Cinema Feroviarul, ultima peliculă: „Demolition man”, cu Sorin Oprescu cap de afiș. PLUS: „ÎNAPOI ÎN CINEMATOGRAFUL COPILĂRIEI MELE”, un film de Marian Sultănoiu

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 21:24

Nu mai e un secret pentru nimeni – Bucureștiul este traducereacitadină a ideii de haos: rutier, arhitectonic, mobilier stradal,infrastructură, spații de recreere. La fiecare pas se sapă, seconstruiește, se dărâmă.
Provizoratul pare infinit, nesimțirea constructorilor care spargimediat fiece colț de oraș, odată pus la punct, nu are limită.Bucureșteanul, cu nervii întinși la maximum, zace mii de ore pe anîn ambuteiaje, se accidentează grav, dacă nu-și pierde viața,înghițit de veșnice excavații nesemnalizate. Din tot acest haos,unii trăiesc bine, învârtind bani grei pe degete.

Peste toate, nimeni nu răspunde de nimic. Exemplul cel maiconcludent al lipsei de organizare și cooperare întreadministrație, primării și ONG-uri este ceea ce se întâmplă de anide zile pe traseul viitorului bulevard, diametrala nord-sud, așacum i se spune.

Scandal ca la piață

Aflată în apropierea Gării de Nord, vizavi de istorica PiațăMatache Măcelaru, intersecția străzii Buzești cu Calea Grivițeieste nodul gordian al polemicii iscate între primarul general,Sorin Oprescu, și reprezentanții unor asociații, care se luptă caBucureștiul să redevină un oraș european, curat și civilizat,protejându-și totodată clădirile de patrimoniu, care au maisupraviețuit în Capitală.

Prin această intersecție urmează să treacă „diametrala” luiOprescu, un bulevard care va lega nordul de sud, prin Aviatorilor,Piața Victoriei și cartierul Rahova. Deși foarte necesar pentrufluidizarea circulației într-un București sufocat, din toatepunctele de vedere, începerea lucrărilor de demolare a stârnitpanică, polemici, pasiuni și acuze. În discuție, mai multecase vechi, cu o arhitectură deosebită, de care nu s-a interesatnimeni zeci de ani, până azi, când stau să cadă; o placăde marmură prinsă într-un perete, care amintește faptul că Eminescua locuit un timp în zonă, împreună cu Veronica Micle – evident, nuîn Hotelul Marna, acolo unde se află placa, ci într-o clădiredemolată între războaie, pentru a face loc stabilimentului actual -și, mai ales, fațada unor case boierești interbelice, incendiatedupă Revoluție. În spatele acestora se află ruina fostuluiCinematograf Feroviarul, un fabulos tărâm al viselor, obiectulaprinselor discuții de astăzi.

CLICK AICI PENTRU GALERIEFOTO

Oprescu nu se lasă: „Bulevardul trebuie să-lfac”

• „O săreconstruiesc fațada casei ăsteia, unde era cinematograful, la vreodouă sute de metri mai în spate”, ne promite primarulOprescu. Deși fațada nu este a cinematografului. „Sala eramai în spate; aveau, însă, aceeași adresă. O reconstruiesc și gata,am promis, am semnat. Dar bulevardul trebuie să-l fac. Nu vezi cumse circulă?! Pe bulevard ajungi dintr-un capăt în altul al orașuluiîn 20 de minute. Întâi o să fie gata până la Mircea Vulcănescu,prin Berzei. Pe urmă facem a doua etapă, de la Vasile Pârvan pânăla Podul Hașdeu, lărgim podul și subtraversăm, pe 370 de metri,dealul Parlamentului, de la pod până aproape de Piața Coșbuc, peUranus”, ne-a explicat primarul general.

• Arhitectul-șef alCapitalei precizează și el că niciuna dintre clădirile de peBuzești nu este declarată monument istoric. „Clădirileacestea de pe colț, fațada care a mai rămas, de fapt, cucinematograful, hotelul și ce mai e, au fost declasificate șiscoase, cu mai mult timp în urmă, de pe lista monumentelor”, nespune Gheorghe Pătrașcu.

Cu toate acestea, mulți susțin că zona ar fi trebuit conservată,vorbind despre o soluție, diametral opusă față de cea pusă în operăde primărie. În viziunea președintelui Fundației Pro Patrimonio,arhitect Șerban Sturdza, tronsonul care trece prin Buzești, Berzeiși ajunge la Parlament ar fi trebuit să subtraverseze zona.Deasupra ar fi rămas „țesutul istoric”.

NOSTALGIACinema Paradiso

Un lucru e sigur. Din nefericire, e prea târziu pentru a maiputea fi conservat ceva din acest colț vechi de București, și el cupoezia și cu mahalaua lui, cu tumultul pestriț al pieței, cu țăranicare-și „expuneau” marfa la cobiliță, umblând printre gospodinevârstnice și cam scăpătate, ori tinere grăbite în minijupeleînflorate ale anilor ’60-’70. Un colț de oraș renumit mai ales prindensitatea cinematografelor sale. Feroviarul, Marna, Dacia, clădirifascinante, înșirate la câțiva zeci de metri una de cealaltă.

La Dacia, intrai pe lumină, cu un „redus” de 50 de bani pentruelevi. Mâncai o merdenea cu brânză sărată și stăteai ore întregi,până seara, cu ochii în ecran. O dată, de două ori, până învățaireplicile pe de rost. Rula „în continuare”. Pe la șase, cu”lecțiile” făcute, ieșeai în Grivița și traversai strada. Ploua culumini albastre și roșii, de peste drum, de la Feroviarul. Teopreai în colț, trăgeai patru plumbi de doi lei într-un ursjerpelit, la nea Fane. Avea un vagon vechi, colorat strident, pecare-l ungea cu petrosin de-ți trăsnea nasul.

Era mandatar la tir. Pe urmă, mai luai un bilet, „la reduse”, șila Feroviarul. Urcai la al doilea balcon, de unde vedeai „cu boltă”un western cu John Wayne. Seara plecai acasă cu capul plin dereplici, vorbeai singur în autobuz. „Săracu’, ăsta a luat-o detânăr”, te evalua, în trecere, câte-un deștept cu pălărie. Iarfațada, care stă acum să cadă, băgată în seamă doar de homeleși șide „riveranii” vânzători de cărămidă veche, stă așa de laRevoluție. Casa, superbă și pe dinăuntru, și pe dinafară, adăposteajos o bibliotecă renumită în zonă, iar sus, câteva apartamentesurprinzător de bine conservate. A fost incendiată fără milă pe laînceputul anilor ’90. De ce? Nimeni nu știe, dar nici nu și-a bătutcapul.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
‘Regele de la Kaufland’. Ce au făcut șefii nemților ca să-i atragă pe clienți în...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...