De la țară, la vilă. Ce orătănii întâlnim la curtea palatelor din Snagov

Redactor:
Dan Radu
Nu cu mulți ani în urmă, ceasul cu alarmă devenise un obiect inutil în casele locuitorilor din Drumul Taberei

Nu cu mulți ani în urmă, ceasul cu alarmă devenise un obiectinutil în casele locuitorilor din Drumul Taberei. Voiai, nu voiai,te trezeai în zori de la cucurigul cocoșului crescut pe balcon devecin. Nu era etaj de bloc să nu aibă un exemplar. Mai mult,dimineața, printre cetățenii ieșiți la plimbare cu patrupedele dindotare zăreai și câte o cucoană cu un boboc de rață în lesă. Maitârziu, când auzeai agitație și cârâieli în baia vecinului lipsitde inimă de sus, era semn că unei orătănii tocmai i s-a luat gâtul.Moda de a crește păsări de curte în apartament trecuse, iar cine nuavusese în ce ogradă să le abandoneze scăpa de ele cum putea.

Cucurigul s-a auzit din nou în Drumul Taberei în săptămâna carea trecut. În bazinul drenat de apă al Parcului Moghioroș s-a întinsun cort și s-a pus de o „Expoziție de păsări exotice”. Cotcodăcealacare a răzbătut prin pânza cortului a trezit nostalgii printrecetățenii cartierului, care, duminică, în zi de promenadă, au făcuto coadă de sute de persoane să vadă orătăniile exotice pe viu.

Cocoșul de peste 300 de euro

Înăuntru domnește un miros greu de talaș ud și coteț de găini.În primul rând de cuști se uită la tine printre gratii niște cocoșinegri ce aduc mai mult a tancuri sau a tauri de coridă. Pe cușcafiecăruia stă scrisă rasa și coeficientul. Coeficientul estestabilit de arbitri în funcție de cât de mare și țeapănă îi stăcreasta, cât de greu și frumos atârnă pungile de la cioc, cât dețanțoș stă cocoșul sau cât de bine îi sunt acoperiți pintenii depene. Cei din rasa Brahma negru au pene lungi și pe picioare. Unmușteriu întreabă care exemplar e mai ieftin și dacă e bun lacarne. Vânzătorul îl privește jignit. „Sub două milioane nu găseștiniciunul, taică! Majoritatea sunt la șase milioane, dar vrei să-țispun ceva?! Am unul pe care mi-a oferit un brașovean 300 de euro,dar n-am vrut să-l dau. E neprețuit… Și pe urmă cum să tai așaceva? Nu ți-e milă”…

Aproape toate exponatele aparțin posesorului cocoșului fără depreț, domnul Căpățână din Ștefănești. De altfel, el a și organizattot evenimentul, făcându-și loc și câțiva crescători de potârnichisau papagali. Un alt iubitor de cocoși cere un număr de telefonpentru a reveni cu o ofertă. Domnul Căpățână i-l oferă privindu-lneîncrezător. Sute de oameni se pozează alături de cocoși și găinimoțate, însă expoziția are drept țintă puținii iubitori de păsăretde soi de la noi din țară. „Trebuie să ai iubirea de păsăret însuflet ca să apreciezi un exemplar cum se cuvine”, spune domnulCăpățână fumând sprijinit de-o cușcă. Printre orătănii se plimbăînsă mai mult cupluri de amatori. „Sunt frumoase, dar campleoștite”, cugetă cu glas tare o doamnă. „Păi dacă te-aș ține șieu într-o cușcă câteva zile, tu cum ai fi”, i-o taie soțul.

Daruri și mofturi

Totuși, expozanții se fac că nu aud, pentru că și de pe urmaamatorilor mai scot un ban, nu doar de la colecționari. „Mai vineomul care are părinți la țară și cumpără câte un cocoș, câte ogăină mai specială. Păi ce bucurie mai mare să aibă tac-su decât uncocoș cu care să se mândrească în tot satul. N-au văzut ăia înviața lor. Numai să nu-i țină în noroi, că ăștia necesităîngrijire, trebuie să stea pe talaș”, explică doct domnul Căpățână.Exemplarele care sar de sutele de euro sunt însă pentru cunoscătorisau cei care vor să se fălească în fața cunoscătorilor. Trecem înmijlocul cortului la secțiunea rațe, lebede și păuni. „Aici suntpăsările pe care le vând la clienții care au curtea largă, sau uniaz în curte, un bazin, un ochi cu apă, ceva”, zice domnulCăpățână, care face și cu ochiul. „Tot Snagovul a luat lebede șipăuni de la mine”. Lebedele sunt blânde ca mieii și își întindgâturile lungi la oamenii care le fac poze. Rațele sunt maibelicoase, măcăind și înfoindu-se la copiii care întind mâna dupăele. Dacă rațele și lebedele pot sta într-un țarc descoperit,păunii trebuie să fie închiși într-o cușcă cu sârmă împletită desus până jos. Sunt două exemplare de masculi cu două femele.Masculii par iritați și sar de pe podea pe o cracă de copacimprovizat în cușcă pentru fitness. Refuză însă categoric să-șiînfoieze cozile, chiar dacă vizitatorii se strâmbă și semaimuțăresc la ei a provocare. Mulți își dau cu părerea că ar fisedați cu diverse substanțe puse în mâncare. Alții întreabă dacăhrana trebuie să aibă și vitamine, având în vedere că atât cocoșii,cât și „lebăzoii” arată ca niște culturiști ai păsărilor. „Prostii,mâncare normală. Grâu, porumb”, asigură exponanții.

Ce mai găsim prin curțile românilor

Românii care au o curte în care pot să încapă și animaledecorative nu duc lipsă de oferte. Chiar dacă piața de la noi nueste la fel de dezvoltată ca în alte țări, începe treptat să sediversifice. Gabriel Mohaci, omul care și-a transformat ferma dinCicir, județul Arad, într-o veritabilă grădină zoologică, are devânzare de la cămile cu două cocoașe, sconcși, capre pitice saureni până la rațe polare, păuni și lebede. Ba poate să-ți facă rostși de zebre, bizoni sau canguri pitici. „Sconcșii îi cumpără maimult grădinile zoologice, oamenii nu prea se înghesuie. În schimb,lumea cumpără foarte mulți ponei pentru copii, reni, iarna, pentrusanie. Dar mai mult păsări – păuni, păsări de apă foarte multe,fazani, lebede”, spune Gabriel Mohaci.

La modă sunt și caprele pitice, la 150 de euro bucata, căutateîn curțile mondene pentru aspect, nu pentru lapte. „Este exact ca ocapră obișnuită, doar că are dimensiuni mai reduse. E ca un cățel”,spune Dan Dumitru, unul dintre distribuitori. „Nu e bine să fiecrescute în apartament, dar pentru curte sunt ideale. Nu trebuiemulse, nu prezintă niciun pericol pentru copii. Dacă stăpânul le dăatenția potrivită, pot fi chiar foarte drăguțe”, explicăfurnizorul.

Tags:
Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide