• Publicat:
  • Actualizat:
Reportaj

Cum se moare de urât în cartierele rezidențiale. Singur-cuc pe șase etaje de bloc

Numai 35 de familii s-au mutat în cele 616 apartamente ale Doamna Ghica Plaza, potrivit consultantului de vânzări. Ultimilor locatari mutați la Asmita Gardens le cam țiuie urechile a pustiu, din apartamentele lor de lux de unde se vede tot Bucureștiul. In City are o grădină ca-n basme, dar deocamdată nu e destulă lume care să se bucure de ea

N-am văzut picior de locatar cât timp Alina, consultantul devânzări, ne-a făcut turul complexului rezidențial Doamna GhicaPlaza. Pustiu în curte, pustiu pe holurile blocurilor. Pe balcoane,nici o urmă de viață – un ghiveci cu flori, o jucărie sau o rufăpusă la uscat, măcar. Nici o perdea la fereastră. Îți țiuieurechile. „Locatarii noștri sunt acum la serviciu, de aia nu-ivedeți pe aici”, explică Alina.

Aici, în cele 616 apartamente din nouă blocuri s-au mutatdeja… 35 de familii. Asta, în două luni de zile, de când s-a datverde la mutări. Blocurile au până la 24 de etaje, așa că fericițiilocatari pot să și spargă lemne în casă, că sunt cam singuri peșase etaje. „Aceasta este numai o situație temporară. Urmează săsosească și restul în scurt timp, căci peste 40% dintre apartamentes-au vândut deja. Numai că n-au început oamenii să se mute; uniisunt în concediu, alții încă așteaptă să le vină mobila, să sepoată instala. Nu s-a vândut încă totul nu neapărat din cauzacrizei, ci fiindcă apartamentele s-au pus în vânzare foarte târziu,când erau aproape gata”, mai zice consultantul de vânzări. Dar cândse va umple și restul de 40% din complex, o să fie totul atât defrumos, căci curtea și aleile vor fi pline de viață.

65.000 euro, garsonieră de 53 metri pătrați cu terasăinclusă

Ca să mai facă rost de mușterii, dezvoltatorul încearcă să agațelumea din stradă, cu afișe convingătoare: „Răsfață-te cu opriveliște de vis!”, „Vino să afli despre prima casă!”, „Vino săvezi apartamentele finalizate! SUNT GATA!”, „Mută-te în 24 de ore!”sau „Un proiect de familie bună”. Dar nici așa nu par să aibă preamult spor. Ba chiar au pus și prețurile pe site, să știe lumea lace se înhamă. Sunt printre puținii, dacă nu chiar singurii, care auavut curajul să-și afișeze, astfel, prețurile. Le-a dat mâna, căcilocuințele sunt acceptabile ca bani, comparativ cu altele noi.”Aproape 65.000 euro plus un TVA de 5% costă o garsonieră de 44metri pătrați cu terasă de 9 metri pătrați, la etajul doi dinpatru. A rămas una singură la acest preț. 86.300 euro plus TVA totde 5% este un apartament cu două camere, 53 metri pătrați plusterasă de 12 metri pătrați, la etajele unu – zece. Cu cât e maisus, cu atât e mai scump. La etajul 24, un apartament de douăcamere de 70 metri pătrați suprafață utilă costă 109.000 euro plusTVA de 24%. Se poate face și credit la bancă, plătind 15% avans,apoi rate”, zice Alina. Ca să ne convingă că merită banii, ne duceîn show room, să vedem câteva apartamente gata aranjate. Finisajelenu sunt chiar perfecte, dar per ansamblu camerele arată bine. Poatecu excepția tocăriei gri, din aluminiu, oarecum de birou, care,zice Alina, nu poate fi schimbată, căci face parte din „conceptulblocului”. Apartamentele sunt așezate pe niște holuri lungi, cacele de la hotel, cu câte șase apartamente pe fiecare palier, la ooarecare distanță unele de altele. Sunt gândite astfel să nu seînghesuie vecinii când pleacă dimineața la serviciu. Dar așa, goalecum stau acum, par chiar triste… și asta, la lumina zilei. Daroare cum te simți noaptea?

Singurătate de lux, de la cele mai înalte etaje aleBucureștiului

Și la Asmita Gardens unii mor de urât în apartamentele lor devis, de la etajul 24, cât Intercontinentalul. De la show roomulaflat la etajul 17 lumea chiar pare mai bună: aer mai curat, traficmai silențios, lumină mai multă și Dâmbovița mai limpede. Iardezvoltatorul e chiar flexibil, a redus prețul unui apartament caacesta de la 146.000 de euro până la 110.000 euro, plus TVA. Sunt88 de metri pătrați, cu tot cu terasă descoperită, de unde poți săvezi stelele noaptea. Ba mai mult, fiindcă e criză, a introdussistemul „rent to buy”, adică te muți, plătești lunar o chirie de600 de euro și peste un an, doi, când se mai ridică economia, îlcumperi. Avantajos, pentru cine mai are încă bani.

Dar toate astea tot n-au convins prea multă lume să cumpere.Dintre cele patru blocuri construite ultimele, nici jumătate dinapartamente nu s-au vândut. Evident, dintre cei care au cumpărat,nu s-au mutat încă toți. De vândut trebuie să se vândă și restulodată și odată, dar e vorba de ritm. De pildă, la sfârșitul luniiaprilie, numai șapte locuințe s-au dat, potrivit Fondului EuropeanConvergence Development Company, care deține aici 50% dinacțiuni.

Vineri după-amiază, pe la orele când, de regulă, lumea vineacasă de la serviciu, la Asmita nu vedeai decât paznicii și câtevazeci de mașini de locatari, parcate pe lângă blocuri. Păcat despațiile verzi din curte, tunse frumos și udate, că nu prea aveauce ochi să încânte!

Disperare: cumperi de la noi și îți mobilăm gratis ocameră

Aceeași situație și la In City Resi­dences de pe Calea Dudești,cu piscină în curte, salon, centru de fitness și cu o grădinăfrumoasă ca-n basme. Tot așa, cam jumătate din cele patru blo­curisunt goale, ne spune Andreea, con­silierul de vânzări. Prețurile,cam pipe­rate față de alte ansambluri: un apar­tament de douăcamere, cu suprafață construită de 88 metri pătrați, la etajulșase, costă 164.000 euro plus TVA. Același apartament, dar laetajul 14, face 180.000 euro plus TVA. Unul de trei camere, laparter, cu 107 metri pătrați suprafață construită, costă 170.000 deeuro, iar dacă e la etajul 14 – 195.000 euro. Dacă plătești cubanii jos, ai reducere de 12 – 14%, depinde cum știi să negociezi.Sau poți să faci credit ipotecar până la 20 de ani.

Privindu-le blocul din stradă, la Metropolis din Bucureștii Noi,pare să fie multă disperare. Au început să construiască în forță,i-a prins criza, au lăsat-o mai moale, au reușit să prindă cevaclienți mutați, iar acum au împodobit blocul cel nou cu afișe șinumere de telefon: „Garsoniere și apartamente, sunați la…”, sau”Închiriere și vânzare, chirie la 357 de euro, sunați la…”.Sperând că firmele au mai mulți bani și ar lua mai degrabă spațiuîn bloc nou, sunt afișe mari și pentru ele, unde se anunță: „Spațiicomerciale și birouri”. Nu trebuie decât să suni la numărul mare depe bloc, întins pe câteva apartamente, că-l vezi de la câțivakilometri, oriunde te-ai afla în jur. Acum, investitorul încearcăsă vândă pe toate fronturile; nu se bazează numai pe reclamă, dar alucrat și la prețuri: o garsonieră de 70 de metri pătrați plusterasă de 10 metri costă 67.300 euro, plus TVA. Înainte să cadăpiața, cu banii ăștia îți luai în zonă o locuință în bloc vechi, de40 de metri pătrați. Acum, primești și bonus: cumperi o locuință înansamblul din Bucureștii Noi și ți se mobilează o cameră, laalegere, gratis.

Inchide