De ce s-a transformat învățământul românesc în fabrică de șomeri

De ce s-a transformat învățământul românesc în fabrică de șomeri
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 06:33

În București, la un sediu de agenție pentru ocuparea forței demuncă. După 5 ani de studii universitare, Mihaela își începecariera de șomer. A absolvit ASE, specializarea Administrațiepublică – spre care mii și mii de tineri români s-au năpustit acumcâțiva ani, visând la posturi bine plătite în primării, prefecturisau ministere. Acum, posturile din administrație sunt blocate, iarultimele două serii de absolvenți își caută de lucru. Dar Mihaelamai are o diplomă, în marketing. Nici asta nu o ajută: „Când vădposturi de marketing, la ei se înțelege call center, nu știu deunde și până unde, cred că așa le găsesc pe internet.

Ca să dau telefoane nu-mi trebuie facultate…”. Timp de 6 luni,Mihaela va primi de la stat 255 de lei, ajutor de șomaj și… poatesă facă un curs de recalificare, dacă mai vrea o diplomă!

Mariana are 7 diplome: de bac, de competențe lingvistice, decompetențe digitale, de calificare profesională nivel 1, delucrător în tricotaje, de confecții și un an de completare. I-aufolosit la croitorie, pentru un salariu de 6 milioane vechi. Cumjobul era departe de casă, banii îi ajungeau fix pentru navetă. Așacă diplomele ei sunt acum foarte folositoare tot la șomaj.

Ionel are o singură diplomă, dar și aia mai mult îl încurcă. Pehârtie scrie că e strungar, „dar noi practic nu făceam absolutnimic, decât veneam cu prezența, stăteam câteva ore, cât trebuia săstăm, și ne punea note pă nimic. Eu, indiferent unde m-aș duce săm-angajez, chiar dac-aș găsi pe profilu ăsta, nu știu absolutnimic”, explică Ionuț.
Ce-și dorește el în viață? Să se facă șaormar sau să se angajeze lao pizzerie, dar nu-l vrea nimeni, pentru că are diplomă destrungar. Și, culmea ironiei, job de strungar există. Dar Ionuțn-are nici o tragere de inimă: se duce la interviuri, în fabricisau ateliere, pentru că pierde „șomajul”, dar face tot posibilul casă fie picat.

„Au vrut o diplomă și acum o admiră”

Nici nu pleacă bine Ionuț de la agenția de ocupare, că doiproaspeți licențiați în drept își depun dosarele.
Se jenează de camera de filmat, dar nu-i nici o rușine: majoritateașomerilor sunt tineri, absolvenți de liceu și facultate. ConformStatisticii, în 2009, peste 21.000 de oameni și-au luat diploma delicență și au încercat să se facă juriști. Facultățile au maiprodus circa 67.000 de economiști, peste 22.000 de pedagogilicențiați, vreo 12.000 de filologi și jurnaliști și 14.000 despecialițti în științe politice și administrație, care își căutaude lucru anul trecut. Sunt facultăți ieftine, care nu au nevoie deinvestiții masive.

„Dacă ar fi să iau perspectivele pe termen mediu, nici n-artrebui să facă foarte multă facultate, adică, haha! e totalmentegreșit ceea ce se întâmplă: oferta are o logică a ei, care estecomplet desprinsă de cerere. România nu e o putere industrială,deci n-are prea mare nevoie de creiere în inginerie, nicicercetare, agricultura-i la pământ, ziarele dau faliment, statul numai angajează, economiștii, medicii și juriștii – nu prea mai arecine să-i plătească”, spune dr. Cătălin Ghinăraru, cercetător îndomeniul muncii și protecției sociale.

„Problema este cu cei care au vrut pur și simplu să aibă odiplomă, au plătit pentru ea și acum o admiră – pentru că n-ai ceface cu ea, pentru că nu există competențe efective pe care să leprobeze. Iar această probare se face nu numai în locurile de muncăcele mai atractive, cu salariile cele mai mari, se face și la nivelpersonal: dacă eu sunt atât de competent, în ultimă instanță, îmiînființez propria afacere, și până la urmă voi dovedi”, spune prof.univ. dr. Lazăr Vlăsceanu, de la Agenția Română de Asigurare aCalității în Învățământul Superior.

Obsesia privaților – mulți studenți, cea a statului -multe universități

„Trebuie să ieșim din complicitatea care s-a făcut întreuniversități și studenți. Cea mai mare parte a universităților sestrăduiesc să atragă un număr din ce în ce mai mare de studenți -cea mai mare parte a studenților se străduiesc să ajungă înuniversități care nu pun mare preț pe calitatea educației. Dacă nuspargem acest cerc vicios al complicităților, vom plăti cu toții”,crede profesorul Vlăsceanu.

Cătălin Ghinăraru spune că problema este și a numărului mare deinstituții de învățământ superior ale statului: „N-avem bani pentrușcoli, multe nu îndeplinesc condițiile de igienă, nu putem să dămbani ca profesorii să se ducă la țară,am tăiat și alocația aia, amtăiat și aia, și aia, dar în același timp statul a dat bani și aconstruit campusuri universitare într-o distanță de 80 de km deBucurești, da? La Târgoviște, Ploiești și Pitești, noi avem acumcentre universitare, vi se pare normal? La Ploiești noi aveam uninstitut de petrol și gaze – acum am făcut o universitate”, spunedr. Ghinăraru.

Inflație de diplome, deflație de competențe

Se pare că în învățământul superior s-a dezvoltat aceeași rețeade clienți politici ai statului, crede dr. Cătălin Ghinăraru: „S-acheltuit pe clădiri, amfiteatre, computere, zugrăveli (…) Toacă ogroază de bani publici”. Un învățământ superior supradimensionatduce la o inflație de diplome și la o deflație de competențe, spuneprofesorul Lazăr Vlăsceanu: „Nu există o risipă de competențe întretinerii societății noastre actuale, adică un nivel foarte mare deformare și o competiție între competențe înalte. Nu: este ocompetiție de relații, influențe, mod de prezentare, iar ceicompetenți se pierd. Specialiștii școliți pe banii noștri pleacă,iar noi rămânem fără medici, de exemplu”. (Anca Nastasi,Ionuț Dorobanțu, Cristi Corchis, Cristi Iordache Reporter MariusBuga)

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021