• Publicat:
  • Actualizat:
Reportaj

Cum au ajuns oamenii din top 300 să viseze la un scor perfect de 300 în bowling

Viața pentru un om de afaceri din top 300 poate fi plictisitoare. De acest lucru și-a dat seama și Ion Grecu acum cinci ani. Departe de soție și copii, la București, nu știa cum să-și omoare timpul liber, așa că s-a apucat de bowling

Viața pentru un om de afaceri din top 300 poate fiplictisitoare. De acest lucru și-a dat seama și Ion Grecu acumcinci ani. Departe de soție și copii, la București, nu știa cumsă-și omoare timpul liber, așa că s-a apucat de bowling. „Mai întâide agrement, dar m-a prins atât de tare încât am trecut laprofesioniști. Puține sporturi dau atâta dependență cum dăbowlingul”, spune Ion Grecu, membru al echipei IDM. „E vorba deendorfina care se secretă în creier și care te face dependent”.”Endorfina creează plăcerea care dă dependența”, îl corecteazăViorel Simuț, fost director al CFR, acum veteran în bowling și bunprieten cu afaceristul. El are o altă explicație pentru faptul căs-a apucat de bowling. „E sportul ideal pentru oamenii trecuți deprima tinerețe, scunzi, grași și leneși. Cu cât ai centrul degreutate mai jos, cu atât arunci mai bine”, glumește acesta. IonGrecu îi dă dreptate, cel puțin în privința vârstei. „În bowling,jucătorii de 20 de ani primesc chiar handicap. Îți trebuie multăexperiență ca să joci cât de cât bine. Altfel poți juca și până la90 de ani”.

Pe vremea când s-au apucat ei de bowling, nu se putea vorbi deun campionat cât de cât valoros în România. Acum lucrurile s-auschimbat, europenii privesc chiar cu uimire evoluția românilor. IonGrecu își rupe timpul de afaceri în fiecare zi pentru a se antrenacâte două – trei ore. „O dată pe lună lucrăm și cu un antrenorsuedez care vine la noi și stă câte o săptămână”. Cât de departe auajuns jucătorii noștri vom ști, însă, la sfârșitul săptămânii, cândse va termina primul open internațional organizat în București.Deocamdată țelul este un lăudabil loc 15 în Europa.

Bowling de agrement și bowling pentruprofesioniști

Chiar și când ești trecut de prima tinerețe, mai plinuț și nuchiar înalt ca bradul, bowlingul ca sport diferă considerabil debowlingul jucat ca agrement. Dacă la agrement încălzirea constă încâteva sticle de bere și țigări, când treci la profesioniști,încălzirea e chiar pe bune. Îi vezi pe jucători făcând fandări,dând din mâini de parcă ar fi pe cale să-și ia zborul șiavântându-se în pași ritmați spre pistă. Un antrenament serios edescris de Raluca, o prezență feminină în echipa României. „Întâiexersezi pașii, apoi eliberarea bilei, pe urmă se lucreazăizolatele”… Izolatele sunt popicele care au mai rămas după ce aispart mănunchiul de popice, dărâmarea lor cerând o anumită finețe.Abia apoi se exersează partea mai spectaculoasă a bowlingului,spargerea mănunchiului, de preferință printr-un strike.

„Avem o sală cu circuit închis, doar pentru antrenamente, undesuntem și filmați. Pe urmă vizionăm mișcările cadru cu cadru pentrua analiza ceea ce facem bine sau ceea ce facem rău. Parcă ne-amuita la mișcări de dans”, spune Ion Grecu. Când joci bowling caprofesionist, fiecare detaliu contează. Bilele sunt făcute lacomandă, mai precis găurile din bile. Grosimea degetelorjucătorului este măsurată, găurile din bile fiind făcute special înașa fel încât să se potrivească perfect.

Unele bile sunt făcute pentru spargere, altele pentru „izolate”.De asemenea, jucătorul își poate alege bila în funcție de cât uleieste pe pistă. Și pantofii de bowling sunt făcuți special pentrupiciorul jucătorului. O talpă este mai aderentă, alta maialunecoasă, depinde care e piciorul de bază al jucătorului. Talpaeste și ea detașabilă, jucătorul având mai multe tălpi care să sepreteze pentru diferite suprafețe. În final, însă, conteazăpriceperea jucătorului.

„Îți trebuie cunoștințe inginerești. O capacitate de concentrareși de adaptare permanente”, explică Ion Grecu. Viorel Simuț are șiel filosofia lui. „Dacă ți-e greu să nimerești popica zece, poțisă-ți imaginezi că e soacră-ta acolo. Sau cine te supără pe tine,imediat se îmbunătățește jocul”. Un joc altfel foarte solicitant.”Dacă cineva te pune să cari 30 de saci de ciment, îți vine greu,dar bilele pe care le tot ridicăm și aruncăm noi, tot efortul ălaînseamnă”, spune Viorel Simuț. Jucătorii au însă grijă să facă șirecuperare după efort. Saună, piscină, masaj…

Inchide