De ce se bat românii pe sucul natural de mere – povestea de succes a producătorului Gigel- REPORTAJ VIDEO

"Toamna e invazie de măr, îl aruncă lumea. Uite (și prinde un fruct în palmă): măr de ți-e milă să-l bagi la tocat. Supermarketul nu-l primește că are câteva puncte negre... defecte de «fabricație»", ne spune agricultorul Gheorghe Vlad din comuna Vidra de Ilfov

„Toamna e invazie de măr, îl aruncă lumea. Uite (și prinde unfruct în palmă): măr de ți-e milă să-l bagi la tocat. Supermarketulnu-l primește că are câteva puncte negre… defecte de«fabricație»”, ne spune agricultorul Gheorghe Vlad din comuna Vidrade Ilfov. Astăzi are de făcut 400 de litri de suc de mere, mâinemerge cu el la piață. Până seara îl dă pe tot. Și-a instalat toatesculele în bucătărie, direct pe gresie, și acum se plimbă printrelădițele negre umplute cu mere, să vadă pe care o bagă prima întocător.

„Dorule, vii să-mi ții un sac din ăla?”, strigă spre unul dintreajutoare. Cei 400 de litri de suc se fac din peste o tonă de mere,soi olandez. Durează vreo zece ore până se face sucul tot. Merelele cumpără chiar din Vidra, cu 1,8 lei kilogramul; sucul îl vindecu 5 lei litrul. În piață, bucureștenii sătui de sucul îmbuteliatde hipermarket se bat pe sucul natural de Vidra. Unii cumpără câtecinci litri odată, să aibă până săptămâna viitoare, când familiaVlad revine la piață cu noua tranșă. Este așa de dulce, încât toatălumea zice că pun zahăr în el. Dar nu; am fost de față când sucul aieșit, înspumat, din storcător. N-au pus în el nici pic deconservant, nici bob de zahăr, nimic.

Ce cheltuieli ai dacă vrei să produci suc demere

Gheorghe (Gigel, pentru prieteni) este inginer agronom și trăieștenumai din agricultură. E roșu în obraji și tot timpul se învârteprin curte ca titirezul. Nici la pauză nu se așază; stă cu un paharde whisky în mână și dă telefoane să aranjeze plecarea la piață dea doua zi. Pe instalație a dat 3.300 de euro, a comandat-o înGermania pe internet și i-a venit prin colet. Aparatura cuprinde untocător, storcător, pasteurizator și niște bidoane de păstrat suculîn ele. O folosește din ianuarie și, la ritmul în care i se vindesucul, își va amortiza investiția până în toamnă. La cheltuialaasta se mai adaugă cea cu sticlele de plastic (una cumpărată dinfabrica de la Obor costă 50 de bani) și cea cu etichetele – 250 delei costă 500 de etichete. Mai sunt de plătit vreo doi oameni cuziua, alte câteva zeci de lei pe zi, și, desigur, merele. Lecumpără din sat cu 1,8 lei kilul pe cele mai „urâțele”, cu o gaurăîn ele. La hipermarket, aceleași mere le găsești și la 5 – 6 leikilul, iarna. Multe „urâte”, însă, sunt mere frumoase, mari șizemoase, fără niciun defect. Au stat într-un depozit cu temperaturăcontrolată.

35 de litri de suc din 80 de kilograme demăr

Să vedem, însă, cum se fabrică sucul. Instalația se întinde înmijlocul bucătăriei. Este numai plastic și inox, poate mai multplastic, să nu oxideze sucul ușor. Gigel se așază în dreptultocătorului, ia o lădiță în brațe și de sus toarnă merele în guratocătorului. Se aude un huruit puternic, semn bun, că fructele sunttocate instant. Le toacă două simple cuțitașe și un burghiu așezateînăuntru, în burta tocătorului. De afară nu se vede nimic. Jos, subtocător, bunicul familiei stă cu gălețile, să pice în ele pulpamerelor.

Asta este cea mai importantă căci tot sucul în ea stă. Și de aicise muncește în lanț: nevasta lui Gigel preia gălețile cu pulpă șile aruncă în storcător, un cilindru cu mult inox. Când cilindrul seîndeasă bine cu pulpa celor 80 de kilograme de măr, i se punecapacul și… sucul pur și simplu începe să curgă în alte gălețiașezate dedesubt. De aici ies cam 35 de litri de suc.
Frumos e cum se stoarce sucul în miezul cilindrului: „În mijlocullui, chiar înăuntru, există o membrană din plastic așa, ca unbalon. Când storcătorul este plin cu pulpă, membrana se umple cuapă, apasă pereții cilindrului și, prin presiune, tot ce este sucîn pulpă iese prin acest cilindru. Acesta este, de fapt, o sită”,ne explică doamna Vlad.

Dar pentru ca sucul să iasă limpede – limpede, pe lângă cilindrumai există niște filtre: doi saci maro din pânză solidă. Din cândîn când, trebuie spălați, să nu li se înfunde ochiurile. Când Gigelle bagă la clătit, la chiuvetă, din saci ies aburi. După stoarcere,imediat, ajutoarele toarnă sucul din găleți direct în bidoane maricu robinet, de câte 60 de litri unul. O parte din suc merge crud lapiață, restul se pasteurizează. Asta se întâmplă afară, într-o cuvădin inox. Gigel păzește cuva cu spumiera în mână. „Păi da, că lapasteurizare se face spumă ca la bere și trebuie îndepărtatăpermanent”, ne explică. „Temperatura maximă la pasteurizare este de90 de grade. Pasteurizatorul are un capac. Peste el se pune opeliculă de lichid special și astfel sucul nu mai ia contact cuaerul. Se lucrează exact ca laptele la tanc”, mai zice.Pasteurizat, sucul rezistă în frigider și șase luni.

„Îi rog pe ăștia din sat să dea la vacă pulpa de măr și lee frică”

Pulpa rămasă de la suc devine îngrășământ natural – o așază peterenul unde în fiecare an cultivă legume și le vinde la piață. „Îirog pe ăștia din sat să o dea la vacă și le e frică”, zâmbește. Saupoate că ar merge chiar să o dea la cofetărie, să facă din eaplăcinte cu măr, mai zice. Acum, că a dat lovitura cu sucul demere, la toamnă are de gând să producă și bulion natural, tot îninstalația asta. Căci merge și la roșii, la struguri, pentru mustși vin, la pere, vișine, zmeură și cam tot ce-și pune omul îngrădină.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide