Cum au construit nemții 40 de hectare de fabrică în România

Redactor:
Adrian Popescu
Un concern american voia să-și mute fabrica din Germania în Europa de Est. Dar unde s-o construiască - în Cehia, în Ungaria, Slovenia sau Croația?

Un concern american voia să-și mute fabrica din Germania înEuropa de Est. Dar unde s-o construiască – în Cehia, în Ungaria,Slovenia sau Croația? Răspunsul final a fost: în România, laTimișoara. O decizie surprinzătoare, ținând cont că era vorba deRomânia lui 1999, dar și mai surprinzător este că într-un an șijumătate fabrica era ridicată de la zero și pusă în funcțiune,producând la o cadență de 50.000 de telefoane mobile pe săptămână.În acel an și jumătate a fost cumpărat terenul, s-a proiectat, s-auobținut autorizațiile, au fost selectați și puși la treabăconstructorii, s-au montat utilajele și a fost recrutat personalulfabricii. Cine putea realiza un asemenea tur de forță? O firmăgermană.

În traducere liberă, activitatea acestei firme este „fabricareade fabrici”. Se numește TMG (Technologie Management Gruppe) și faceasta de 25 de ani. Clienții ei sunt giganți mondiali care vor sădeschidă noi fabrici și apelează la nemți să facă totul de la A laZ, adică de la alegerea locației – până la predarea cheilor.

„Când alegem o locație, ne interesează și cât costăalimentele la piață”

La ce se uită nemții, când vor să „planteze” o uzină? Primele treilucruri: tradiția industrială, mâna de lucru calificată șiînvățământul de profil potrivite cu specificul clientului. Apoiverifică în detaliu și fac un punctaj pentru infrastructură:șosele, cale ferată, rețele de gaz, electricitate, apă șicanalizare. Foarte importantă este și existența în zonă a unuiaeroport: cu cât e mai aproape, cu atât mai bine. „Nu în ultimulrând, ne uităm foarte atent la cum se prezintă și cum acționeazăautoritățile locale”, spune șeful TMG pentru România, KlausMaterna.

„Dacă dăm peste un primar care îi tot dă cu «Veniți, dom’le, lanoi, că de ani de zile avem șomaj de 30%, e mână de lucru berechetși foarte ieftină!», îl lăsăm imediat în plata Domnului. Înseamnăcă ori n-a fost interesat, ori n-a fost în stare să atragă vreoinvestiție, cât de mică”, explică Materna.
Iar evaluarea nu se oprește aici: „La fel de important este șinivelul salariilor în zonă, precum și ce le oferă locațiarespectivă specialiștilor străini care vor lucra în fabrica deacolo, începând cu condițiile de locuit – inclusiv nivelulchiriilor – și până la posibilitățile de distracție și prețurileaferente. Practic, atunci când alegem o locație, ne interesează șicât costă alimentele la piață”, îl completează AlexandruPopovici.

Cei 23 de români „nemți”

Arhitectul Alexandru Popovici are 32 de ani și este mâna dreaptă așefului TMG din România. Și-a făcut studiile în Germania, inclusivun MBA în afaceri la Universitățile din Berlin și Stuttgart. Aintrat în echipă acum șase ani, după un interviu pe aeroport:”Domnul Materna locuiește, la Stuttgart, foarte aproape deaeroportul orașului, așa că, atunci când ne-am cunoscut și i-amspus că aș vrea să lucrez la TMG, mi-a dat întâlnire într-o cafeneala aeroport. Și acolo a avut loc interviul. După vreo două ore dediscuții mi-a spus «OK, ești angajat, peste trei zile ne revedem înRomânia!»”, rememorează, amuzat, Alexandru Popovici.

Tot ce a construit TMG în România, în cei 12 ani de cândactivează aici, poartă „iscăliturile” a doar 23 de oameni – toțiromâni în acte, dar „nemți sută-n sută” când se apucă de muncă.”Sunt specialiști de primă mână în domeniile lor, ingineri deproducție, proiectanți de fluxuri tehnologice, inginericonstructori etc, fiecare cu cel puțin 10 ani de meserie în spate.Mulți dintre ei au lucrat și în străinătate, în Canada, Israel,Ucraina. Sigur, când i-am angajat ne-am uitat și la diplome,certificări, pe unde au mai lucrat, ce referințe au și așa maideparte. Dar decisive au fost filingul, ca să zic așa, relațiainterumană și școala vieții, care au cântărit mai greu decât ce eratrecut în CV-uri”, spune Herr Materna, singurul neamț adevărat dinTMG Romania.
„Greu cu calitatea nemțească în România!”

Săptămânal, Klaus Materna și Alexandru Popovici alocă minimum treizile pentru inspectarea fiecărei fabrici aflate în construcție.”Toți oamenii noștri merg zilnic pe șantier. Încercăm să detectămdin fașă orice greșeală, la sfârșitul fiecărei zile se face uncontrol de calitate, iar la sfârșitul fiecărei săptămâni avemședință de analiză completă, în care verificăm tot: costuri,termene, întârzieri ș.a.m.d. Iar tot ce e prost făcut,constructorul trebuie să remedieze imediat pe banii lui, dacă nu,la a doua abatere îi reziliem contractul, fără multă vorbă”,explică Materna.

„Din păcate, principala problemă în România rămâne calitatea: efoarte greu să găsești calitate nemțească la firmele românești,mereu dai peste ceva făcut de mântuială și care trebuie refăcut,adeseori cap-coadă”, spune Alexandru Popovici. „Dar asta-isituația, meseriașii români buni și conștiincioși au plecat de multdin România, așa că încercăm să mergem înainte cu cei rămași,n-avem încotro”.
De 12 ani, România este pentru Klaus Materna a doua sa patrie, și-acumpărat un apartament la Timișoara și altul la Slatina, pentru căse săturase de viața prin hoteluri. Are o carieră de peste 30 deani în inginerie și experiență serioasă în materie de management -a condus cinci ani o uzină Siemens din Augsburg. Este unul dintrecei zece acționari ai TMG – firmă cu două filiale „acasă” (laStuttgart și Munchen) și alte trei în străinătate (Dallas, Shanghaiși Sibiu).

3 hectare de fabrică, pe an

Din ’99 încoace, nemții au „plantat” în România 400.000 de metripătrați de hale industriale – peste 3 hectare de fabrică pe an, înmedie. Valoarea construcțiilor depășește 300 de milioane de euro,la care se adaugă alte 300 de milioane – valoarea utilajelor. Întotal au fost create astfel aproximativ 16.000 de noi locuri demuncă.

Pe filiera TMG au ajuns să producă în România concerne din SUA,Germania, Franța și Italia. La Timișoara au instalat fabricileSolectron, Continental Tires și Mahle. La Sibiu – Continental TemicMicroelectric. La Slatina – Pirelli. La Brașov – INA Schaeffler,Stabilus și Premium Aerotec, din cadrul concernului EADS. LaCaransebeș – TMD Friction. La Zalău – Michelin. La Turda – ArgilonIsocer. Sunt fabrici care produc de la electronică și cauciuc, pânăla componente de Airbus. La Brașov au monitorizat centrale termicecare au înlocuit CET-ul. „Facem doar ce știm foarte bine și numaiîn domeniile în care ne pricepem foarte bine, adică în producția debunuri industriale. N-o să ne apucăm niciodată să construim ofabrică de mezeluri, de pildă”, rezumă Herr Klaus Materna deviza deafaceri a firmei.

Următoarele ținte – infrastructura șienergia

Aripa tânără a TMG, Alexandru Popovici prevede o dezvoltarepozitivă a afacerilor firmei în următorii ani în Romania. „Înultimii ani am început să urmărim evoluția altor domenii, precuminfrastructura și energia”, spune Popovici. „Vedem în acestedomenii un potențial major pentru România, ținând cont că suntdomenii deficitare și în care s-a investit foarte puțin în ultimii20 de ani. Aici sunt interesante proiectele în domeniul produceriide energie, atât convențională cât și verde, precum șiinfrastructura urbană – modernizarea de rețele apă, gaz,canalizare, stații de epuare etc – cât și modernizări, extinderi deaeroporturi pentru marile orașe”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide