Cum n-a funcționat, timp de mai multe ore, RECENSĂMÂNTUL ONLINE. Ce trebuie să faci ca să nu vină recenzorul la tine acasă

Redactor:
Mihai Schiau
Cum n-a funcționat, timp de mai multe ore, RECENSĂMÂNTUL ONLINE. Ce trebuie să faci ca să nu vină recenzorul la tine acasă
Vineri, imediat după ora 12:00, când recensământul online a primit undă verde, reporterul Gândul a început să urmeze pașii sugerați de INS pentru a completa chestionarul descărcat de pe recensamantromania.ro.

Vineri, imediat după ora 12:00, când recensământul online a primit undă verde, reporterul gândul a început să urmeze pașii sugerați de INS pentru a completa chestionarul descărcat de pe recensamantromania.ro.

Potrivit procedurii anunțate de INS, dacă locuiești în București, trebuie mai întâi să suni sau să trimiți un mail la primăria sectorului în care locuiești și să anunți că vrei să participi la recensământul online. Apoi, trebuie să descarci chestionarul de pe internet, să citești regulile, să-l completezi și să-l trimiți prin poștă sau prin fax. Ori să-l scanezi filă cu filă și să-l trimiți prin mail.

Însă până acolo e drum lung, întrucât primul pas, acela de a intra în legătură cu un reprezentant al primăriei este extrem de greu de realizat. Citiți în continuare aventurile telefonice prin care trebuie să treci până să reușești să dai de un funcționar public care să-ți dea binecuvântarea de a participa la recensământul online.

Vineri, la ora 12:00, m-am decis să sun la Primăria sectorului 4 și să anunț că vreau să completez singur chestionarul. Așa că am luat pe rând toate cele trei numere de telefon de pe site-ul instituției.

La primul, am fost întâmpinat de un robot cu mesajul: „Pentru moment, operatorul nostru este ocupat. Vă rugăm să așteptați”. Apoi, a început o melodie monotonă, amintind de cele cântate încontinuu de instalațiile din pomul de Crăciun. Din 30 în 30 de secunde, se repeta mesajul robotului, după care reîncepea muzica. Am rezistat vreo trei minute, după care am trecut la numărul de telefon următor.

A fost mult mai simplu: cum am apăsat ultima cifră a început un țiuit strident, însoțit de mesajul „Connection error” de pe ecranul telefonului mobil.

La 12 și jumătate, demoralizat, dar nu încă învins, am sunat și la cel de-al treilea număr: „Pentru moment, operatorul nostru este ocupat. Vă rugăm să așteptați”. Știam că va urma muzică, dar de data aceasta eram decis să rezist până răspunde cineva.

Într-adevăr, m-a întâmpinat melodia de Crăciun cu care făcusem cunoștință ceva mai devreme. După două minute, însă, melodia a început să varieze, pe tonuri mult mai înalte, făcându-mă să regret că nu am ascultat-o integral de prima dată. Melodia și spiritul sărbătorilor au fost curmate brusc, când mi-a răspuns o voce groasă și plictisită: „Alo, Primăria”.

Drumul de la Primărie la „comisie” și „call-center”

Până m-am dezmeticit și mi-am dat seama că vocea aparține persoanei de la celălalt capăt al firului și nu robotului, femeia m-a întrebat deja enervată: „Spuneți, ce doriți?”. I-am explicat că vreau să mă recenzez ca la carte, așa că am sunat să anunț. După câteva secunde de tăcere, funcționara dezorientată găsește soluția: „Vă dau la comisie”.

Când mă pregăteam să întreb ce comisie și dacă această „comisie” are vreun număr de telefon, a început din nou muzica. Deja învățasem piesa, așa că am fredonat un minut. La un moment dat, am auzit un telefon ridicându-se din furcă. A căzut înapoi la fel de brusc, parcă ar fi fost scăpat. Apoi, celebrul ton de ocupat…

Mai încerc o dată la primul număr, iar o femeie cu voce subțire îmi răspunde incredibil de repede. Repet întrebarea, însă de recenzat tot nu pot începe să mă recenzez: „Vă rog să așteptați sau să reveniți cu un telefon”. Le făcusem deja pe ambele, așa că decid să închid.

Pe la ora 1, sosește pe adresa redacției comunicatul de la INS cu numerele de telefon ale primăriilor, unde fiecare cetățean își poate anunța intenția de a completa chestionarul singur, fără a mai pune recenzorul pe drum. Numărul din dreptul Primăriei sectorului 4 este cu totul altul decât cele trei de pe site, așa că sun repede.

Cineva ridică receptorul și, pe fundal, se aude o voce: „M-au înnebunit! Toți sună la telefonul nostru”. Apoi, femeia își îndreaptă atenția spre mine. Ghicește din primele vorbe ce vreau și îmi taie rapid avântul: „Numai o clipă, vă dau numărul de la call-center”.

„Recensământ online? Sigur, veniți la sediul Primăriei”

Exasperat, încep să notez șirul de cifre. Numărul mi se pare, însă, cunoscut, semn că acel „call-center” reprezintă unul dintre numerele de pe site-ul Primăriei. Mulțumesc și închid, fără a mai avea puterea de a vocifera.

Sun din nou la primărie, la numărul unde mi s-a închis în nas prima dată. După primele secunde din melodia de Crăciun, îmi răspunde o doamnă, ceva mai în vârstă după voce. Îi spun că vreau să particip la recensământul online și îmi răspunde, foarte amabilă: „Da, sigur, puteți veni la sediul Primăriei sâmbătă și duminică, de la orele 8 la 20, în Sala Mare. Cum intrați, drept în față”.

După ce îi explic încă o dată semnificația cuvântului „online”, amabilitatea femeii scade subit: „Nu se poate, nu avem informații, la revedere”.

Era deja ora 2. Decid să încerc încă o dată la numărul unde mi se spusese să „revin cu un telefon”. În sfârșit, îmi răspunde cineva care cunoaște subiectul. Îmi explică pas cu pas cum trebuie să procedez, mă întreabă dacă am scanner sau nu și îmi spune că mailul meu e așteptat pe adresa Primăriei.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide