Cum se vede RIDICAREA DE MAȘINI din partea cealaltă a baricadei: o zi printre hingherii de mașini, cei mai urâți oameni din București

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 22:01

Mașina lui plutea la jumate de metru deasupra solului cândproprietarul, Cristi, om la vreo 50 de ani, o rupse la fugă de petrotuar, gata să sară în brațele polițiștilor. „Nu, n-o luați, suntaici, mașina meaaa!”. Mai dădu să zică ceva, dar îl înecă emoția.Întinse mâinile către mașină, agățându-se de ea ca un prunc, gatasă o ia pe toată în brațe.

„Așa reacționează toți când vine platforma să le ridice mașina,pur și simplu se agață de ea, de ce nimeresc, de capotă, deoglindă. El, oricum, va primi amendă că a parcat neregulamentar, petrecerea de pietoni, chiar în drepul școlii”, ne spune MihaelaVicol de la Poliția Locală sector 2.

În clipa următoare, platforma firmei Supercom își retrase ghearade oțel întinsă deasupra mașinii lui Cristi, iar cei doi angajațiîn uniforme albastre îi rupseră sigiliul și îi scoaseră chingile.În sfârșit, liberă! În loc să plătească 540 de lei, să-șirecupereze mașina din parcul auto al Supercom, Cristi plăti bucurosdoar jumate din sumă, amenda pentru parcare neregulamentară. Plustaxa firmei de 160 de lei, deranjul muncitorilor până aici.

Dilemă de polițist: cum împarți o mașină parcatăneregulamentar, jumate pe trotuar, jumate pecarosabil?

Astăzi suntem și noi „hingheri” de mașini parcate neregulamentar,împreună cu un polițist de la Rutieră și doi de la Locală. Alergămpe bulevardele mari din sectorul doi, cu ochii după mașinilestaționate pe carosabil, nu pe trotuar. Căci Poliția Rutieră sebagă numai la ce e parcat pe carosabil; ce e pe trotuar e treabaprimăriei și a polițiștilor de la Locală, împreună. Problema e cânddai de o mașină aflată jumate pe trotuar, jumate pe stradă. Cum s-oîmparți? Se pune amenda în geam, până s-o reglementa legea, șigata, nu se mai ridică. Dar, în fine, astăzi se vânează ce zace petreceri de pietoni, la colț de intersecții și în stații RATB.

Șeful de echipă e tânărul Răzvan Sorescu, polițist rutier. Elconduce Loganul, el mătură străzile cu ochii și decide care mașinătrebuie ridicată. Alături, în față, șade Mihaela de la Locală;treaba ei e să cheme platforma prin stație, la adresa cutare. Lecomandă cu un „hai, băieții, cu rampa aia…”, ei răspund cald cu”da, Mihaela, imediat!”. În spate stă colegul Mihaelei, agentulGiugiuc Alexandru. Giugiuc? „Păi da. Mai avem colegi unul Stan,altul Bran, unul chiar Gabor, altul Zburătură”, zice agentul. El evedeta echipei: la ridicatul mașinii iese și dirijează circulația,să nu se sugrume traficul acolo. Apare în toate filmulețele pe carele face de pe trotuar mulțimea de gură-cască, să le posteze peyoutube. Și tot el e ăla de-și ia înjurăturile de la șoferi.

Înțelege el că sunt prea multe mașini și prea puține locuri deparcare, dar nu se poate abține: „Dom’le, românul vrea să parchezegratis. El încă n-a înțeles că mașina e lucru foarte scump. Uite,să luăm exemplul zonei Obor. Sunt parcări cu duiumul, două lapasaj, apoi la stânga și la dreapta de primărie, la Bucur Obor, lamagazin. Dar nu! Românul, dacă are treabă chiar la magazin, vrea săparcheze mașina chiar acolo, la ușă, pe zebră. De ce să plăteascăel doi lei parcarea la pasaj, nițel mai încolo? Afară parcareacostă de te rupe”.

Dacă-ți lași câinele în mașină și pleci să-ți iei țigări,poliția nu ți-o mai ridică

Mihaela tocmai ne spunea un banc cu polițiști, când Răzvan frânăbrusc. Ochise un Volvo negru parcat cu botul pe marcajul treceriide pietoni. Îl dă imediat prin stație și se apucă să-l filmezecinci minute. Cinci, nu mai mult, căci trebuie să demonstreze că estaționare și nu oprire. Altfel, n-ar avea dreptul legal să ridicemașina omului. Pe bord, Răzvan are un aparat radar care filmeazătot ce-i în stradă. Mai jos de bord, cam acolo unde ar fi loculpentru scrumieră, e instalat un televizor cu ecran mic. Pe el sederulează tot filmul poliției – se văd cum fug mașinile în traficși, la zoom, pe tot ecranul se întinde clar numărul deînmatriculare al mașinii vizate. Telecomanda este un paralelipipedlipit de parbriz și cârpit cu niște foi de ziare.

„Vedeți? Pietonul acela de după Volvo încearcă și el sătraverseze și nu poate că șoferii nu-l văd și nu opresc. Uite, acuma pășit pe a patra liniuță de zebră și tot nu e vizibil”, neexplică Mihaela. După cele cinci minute de filmare, mașina era gatasigilată cu bucăți de sfoară. Un frizer înghețase cu pieptănul înmână, urmărind pierdut pe geam cum se bălăngăne în aer ditamaimașina. Volvo urcase întâi un metru și imediat a ajunsese sus, sus,la doi metri de sol. Dar să nu cumva să cadă și să se facă praf, seîngrijorează cetățenii de pe trotuar. În clipa asta dacă ar veniproprietarul mașinii, băieții de la Supercom i-ar da mașina înapoi,așa e regula. Tot așa, dacă omul și-ar fi lăsat înăuntru un câinesau o pisică, nu i-ar mai fi ridicat-o deloc. În cazul ăsta ar fiplătit numai amenda. Dacă, însă, platforma ar pleca de pe loc cumașina încărcată, iar proprietarul ar alerga cu taxiul după ea,degeaba, că nu s-ar mai opri decât la depozit. Dar uite că acumproprietarul n-a venit. Ei bine, când o să se trezească fărămașină, o să se roage să fie ridicată și nu furată, zice Mihaela. Osă sune la 112, la Poliția Locală, la Rutieră sau direct laRidicări și o să afle. Dacă nefericitul își va lăsa mașina ladepozit 48 de ore, pe lângă chiria de 540 de lei mai plătește încăaproape 200 de lei și așa mai departe.

„Păi mai e vreun loc liber în orașul ăsta? Faceți întâilocuri de parcare, apoi dați amenzi”

„Că veni vorba de pisică în mașină… A fost un caz când băieții auridicat mașină cu om înăuntru, din greșeală. Au pus ei mașina peplatformă și când colo, au văzut că se uită în jos pe geam la ei obătrânică”, ne zice agentul Giugiuc. Alții își lasă copiiiînăuntru, parchează mașina la colț de intersecție și pleacă dupățigări. „Caz real: copil de trei ani, lăsat în mașină, în stațiaRATB. Oamenii apucaseră să sigileze, apoi au văzut copil înăuntru.Vine mama și începe să ia copilul la omor că din cauza lui s-aoprit, să-i cumpere o jucărie”, povestește Răzvan. Și lui, polițistla Rutieră, colegii i-au ridicat odată mașina. Parcase aiurea, cuintenția să stea trei minute de vorbă cu cineva. A stat 40.

Dar gata cu poveștile! Să trecem la treabă, zice. Uite o Skodalăsată într-o stație de autobuz. Șoferul sosește repede. „Dacăsunteți RATB-ul, de ce nu luați și lumea din stație?”, întreabăRăzvan. „Păi am fost să-mi iau țigări și plec!”. „Aaa, păi dacă aifost să-ți iei țigări, atunci ai voie!”.

Și șoferului Marian i-ar fi ridicat mașina, dacă nu se ițea înultimul moment. O parcase în colțul interesecției, pe jumate detrecere de pietoni. A fost chiar singurul loc liber de parcare,căci străduța Turnul Eiffel e veșnic plină de mașini. Iar pe jumatede ea mai este și șantier. „Mutați-o!”. Marian izbucnește: „S-o mutunde? Păi mai e vreun loc liber în orașul ăsta? Faceți întâi locuride parcare, apoi dați amenzi”.

Și cu asta, se termină prima tură de vânătoare a polițiștilornoștri. Până la opt seara va lucra cealaltă echipă. Numai sâmbăta emai scurt, se ridică mașini de la 8 la 12. Într-o tură, dinsectorul doi se ridică zece mașini, în medie. Polițiștii sunt așasictiriți de filmări că seara, când ajung acasă, evită televizorul.Ba Răzvan se mai uită dimineața. „Doar la știrile cu morți și curăniți, știți, de-ale noastre!”.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021