Cum a ajuns să cultive canabis industria lui Ceaușescu – reportaj inedit despre „talibanii” din România

Cum a ajuns să cultive canabis industria lui Ceaușescu - reportaj inedit despre talibanii din România
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 22:55

Combinatul Siderurgic „Victoria” Călan a fost de mult înfrânt.Prin ruinele lui scormonesc sute de „talibani” – cum au fostporecliți căutătorii de fier vechi. Talibanii nu fură, ci facecologizare printre ruinele rămase în urma firmelor specializate îndemolări. De ani de zile, aici doar se distruge. Ne oprim lângă unturn de răcire ale CET-ului. Înăuntru nu mai este nimic: s-a săpatși în pilonii de rezistență, apoi au venit „talibanii”. „Prima datăm-am urcat până sus și tăiam și coboram cu fiecare tronson descară. Până la ultimul nivel… cam timp de o săptămână. Scoteam cam150-200 de kg. Atât avea o scară”, povestește un căutător defier.

În 1869 s-a început construcția primului furnal la Călan.Clădirile din acea perioadă ar trebui trecute în patrimoniulnațional, dar acum se adună cărămidă din ele. În 1916, la Călanerau angajați 1.116 oameni. La începutul anilor ’90, combinatul seîntindea pe 200 de hectare, avea peste 6.000 de oameni și produceafontă. În 1998, a fost scos la privatizare și divizat în 12societăți. Rând pe rând au intrat în faliment.
„A fost o treabă înspăimântătoare… Jaf, jaf cu cărțile pe masă,frate”, spune Adrian Iovănesc, primarul Călanului. Austrieci,nemți, saudiți, sârbi, turci, români. Toți au venit aici cupromisiunea că vor salva combinatul. Îi interesa însă doar fierulvechi. Din colosul „Victoria” mai funcționează doar două societăți,cu nici 70 de angajați. Am intrat într-una din cele trei halerămase în picioare cu directorul societății și liderul sindical. Întoată hala – un singur muncitor, asistat de o doamnă. Pare straniu,dar se lucrează în două schimburi: dimineața – muncitorul pe carel-am văzut, după-amiaza – alți doi muncitori. Utilajele din halăsunt mană cerească pentru hoții de fier vechi, așa că hala e tottimpul sub asediu. Muncitorii au căptușit geamurile cu table. „Eiiau pietre din alea de pe calea ferată și ne bombardează, uitați.Sparg geamurile ca să patrundă… și ca și chestie de amenințare.Pătrund câte 10, 15. Haite…”, explică Nicu Stanciu, liderul desindicat.
Culmea, centrul de fier vechi e chiar în incinta combinatului.

Călărași: cum au fost devorate 2 miliarde dedolari

Combinatul siderurgic de la Călărași a fost construit pe osuprafață de 700 de ha. Pe 500 nu mai e nimic. Maldăre de beton,fiare contorsionate și câinii care urlă a pustiu.
Combinatul a fost visul lui Ceaușescu. Aproape două miliarde dedolari s-au investit aici înainte de revoluție, pentru a produceșină de cale ferată. În 1989, 90% din combinat era finalizat. „Totce era aici era nou și urma, cu o investiție minimă, să se pună înfuncțiune sau, mă rog, măcar dacă erau valorificate ca și utilaj șinu ca fier vechi. Dar a fost pur și simplu devorat”, spune GeorgetaCarjila, contabil Siderca și lider sindical peste ce a mai rămasdin sindicat. Societatea e în faliment și mai are 34 deangajați.

La începutul anilor ’90, Combinatul Siderca a început săacumuleze datorii uriașe. Cu toate acestea, statul a continuat săinvestească în el: 65 de milioane de dolari pentru producția decale ferată. Cum CFR-ul intră și el în declin, combinatul nu a maiavut clienți. În 1999 Siderca intră în lichidare. Închis,combinatul mânca 8 miliarde de lei vechi pe lună, doar pentruîntreținere. Așa că se trece la privatizare.
Partea funcțională a combinatului este vândută în 2003, cu marepompă, unei firme din Italia cu aproape 20 de milioane de dolari.Presa vremii reclama atunci faptul că a fost o afacere păguboasăpentru stat, prețul obținut fiind mult mai mic decât valoareaactivelor vândute.

Aproape tot ce a mai rămas neprivatizat din vechiul combinat afost tăiat de firma „Lemtrans”, a lui Contantin Bercaru. Cum aajuns Bercaru, fost ofițer de securitate, să taie la Călărași?Povestește chiar el: „Geominul, în ’95-’97, la rugămințile mele, alivrat cărbune coxificabil la Siderca. Mi s-a făcut milă, dacăvreți… Eram într-o relație bună, o relație normală, firească, cudirectorul, cu conducerea Siderca de la data respectivă. Ei, știindcă am relație bună la Geomin, m-au rugat să discut cu Geomin să lelivreze lor cărbune”. Conform Geomin, a rezultat o datorie acombinatului de circa 10 milioane de dolari. Bercaru preia creanțade la Geomin, înființează „Lemtrans” și se angajează să recuperezedatoria de la Siderca. În 2002, Tribunalul Călărași dă câștig decauză firmei lui Bercaru, iar Siderca este somată să achitedatoria: 10 milioane de dolari plus o dobândă, acumulată în 4 ani,de 22 de milioane de dolari. Cum Siderca nu are de unde să deabanii, Bercaru preia combinatul și începe să taie.

S-au tăiat utilaje „nepipăite”

Clădiri întregi au fost puse la pământ. „Închipuiți-vă că toateresturile astea pe care le vedeți dvs., în momentul în care s-aînceput tăierea erau nepipăite. Ele erau doar aduse, asamblate deantreprenori și urmau să fie puse în funcțiune”, povestesc ultimiimuncitori ai combinatului.

Bercaru spune că, din fierul vechi, a scos 3 milioane de dolariși a investit totul în combinat. „Poftiți investiția: au reparatniște geamuri pe afară, au mai pus niște geamuri și au pus nișteuși de termopan acolo. Și asta este investiția”, spun oameniilocului. Intrăm într-o hală uriașă, fără utilaje, ajunsă un fel deseră: „Știi ce e asta? E o cânepă indiană. Canabis. Păi trebuie săanunțăm pe domnul Bercaru că are producție aici și să vină sărecolteze. E din familia aia… dacă mâncăm o frunză poate chiarvedem investiția aici”.

În 2006, prin alt ordin judecătoresc, se întrerupe executareafăcută de Lemtrans în combinat. Reprezentanții Siderca spun că, defapt, datoria combinatului către Geomin era nu de 10 milioane dedolari, ci de doar 50.000 – un comision pentru livrarea cărbunelui,restul banilor fiind datorie la stat. Toată această nenorociere, dela 50.000 de dolari. Este incredibil dar așa pare să fie. În multedocumente oficiale se arată acest lucru și faptul că deciziaTribunalui Călărași din 2002, prin care s-a executat Siderca, afost ilegală, iar fierul s-a vândut la prețuri derizorii.Constantin Bercaru și Geomin, aflat un etaj mai jos, sub firma luiBercaru, susțin cu acte că tot ce au făcut la Siderca estelegal.

Tractorul Brașov, lichidat de trei deGheorghe

În anii de glorie, la Brașov se fabrica un tractor la fiecare 9minute, într-o uzină cu 25.000 de angajați. Tractorul Brașovexporta în peste 50 de țări, din Brazilia până în China. Darmajoritatea halelor au fost puse la pământ și vândute la fiervechi, iar altele urmează. În locul Tractorului se va construi uncartier rezidențial cu peste 6.000 de apartamente și 200 demagazine.

La începutul anilor ’90, uzina acumulează datorii uriașe cătrediverși furnizori. În loc să găsească soluții, politicienii de laBucurești, aceiași pe care îi avem și astăzi, se certau între ei șiblocau ședințele de guvern. Uzina producea doar 8 tractoare pe lunăși avea datorii de peste 200 de milioane de euro. În imaginileacelor vremuri pe scenă apar: Traian Băsescu, Călin PopescuTăriceanu, Adrian Năstase, Gabriel Oprea și mulți alții,politicienii care căutau și încă mai caută soluții pentru noi toți.Gheorghe Apostu, lider sindical până în 2007, când s-a închisuzina, face o sinteză: „Meritul deosebit pentru lichidare îl autrei de Gheorghe: Gheorghe Flutur, Gheorghe Barbu, GheorghePogea”.

Intrăm în fostul laborator central de control și cercetare. Peperete a rămas un calendar din 2001. Cam de atunci n-au mai fostmuncitori: i-au trimis acasă și ei au lăsat atelierele cum erau. Aurămas în urma lor filme, ziare, documente, o periuță de dinți,schițe. Parcă suntem într-un film de Hollywood în care specia umanăa dispărut.

Din 14 combinate a mai rămas unu

Și Siderurgica Hunedoara are o poveste tristă. Până în 1999,combinatul a acumulat datorii. Director în acea perioada eraGheorghe Pogea, viitor ministru de finanțe în guvernul Boc. Subconducerea lui s-a oprit fluxul tehnologic, iar societatea a fostdivizată. În cele din urmă, combinatul a fost cumpărat de indieniide la Mittal. Un întreg colos întins pe jumătate din Hunedoaravândut cu doar un milion de dolari. Noii patroni au tăiat tot ce nule-a trebuit, iar de curățenie se ocupă acum statul român. Așa afost prevăzut în contract.

La București, Uzina Republica a fost înființată în 1938 deNicolae Malaxa, și a exportat țeavă în toată lumea. În ’90 a intratîn declin, iar în 2003 a fost vândută unor ruși care, după ce auvândut o parte din uzină la fier vechi, au plecat, iar fabrica aintrat în faliment. Terenul Republicii este scos acum la vânzare:valorează circa 35 milioane de euro, însă datoria e de 60 demilioane.
Din 14 combinate siderurgice, câte avea România, doar la Galați semai lucrează. Conducerea combinatului nu a vrut să ne permităaccesul înăuntru, pe motiv că acum se fac modernizări. „Păi, aînceput să se taie. Oțelaria, deja se taie din ea”, spune unmuncitor. (Alex Dima, Cristian Corchis, Gabriel Anghelescu- reporteri PRO TV)

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...