pentru Cercetarea Științifică.Pentru că ANCS reprezenta statul român, profesorul Ge a discutateventuala colaboare cu aceștia. Răs-punsul autorității: cercetareanu prezintă interes… „Sperăm că poate anul viitor lucrurile o săse schimbe și colaborarea se va produce.

Oricum, partea chineză poate continua foarte bine cercetarea șifără partea română. Tot ce am aflat despre telocite a fost publicatși este la dispoziția tuturor”, mai spune profesorul Popescu. Spunecă cercetarea va continua și la Institutul „Victor Babeș”, deși, înlip-sa banilor, rezultatele sunt greu de obținut. „Tot ce am făcutpână acum a fost din fonduri proprii. Nu am primit niciun leu de laMinisterul Sănătății. În schimb, primim controale, lucru care măfascinează întotdeauna.

Ultima dată au cerut să vadă chiar și actul original deînființare al institutului, din 1881! Totuși, o descoperire este cao otravă dulce… Dă dependență! Cercetarea continuă, oricum ar fi,dar, îmi pare rău să o zic, în România nu cred că o să aibă marirezultate”. În schimb, interesul din afară continuă să crească.Cercetători din Germania și-au anunțat deja vizita în Româniapentru a vedea dacă celula nou descoperită nu poate fi folosită înregenerarea țesutului muscular.

Președintele Societății Toracice Ame-ricane, Dean E.Schraufnagel (care s-a enervat auzind de descoperire, pentru că nua fost făcută de el) este și el în continuare interesat de ceea ces-ar putea face prin combinația de telocite și celule stem.

Cine este Laurențiu Popescu

l A absolvit Facultatea de Medicină la IMF București – șef depromoție.

l Este doctor în științe medicale, asistent universitar, șef delucrări, conferențiar, profesor și șef de catedră în Departamentulde Medicină Celulară și Moleculară și rector al Universității”Carol Davila” din București.

l Este director general al Institutului Național de Patologie”Victor Babeș” din București și al Platformei Științifice „GeorgeEmil Palade”.

l Este Fogarty International Fellow la National Institutes ofHealth, Bethesda, Maryland, SUA și postdoctoral fellow alUniversității din Leiden, Olanda.

l Este membru al Consiliului Științific al CentruluiInternațional de Studii Biomedicale ICBMS din China.

l Este redactor-șef și fondator al Journal of Cellular andMolecular Medicine.

l Are publicate peste 100 de lucrări științifice în revisteinternaționale de largă circulație.

l În 2005, tot el a descoperit cel de-al treilea tip de sinapsă”sinapsa stromală”, în afară de clasica sinapsă neuronală,descoperită în 1897, și cea imunologică, din 1983.

l Are 10 titluri de Doctor Honoris Causa, în țară și înstrăinătate.

l A ținut prelegeri academice la Harvard, Oxford, Stanford,Yale, Londra, Paris sau New Dehli.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Cum citești pericolul de pe etichetele produselor de la raft. 3 lucruri majore după care...
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...