Cine sunt omuleții invizibili care-ți împing marfa sub nas în hipermarket, fără să te prinzi

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 22:01

Ai un sentiment ciudat când pășești într-un hipermarket pustiu.E ca și cum acolo s-ar întâmpla ceva. La șapte dimineața, cândbucureșteanca Gabriela Dodan ajunge la serviciu, magazinul nici nus-a deschis. E așa de liniște că aude până și camera de filmatmobilă, aia care circulă printr-un fel de tub fixat sub tavan, den-o vede, n-o bănuiește nimeni. La ora asta se plimbă pe raioane,ca la ei acasă, numai angajații – merchandiseri, lipitori deetichete, cititori de prețuri, lăcătuși, electricieni,manipulatori, paznici, femei de serviciu, șefi de raioane și dedepartamente. Rafturile sunt cam goale, produsele sunt prăfuite.Marfa, o parte din ea, a rămas aruncată aiurea prin colțuri deaseară. Nu zici că e același magazin de-l știi de la cumpărături,ordonat la linie.

Cum păcălești cumpărătorul că raftul e mereu plin: tragimarfa mai în față

Dimineața, Gabi Dodan trage glonț la raioanele ei: cel decosmetice și cel cu mâncare pentru copii. Ca merchandiser, ea areîn grijă produsele a două branduri. Până la opt, când se vadeschide magazinul, se opintește să care marfa din depozit, peliză, și să o aducă la raft. Apoi, până la nouă, zece aliniazăfiecare produs la centimetru, unul lângă altul, după o planogramăimpusă de firmă. Nivea, de pildă, vrea ca șampoane, creme, geluri,tot, să stea drepte ca niște soldăței, lipite între ele, cu fațaspre cumpărător. Și-a făcut planul de marketing și a decis căașezate așa, ție, client, ți se va face chef să-i cumperiprodusele.
„Apoi până la trei după amiaza asta fac: urmăresc fiecare raft almeu și, când cumpărătorul ia un produs din fața raftului și-l bagăla coș, eu vin imediat și le trag pe alea din spatele raftului maiîn față. În față nu trebuie să existe niciodată spații goale,altfel omului nu-i mai vine să cumpere. Trebuie să pară că raftul emereu plin”, ne povestește Gabi. Are 38 de ani și face munca astade trei ani. Dacă întâlniți în hipermarket o femeie cu tricou roșuinscripționat Grup Șapte, în jeanși și adidași, cu părul scurt,ochii verzi și mereu zâmbind, ea este. Uneori o găsiți cu o bucatăde hârtie igienică în mână și cu o soluție de curățat geamuri:șterge praful de pe rafturi. Dacă clienții (mulți mofturoși, zice)ar da cu degetul de praf lângă un borcan cu mâncare, n-ar maicumpăra.
Ea are aproape privire de vultur că trebuie să ochească fiecare golde pe raft. Golurile mari – adică atunci când nu e mai e delocșamponul X, că s-a vândut tot – se cheamă „rupturi”. Rupturile nuse umplu decât atunci când sosește marfă nouă, chiar a doua zi.Este spațiul firmei care și-a plătit raftul pe bani grei laadministrator și nu-l va împrumuta niciodată altei firmegratis.

Marfa deteriorată nu se dă la săraci, ci se distruge înmașina de casat

N-are voie să se așeze pe scaun decât la pauza de masă, o datăpe zi. În rest, doar în picioare, umblând printre rafturi. Poate căs-ar mai așeza ea, dar hipermarketul este înțesat de camere defilmat și undeva, sus, stă un „Big Brother”, scanând fiecaremișcare. Nici un colțișor nu scapă nefilmat, ne spune supervisorulei, Mihaela.
Gabi are ochiul antrenat să țintească în câteva secunde așezarea asute de creme, deodorante și balsamuri. Care are vreun colț îndoit,încearcă să-l repare. Dacă nu se mai poate, îl trimite la casat, înspate. Mașina de casat este de fapt, o presă care înghite zilnic oparte din marfa deteriorată de pe rafturi, aia pe care n-o maicumpără clientul. Nu se dă la săraci, nu se vinde la jumate depreț; se distruge. Nici angajații n-au voie să o ia, oficial. Secasează și conservele proaspete, dar care au colțul nițel îndoit.Cinic, la casă există containere unde lumea donează Crucii Roșiimâncare cu ambalaj intact.

„Sunt bărbați care rup sigiliul cremei de ras și oîncearcă în capac. În urma lor vin eu și ștergcapacul”

Pentru Gabi, cele mai ale naibii sunt mereu ultimele rafturi,alea aflate la nivelul pantofului. Chiar așa, v-ați întrebatvreodată cine are atâta răbdare să alinieze deodorantele aleaminuscule tocmai acolo? Nici dacă stai pe vine nu prea poți să leașezi ca lumea. Gabi se așază cu picioarele direct jos, pe gresieși așa, îngenuncheată, aliniază toată marfa.
„Sunt bărbați care rup sigiliul cremei de ras și o încearcă încapac. În urma lor vin eu și șterg capacul. Pentru următoarulclient, produsul trebuie să strălucească de curățenie, ca și cum nul-ar mai fi atins nimeni înainte. Sau, există femei care, la fel,desfac cutia, se dau cu cremă de mâini, apoi aruncă produsul peraft așa desfăcut, cum rămâne. Vin, închid capacul, șterg tubul, îlpun la loc în cutie, dichisesc cutia și o așez frumos cu fața laclient”, ne mai spune.
Cu aerul condiționat mulți au probleme, vară și iarnă. „Eu, cânderam merchandiser, purtam un brâu la spate, ca să mă pot aplecafără să răcesc. În față venea ca o burtieră. Îl purtam chiar șivara, pe caniculă, apoi îl scoteam când ieșeam afară”, ne spuneMihaela, supervisor.

Sâmbăta, când alții se odihnesc, merchandiserul tragedin greu

Pentru un merchandiser cea mai grea zi din săptămână estesâmbăta. Căruțurile duduie de la opt dimineața și până noaptea, la22. Există oameni care se înființează cu căruciorul în fațamagazinului dis-de-dimineață și așteaptă minute în șir să sedeschidă. De Sărbători, se știe – toți merchandiserii își iaucăruțuri peste picioare, de la clienți. Unii au impresia cămerchandiserii sunt slugile lor. „Mulți ne-au reproșat că îiîncurcăm la cumpărături și că ar trebui să lucrăm noaptea, să nu lemai stăm în cale. Dar nu se poate, căci tocmai asta e, treabanoastră este să așezăm frumos marfa în urma lor, imediat după cecumpără. Iar alții ne-au înjurat pur și simplu, fără explicație”,povestește Gabi. În meseria sa leafa medie bate pe la 1.000 de leinet, la care uneori se mai adaugă și bonusuri. Firma la care esteangajată numără în jur de 1.000 de merchandiseri, împrăștiați întoată țara.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...