CUM SE FABRICĂ adevărata pâine naturală, fără E-uri și conservanți – GALERIE FOTO + VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 19:34

Cum am deschis portiera mașinii, a venit peste noi mirosul depâine caldă. Ne aflam la sute de metri de fabrica de pâine Dobrogeadin Constanța și aroma aceea coborâse peste tot cartierul. Trebuiecă aici locuiesc cei mai mari mâncători de pâine din România, tegândești.

În fabrica asta s-a născut una dintre cele mai sănătoase pâinide pe piață, din „generația modernă”: Bongrana cu fibre, semințe,integrală sau albă, fără pic de conservanți și E-uri. Unelesortimente sunt făcute din făină de moară cu măciniș integral, așacum tot recomandă profesorul Mencinicopschi. Pâinea ține 21 de zilenumai datorită fermentării naturale, a bacteriilor lactice activeși a tehnicii „no touch”. Te umfli în pene citind pe ambalaj că tuești prima persoană care atinge produsul.

După ce iese din cuptor, se răcește, se taie și se ambaleazăîntr-o cameră cu aer filtrat și sterilă, exact ca într-o sală deoperație. Aici nu pătrunde nici o bacterie, iar angajații lucreazăcu măștile pe nas, de-i iei drept chirurgi. Pâinea lor ajunge înhipermarketuri ca toast, tăiată în 24 de felii, 500 de grame la 4sau 5 lei. Anul trecut s-au mâncat 4 milioane de pâini dinastea.

Hala unde s-au născut sute de milioane depâini

Doi ani Bongrana a stat în teste și cercetări, înainte să se nască.Trei oameni de la Cercetare au „nășit-o”, cântărind, degustând,încercând și frământând. De care făină să-i pună? Câtă apă și câtefibre? Rețeta este secretă și acum; ni se spune ce conține cocanumai așa, în mare – de pildă, o pâine cu făină dietetică dinmăciniș integral are 26% făină neagră de grâu, făină albă, apă,drojdie, dextroză, sare iodată, oțet din vin, grăsimi vegetalenehidrogenate, gluten.

Dar să mergem în Sala de Fabricație, locul care a dat Românieisute de milioane de pâini. Mașinăriile huruie zi și noapte de abiate auzi om cu om. Fluxul de fabricație începe cu patru malaxoaremari din inox, se continuă cu șiruri de benzi – zeci de metri – șise termină în camera sterilă de ambalare. Într-o oră, trei oamenicoc 4.000 de pâini. Se fac, de fapt, aproape singure. Lucrătoriidoar apasă pe niște butoane.
„Povestea începe cu malaxoarele, unde se amestecă făina cu restulingredientelor. Se prepară coca, de fapt. Nu vă spunem ce-iînăuntru, e secretul nostru. Frământarea durează cam 15 minute,depinde ce sortiment de pâine se face. Într-un singur malaxor încapcirca 177 de kilograme de făină”, ne explică Ilie Nenu, șeful de laPanificație.

Din malaxoare, aluatul ajunge în mașina de divizare – în burtaei se taie coca în bucăți egale. Ies singure de acolo, apoi se ducpe bandă. Imediat intră în alt utilaj, un fel de spirală în formăde ciupercă. Mașină de premodelare se cheamă. Acolo se dă primafrământare bucăților de cocă. Cât să dureze asta? Două, treisecunde, nu mai mult. Și mai departe, bucățile aleargă iar pebandă, apoi glonț în niște leagăne, la predospire. E amuzant să leprivești: fiecare minge de aluat se așază singură într-o alveolă,un fel de castron cu sită pe fund. „Leagănele astea se plimbăîncontinuu unul în sus, altul în jos, până se predospește aluatul.În jur de zece minute, depinde. Acum sunt 33 de grade înăuntru”, nespun lucrătorii.

Ia să luăm o cocă în mână, ne îndeamnă șeful Nenu. Prindem înpalme o bucată din aceea de pe linie, repede, să nu ne ciupeascăbanda. Coca e catifelată și caldă la atingere, ba chiar apetisantă.O miroși și-ți vine s-o muști, așa plină de făină cum e. O simțicum crește singură în palmă, de parcă ar fi vie. Lui Ilie Nenu îivine să râdă. Știe el bine că așa și este, căci face pâine de 32 deani și asta e casa lui.

Roboțelul cel deștept, care duce și aduce tăvile depâine

Dar de la leagăne și până ca aluatul să ajungă în cuptor mai e.Coca merge din nou pe bandă, la modelarea finală, pe urmă în tăvi,la ultima dospire. Tăvile sosesc singure, pe senzori, aduse de unrobot deștept. La final, după ce pâinea va ieși din cuptor,roboțelul își va lua tăvile înapoi și va face tot el curățenie.Deocamdată, celor 4.000 de tăvi pline cu aluat li se pun capace, săiasă pâine paralelipipedică, la urmă intră singure în cuptor,încet, să nu se răstoarne. Ajunse în buza cuptorului, se târăsc camelcii. Ies aburi din cuptor când își deschide gura să înghitătăvile. Este un monstru uriaș, se întinde aproape în jumătate dehală, are computere, butoane și mici ușițe.

Le deschizi și privești cum se rumenesc miile de pâini. Când iesde acolo frig, au 90 de grade și mai bine. Șefului Nenu îi sclipescochii când prinde o pâine din cele care ies acum din cuptor, o rupeși ne-o împarte la opt oameni, câți suntem. Ies aburi fierbinți dinea și miezul ți se topește în gură. Celelalte pâini ieșite dincuptor sunt ridicate din tăvi cu niște ventuze și iar călătorescpână la „gara” finală: în camera sterilă de răcire, apoi la tăiereși la ambalare.

Președinta Dobrogea Grup, Fotini Teodorescu, este convinsă căaluatul acesta este viu. Conduce fabricile de morărit șipanificație de 32 de ani. „Da, există viață în a face pâinea, întot ciclul de producție, începând de la bobul de grâu.Fermentațiile însele înseamnă viață. Acolo se produc fenomene vii.Altfel, cum ați crede că crește aluatul?”, spune.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021