CIRCUITUL ROȘU – PERICOL DE ACCIDENT! Drumul lui Ceaușescu pe repede-napoi, de la Zidul Târgoviștei la Scornicești. REPORTAJ MULTIMEDIA

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 21/07/2014, 07:51

Cum arată „circuitul roșu”, proiectul lansat zilele trecute de ministrul Turismului, Elena Udrea, în scopul de a aduce în România turiști chinezi: gândul a parcurs în avanpremieră traseul locurilor memorabile prin care viața i-a purtat pașii dictatorului. Ca o opțiune, am refăcut firul roșu al drumului parcurs de Nicolae Ceaușescu, de la sfârșit către începuturi, nu ca o recomandare de traseu, ci doar ca o poveste, pur și simplu.

La Târgoviște, pe cine întrebi „unde a fost executat Ceaușescu”, indiferent de vârstă, oricât e de grăbit spre serviciu, ori cârciumă, te îndrumă binevoitor și cu lux de amănunte. „Păi bine, tăticule, nu știi unde e gara?!” mă ia la rost un domn subțire, cam pe la 40 și ceva de ani, îmbrăcat cu o bluză pe care scrie mare, printre cute, „Hold ON”. „Mergi înainte, în capăt o iei la stânga și dai de un giratoriu. Mă rog, de niște semafoare. Nu merg… Treci de ele, treci de un peco, treci de… În sfârșit, ajungi pe la Poarta Bucureștilor și o iei la dreapta. La gară mai întrebi. Hai, te pupă tata” și pleacă.

Zidul Târgoviștei

Zidul în care s-au înfipt gloanețele trecute prin trupurile Ceaușeștilor miroase a mucegai. Un miros greu, de igrasie încinsă la soare, îți intră violent în nări cum te apropii de câte-un geam uitat deschis, aninat într-o ciozvârtă de balama.

GÂNDUL MULTIMEDIA: ZIDUL UNDE AU FOST ÎMPUȘCAȚI NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU. Imagini de atunci și de acum cu unitatea militară din Târgoviște

Clădirea-martor a judecații și execuției celor doi piere, înghițită oră de oră, de vegetația abundentă, năvălind dimprejur. „Peretele” e singurul decor care mai joacă, cu găurile gloanțelor la vedere, în piesa execuției de Crăciun.

Unitatea Militară unde au fost împușcați cei doi, aflată peste drum de Gara Târgoviște, pe „Regele Carol I”, a devenit astăzi sediul Inspectoratului de Jandarmi Dâmbovița. „E la noi în curte, dar e singura care aparține Consiliului Județean. Din păcate arată cum o vedeți. Iar ca să fiu sincer, aici nu prea vine nimeni să viziteze. În primul rând că nu se poate intra oricum și oricând în curtea Inspectoratului, iar doi, că oricum arată sinistru. La 20 de ani de la Revoluție a fost un pic de agitație. A venit CNN-ul, a făcut un film. Dar a trecut, gata, acum e liniște” îmi povestește, atent la detalii, ofițerul de serviciu.

Două ferestre cu tocăria putredă, o pată de igrasie și trei găuri scobite în tencuiala măcinată compun ultimul tablou al dictaturii Ceaușescu.

Pe bulevard, în fața Inspectoratului, târgoviștenii, organizați într-o coadă stufoasă la autobuz, au păreri contrarii. „Să-l facă dom’le, de ce să nu-l facă? Dacă scoate chinezu’ bani să mai repare pe ici-pe colo, poa’ să vină să vadă unde l-au împușcat. Dacă le place lor…”. „Măi nene, ești om bătrân – zice unul mai tânăr. Păi, nu ajunge că ne-am făcut de râs în toată lumea? Acuma tot cu crime și execuții ne lăudăm? Mai bine să vină să vadă orașul, cetatea, că sunt destule de văzut”. „Da, ne lăudăm tot cu el, săracu’. Că ne dădea să mâncăm, că uite-acuma ce mănânci, un… Că era zic una”, se supără pe loc o doamnă cu un pepene cepuit într-o mână și o plasă cu roșii în cealaltă.

Aglomerație la CC

De la Târgoviște la București, la CC, ultima terasă la care a ieșit Ceaușescu. (Traseu, prin Răcari, aproximativ o oră și jumătate).

Fosta clădire a Senatului, imediat după Revoluție, s-a întors la menirea sa dintâi – Minister de Interne. În față, parcarea. În parcare, sute de mașini scumpe. N-ai unde să arunci acul. La fel ca pe 22, la Revoluție. Doar că atunci erau oameni.

„Ce spuneți de ideea circuitului roșu?” întreb o doamnă care încearcă din răsputeri să mă ocolească în tăcere. „Domnule, nu ești în toate mințile? Eu cred că dumneata ai o problemă la circuit…”.

Apoi un domn, mai în vârstă: „Circuit?! Cu Ceaușescu? Domne, aveți un fix cu ăsta. Cred că și acu’ era președinte. Îl împăiați și-l țineați președinte, io zic… Doamne-Doamne”, spune și pleacă închinându-se.

În sfârșit, un tip deschis. „Eu vreau. Da să mă pună pe mine ghid. Da’ nu la chinezi. Să le-aducă pe comunistele-alea din Cuba!”.

Și încă o doamnă. „Nu știu ce să zic… Poate că ar merita un asfel de circuit. Orice formă decentă de turism care aduce bani, cred că trebuie încercată”.

În Primăverii, nu e nimeni acasă

De la CC în Primăverii, casa în care a locuit cuplul Ceaușescu, devastată de români, pe 22 decembrie, când a luat fiecare ce a putut. (Traseu Romană-Dorobanți-Primăverii, aproximativ o jumătate de oră).

Casa pare pustie, deși în curte e o mașină. În cele două capete, și acum ca și atunci, gheretele paznicilor. Pe gard un anunț mare: „Proprietatea Ambasadei statului Kuwait”. „Căutați pe cineva?” mă ia paznicul în primire. „Fac niște poze”, zic. „Văd”, zice. „Da’ pe cine căutați, că aici nu e nimeni. Casa e nelocuită”. „Citesc că a devenit proprietatea statului Kuwait”. „Casa nu – zice paznicul. Numai curtea din față. Au cumpărat ei”. „Și casa?!” insist. „Goală-goluță. O admnistrează Jandarmeria. Mai vine o doamnă, face curățenie…”. Omul tace o clipă și mă privește cu o schiță de zâmbet pe buze: „Povestea cu circuitul?”. „Da, cum vi se pare?”. „Păi, eu știu… Ar fi bine, dacă ar ieși un ban să întrețină clădirile-astea. Dacă nu, parcă văd că vor fi vândute pe rând.”

Primarul din Telega ar vinde pușcăria, dar n-are cui

În mașină și blană la Doftana (Traseu București – Telega, prin Câmpina. Aproximativ o oră și jumătate).

Din Câmpina, o iei la dreapta, spre Valea Doftanei, apoi la stânga, spre Telega, urci pieptiș și deodată te trezești în fața celebrei pușcării prin care au trecut toți marii comuniști, de la Dej la Ceaușescu. Numai că porțile sunt ferecate, iar agățat de ele stă un anunț – „Accesul vizitatorilor interzis! Pericol de accident!”. Zis și făcut. Scot aparatul și trag câteva cadre printre gratiile porții. Nu multe, doar cât să-mi reglez tirul.

Deodată o voce intempestivă, mă ia la rost. „Alo, ce faci domne-acolo? Încetează cu pozele! Cine ți-a dat voie să faci poze?”. Mă întorc derutat către voce și remarc faptul că este a unui individ care tocmai coboară dintr-o mașină de teren. „Dar ce nelegiuire am făcut?”. „Fotografiezi și nu e bine”. „De ce?” întreb eu interzis. „E spațiu privat!”, „Strada e spațiu privat?”. „Strada nu, dar închisoarea da”. „E pușcăria dumneavoastră?”. „Da, eu sunt primarul și-ți interzic să mai fotografiezi!!”

Și primarul meu merge la poartă, deschide și, împreună cu echipa a unei televiziuni și cu administratora stabilimentului, intră și încuie poarta la loc. „Și cui ar trebui să mă adresez, ca să pot intra?” „Eu sunt cel mai mare aici, așa că n-ai cui. Trebuia să vii la primărie să ceri voie, nu aici la poartă, să faci poze”.

Nu mai insisit. E inutil. Primarul, o fi având dreptate. O fi pușcăria lui și face ce vrea cu ea. Doi oameni ai locului, martori la incident, îmi spun că a mai vrut s-o vândă de câteva ori, dar n-a găsit mușterii. „A vrut s-o vândă cu un milion de euro, am auzit. Dar ce să mai vinzi, că e o ruină. Dacă mergeți în spate, se vede acoperișul dărâmat”. Profit de ocazie și întreb cum i se pare ideea cu circuitul. Ridică din umeri. „Poate că n-ar fi rău. Ne-ar mai da și nouă de muncă. Poate mai vin bani. Așa o ține degeaba aici. Face pe Gigi-duru, și țiganii fură fierul vechi pe rupte”.

Scorniceștiul moare încet, dar nu se predă

La vale, spre Câmpina, și de acolo la Scornicești orașul natal al lui Ceaușescu (Traseu Telega – Moreni – Găești – Scornicești. Aproximativ două ore și jumătate).

Scorniceștiul, o ruină a centrului industrial care explodase în epocă. Toate fabricile, mormane de fiare. La „periferie” vechiul sat se trezește în cântat de cocoși. La casa memorială Ceaușescu toate porțile sunt închise cu lanțuri de bicicletă. Bustul enorm al dictatorului te privește, alb, peste gard. Lumina dimineții se insinuează cuminte în pridvor și, de acolo, prin sticla ferestrelor, în camerele văruite.

Gard în gard, ascunsă la umbră deasă de copac vechi, e casa surorii, moartă și ea cu câțiva ani în urmă. Mai stă aici doar nepotul, „domnul Emil”. Are mașina în stradă, la poartă, dar și aceasta este înlănțuită ca și cele ale casei bătrânești.

„A fost deschis. Venea lumea, se uita. Dar au intrat copiii și-au făcut prăpăd. Acuma, domnu Emil a închis să nu strice tot”, îmi povestește domnu Nicu, sătean gospodar cu noaptea-n cap. „E om cumsecade. Liniștit. Mai are două surori – una la București și alta în străinătate. El s-a retras aici. Nu prea vorbesc că e cam retras. Salut Nicule! Salur Emile! Cam atâta. Acuma, după ce s-a întâmplat, e și normal…”

Domn Nicu ar fi foarte mulțumit dacă circuitul s-ar pune pe roate. „Ar fi bine să vină să vadă lumea care e singura bogăție. Cu asta rămâi, asta e bogăția”, spune și-mi arată casa lui Ceaușescu. „Cu asta rămânem, nu luăm nimic dincolo”, mai spune omul și mă ia să-mi arate grădina. „Atât mai avem. Când plecați, o să vedeți trei fabrici: de pâine, de lapte și de bere. Toate s-au închis, le mănâncâ rigina. Din atâtea mii de oameni, mai muncim câțiva. Asta e!” spune și mai aruncă o privire Ceaușești și pleacă spre casă.
Eu plec spre cimitirul din deal, unde sunt îngropate câteva generații de Ceaușești.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021