Cine sunt oamenii obișnuiți care aleargă în Herăstrău: pensionari, ingineri, funcționari, maratoniști – GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 21:36

La 55 de ani, Mariana Băzăvan a făcut opt maratoane și ar maivrea. Le-a vânat prin Roma sau Atena. Este singura româncă trecutăde 50 de ani care încă se mai înhamă la așa ceva. Lucrează în IT șimult timp cât a alergat prin parc, numai de întreținere, așa, nicimăcar n-a avut curajul să se gândească la maraton. „Am început prina nu mai folosi liftul, ci scările, și uite așa am ajuns la primulmeu maraton, cel de la Atena… pe la criticul kilometru 35 aveamsenzația de mers pe catalige”, ne spune. Sâmbătă dimineață, cânddeja se făcuseră 30 de grade afară, Mariana era cea mai taredintr-un grup de tinerele. Cât a durat turul Herăstrăului a vorbitși a râs încontinuu fără să gâfâie o secundă măcar. Era ca și cumar fi mers la pas lejer. „Să nu te grăbești la antrenamente nicimăcar atunci când pregătești un maraton. Trebuie alergat cât maiconstant la nivelul la care te lasă organismul”, dă lecții cu voceliniștită, în vreme ce aleargă. Apoi, la finalul cursei: „Ei, unmaraton înseamnă șapte ture de lac. Nici nu e așa de mult”. Cândpe-o alee din parc un grăsan a intrat senin cu mașina, tăind drumulalergătorilor și claxonând nervos să-i facă loc, Marianei i-ascăpat încet un: „Hm, burta ta spune multe!”.

Ce au pățit unghiile Elenei de la maratoanelemontane

Elena Olariu, funcționar public, a ajuns la întâlnirea desâmbătă cu unghiile dezlipite. Tocmai se întorsese de la o cursămontană și acolo se întâmplă des să-ți cadă unghiile, din cauzaurcușului și a frecării cu pantoful. Sigur, le-a mai aranjat cuforfecuța, să pară că sunt bine, ba chiar le-a dat cu lac roșu.Înainte, însă, tocmai își lecuise niște răni de la degete, care nuse mai opreau din supurat. Are 42 de ani, este operată la coloană,face sport de întreținere de zece ani, dar de alergat s-a apucatnumai de câțiva ani. A prins un maraton și un semimaraton, ambelepe munte. Când a început cu turele prin parc, avea deja silicoaneși îi era teamă să alerge. Dar și-a pus o bustieră bună și arezolvat problema. „De când alerg, am aceeași greutate, dar dispusămai echilibrat. Am observat, însă, că mușchii fesieri sunt cu multmai tonici și piciorul pare mai lung, iar asta se vede bine și prinpantaloni. La fel, tenul parcă e mai strălucitor; înainte îmi maiapărea câte un coș, dar acum tenul e foarte curat”, zice. Nu i separe că face vreun lucru măreț cucerind kilometri, doar asta faceparte din felul de a fi a rasei umane, zice. Oricum, crede, oameniiau uitat să mai fie naturali.

Altfel, până acum nimeni n-a deslușit misterul care-i face pealergători să stea din maratoane în maratoane: să fie vorba despretestarea limitelor sau despre starea naturală a ființei umane,născută pentru mișcare? Sau, poate, are vreo legătură cu faptul că,eliberându-ți endorfinele, devii cu adevărat dependent?

Era pustiu în parc la 8 jumate sâmbătă dimineață, când s-austrâns alergătorii Herăstrăului. Erau numai ei și câinii. În celecâteva minute, cât s-au mai așteptat unii pe alții, deja au devorattoate noutățile: care și-a luat pantofii sport cei mai buni, cetalpă au și cât pot să amortizeze șocurile, care sunt cele maisănătoase energizante, cam câte ture de lac ar trebui să dai prinparc să nu pici lat la următorul maraton. Nimic despre filme,malluri, haine. Sâmbăta asta s-au strâns mai puțini runneri, că evacanță, vreo zece alergători, unii cu maratoane deja făcute,ceilalți mai pe la început. Alții aleargă prin Tineretului sau prinIOR, duminică. De când s-au înscris în Ro Club Maraton și auînvățat să alerge organizat, au tot fost la curse mari.

Cei zece de astăzi, oameni de la 30 până la 55 de ani, ingineri,programatori, funcționari, se săturaseră să stea pe scaun câte nouăore pe zi, la serviciu. Așa că într-o zi i-a apucat dragul de sport- întâi zece minute de alergare, febră musculară câteva zile, apoiun sfert de oră, iar pe alei, iar febra și, fără să-și dea seama,într-o zi au ocolit toată tura de lac de 6 kilometri în 25 – 30 deminute. Victorie mare! Apoi, în prima lor iarnă de mici sportivi,n-au mai putut să se oprească. Au alergat după ceas, cu vântul înurechi, pe lapoviță și ninsoare, ba chiar și pe ploaie, uzi până lachiloți. Și de aici încolo, toată lumea a început să visezemaratonul. Există în club chiar și un pasionat de 71 de ani.

Daniel Lixandru, sociolog: 30 de kilometri alergați laminus 15 grade

Daniel Lixandru, reprezentant al clubului, a apărut prinHerăstrău mai devreme, pe la șapte jumate, cu tricoul lui galben pecare scrie mare numele organizației. „La început alergăm în grup,apoi lumea se împrăștie, fiecare alergând în propriul ritm. Uniifac direct și 30 de kilometri”, spune Daniel. Râde: „Eu am făcutalergări aici și cu copilul aflat în cărucior”. Are 40 de ani și afost la peste zece maratoane în țară și în afară, în cei șase anide când s-a apucat de fugă. Numai în 2008 a reușit …. șaptemaratoane, unul după altul! Iar aici, în parc, se antrenează șiiarna, la minus 15 – 20 de grade, fără probleme. „La minus 15 gradeam alergat 30 de kilometri. Îmi luasem un termos cu ceai cald înmașină și din când în când mai treceam pe acolo și mai beam o gurăde ceai”, zice.

La serviciu nu-i nici antrenor, nici profesor de sport, cisociolog; face training în companii, să-i ajute pe angajați sădevină mai buni. Și tocmai asta e frumusețea, că jobul lui n-arenici o legătură cu alergatul. Dar performanțele hobby-ului costă:antrenamente și la cinci dimineața câteodată, că numai atunci aretimp, și musai disciplină alimentară. Ca maratonist, nu poți sămănânci orice; Daniel mănâncă mult pui, macrou, somon, peșteoceanic, miere în loc de ciocolată, cereale cu lapte și multealtele. De fapt, îi place toată mâncarea. „Râdeam cu niște prietenică noi de fapt de aia alergăm, să putem mânca mult”. Și nu e numaiatât: „Cheia succesului este, de fapt, să bagi kilometri, să-țipregătești inima și plămânii. Știi cum e, eu, când vreau să fluier,fluier”, zice.

Mariana Băzăvan, 55 de ani: stă pe scaun toată ziua, dara alergat opt maratoane

Lui Șerban Chiurlea ai putea să-i spui nebun. Într-o zi aalergat 24 de ore încontinuu, pe un kilometru jumate de Herăstrău,aproape patru maratoane normale. Noapte și zi, cu soția alături,numărându-i turele. 157 de kilometri cu totul. Adică mai mult dejumate din cât aleargă într-o lună obișnuită (250 de kilometri), înreprize de câte 16 – 20 de antrenamente. E adevărat, s-a mai opritcâte un minut, două, să-și ia masa. A mâncat și a băut cât unuriaș: două iaurturi cu fructe, patru piureuri de fructe, câtevasupe concentrate, alte șase iaurturi, patru sandviciuri, măsline,vreo trei pere, patru litri de Cola și mai mulți de apă plată, douăceaiuri calde și un litru de băutură energizantă. Acum ar avea chefsă alerge 48 de ore și să meargă și la Nepal, la supercursa de 300de kilometri. Șerban are 41 de ani, este inginer electronist șipână nu demult deja alergase vreo 14 maratoane șosea și munte.

Citește mai departe în pagina următoare

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...