De ce moare vedeta din România de drum lung? Ioan Big, omul care face evenimentul, are o explicație

Publicat: 10/07/2016, 08:38

Ce altceva trebuie să știi despre Ioan Big? Big este singurul român pe care-l știu școlit în lumea profesioniștilor de evenimente speciale. Este singurul român cu o colecție de semnături ale oamenilor ce-au făcut ceva important în viața noastră, de la Jean Michel Jarre la Edmund Percival Hillary, primul cuceritor al Everestului.

Cum vede el viața?

„Viața, cred eu, este o sumă continuă de experiențe, conștiente sau inconștiente, de lecții pe care le primești, nu toate confortabile. De la un tablou în expoziție, la o coadă la Poșta Română, sau o plimbare cu tramvaiul fără aer condiționat, trăim tot fel de experiențe care ne rămân și ne determină comportamentul ulterior.”

Big creează experiențe unice și memorabile

Un Rolling Stones văzut pentru prima oară în București este eveniment în viața ta. Apoi, Rolling Stones văzut pe Wembley sau în China devine experiență. Ioan Big se ocupă de magia evenimentului tău. O dată în viață împlinești 20 de ani. Nu sărbătorești 21 și 3 luni din viață. Evenimentul are ritualul lui astăzi, care amintește de ritualul dintotdeauna al celebrării, al catharsisului, al identității tale cu spectacolul.

Mediocru. Event de România

Dacă ar fi să ne luăm după numărul tabloidelor, da, chiar și doi dintre câinii lui Paris Hilton aduși la București fac mai mult public decât Clapton. În România toată lumea se pricepe la botezuri, adus mititei la un chef. Pe scurt, mulți știu să creeze evenimente. România nu se lasă pe mâna profesioniștilor.

De aici și o precară cultură star system. Evenimentele? Sunt puhoi, dar nemulțumirile sunt cu tona. Lipsa de profesioniști e urmată de meschinărie. Dacă nu se vând biletele, nu se taie din banul artistului, ci din logistică. Și asta se vede. Publicul descoperă că organizatorul de evenimente face compromisuri în toate compartimentele. Bine, tot sistemul este șchiop. Sponsorii cer mereu, nu fac acte caritabile. Poartă tu tricoul prin Lipscani! Presa este de copy-paste, lipsită de profesioniști, fără forța de a maturiza publicul. Publicul cel mult se tabloidizează.

Ce să mai spunem despre vedete?

„Vedeta noastră moare de drum lung. Vedeta de România își vede bine interesul și moare odată ce-și vede ținta (banii, îndeosebi). Talent? Numărați vedetele cu talent real. Noi avem performeri, poate. Oamenii talentați sunt rari. Cam așa stăm în star systemul românesc. Greu, nu? Să creezi unicitate, memorabilitate într-o țară în care se pricepe la orice, de la fotbal la organizat botezul, care ar face coadă mai mare la câinii lui Paris Hinton decât la o expoziție la Muzeul de Artă.”

Colecție de obiecte cu semnăturile celebrităților

În preajma vedetelor din lumea largă, om care umblă mereu la concerte unice și memorabile, Ioan Big a colecționat semnături unice pe obiecte de serie (tricouri, afișe). Și când a fost criza economică și-a urmărit obsesia. Lumea saxonă a aruncat tot ce nu mai avea valoare imediată. Atunci Big a reușit pe sume modice să obțină astfel de semnături. Una cu care se mândrește este a cuceritorului Everestului. Semnătura lui Edmund Percival Hillary a luat-o pe sumă cât patru beri. Merită!

Personalitatea unui om pe care nu-l vezi niciodată, creator de Eveniment în viața ta. Ioan face Big Event. Își pune amprenta pe evenimente, iar pentru pasiunea lui secretă se alege cu big signatures.