Demolările de pe Berzei: oamenii care s-au trezit cu buldozerul în dormitor – VIDEO

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
În ziua când cupa buldozerului a intrat în dormitorul lor, familia Iliescu se afla chiar în casă, la masă

În ziua când cupa buldozerului a intrat în dormitorul lor,familia Iliescu se afla chiar în casă, la masă. S-a auzit un huruitși până seara jumate din casa lor dispăruse. Buldozerul înhățase omare parte din dormitor, încă două camere, un vestibul și un hol.Acolo avuseseră mai demult o scară din lemn sculptat, cu elementebrâncovenești, de pe la 1900. Casa este moștenire de la mătușaAgripina, medic în perioada interbelică. Acum, pe locul undeIlieștii își țineau biblioteca de carte rară va trece bulevardulBuzești-Uranus – Calea Rahovei, „cea mai mare operațiune urbană dinultimii douăzeci de ani”, așa a zis primarul Oprescu.
Iar prin fața fostei bolte interbelice Art Deco din dormitor voralerga mașini și tramvaie, să traverseze Bucureștii de la nord lasud în 20 de minute. „Berzei a fost etichetată ca zonă rău famată.Noi, însă, nu am avut conflicte cu țiganii care locuiau aici. Ba teși păzesc, la nevoie. În trecut, aceasta a fost zonă decomercianți, avocați și medici. Acum dorim să facem aici osocietate de mașini”, ne spune tatăl, Ion-Dan Iliescu, proiectant.A crescut de la patru ani în casa mătușii, ba chiar a păstrat-o așacum a primit-o, cu aceleași tablouri, lămpi, colecții și obiectevechi. Ne arată o carte de fabule de la 1874 și apoi o casetă delemn, umplută cu levănțica mătușii, aceeași din epoca trecută.Jumătatea de casă rămasă încă păstrează vitraliile galbene șiroșii, pictate manual în Italia.

Casele se demolează, salonul de masaj erotic rămâne înpicioare

Imediat după demolare s-a pus ninsoarea și cei trei Iliescu autremurat ca-n sălbăticie, la minus 17 grade, fără apă și gaz, fărăcăldură și lumină. Fuseseră debranșați mai demult, anume să nu seîmpiedice buldozerul în ele. Zidul rupt de buldozer rămăsese așa,pur și simplu. Într-un final, primăria și-a făcut milă și a zidit oparte din el, la minus 5 grade. „Îndată ce vremea ne va permite sevor realiza și finisajele, tot pe cheltuiala Primăriei”, ni s-arăspuns oficial.
„După ce ne-au lăsat fără utilități, două săptămâni am stat lacandeluță, am ars bucăți de parchet să ne încălzim, am cărat apă cucanistra de la vecini, am gătit și am spălat la fiica mea, laapartament. Tot acolo ne facem și baie”, ne spune mama. Cinic,salonul de masaj erotic de peste drum a rămas neatins. Și nu numaiel. „Peste drum se vindeau plante etnobotanice. Sunt legale, a zisBoc că sunt legale”, ne spune fiul, Teodor, inginer agronom. „Ei,dacă așa a zis Boc…”, îi răspunde tatăl.
Nu zic ei să nu se facă bulevardul lui Oprescu; ba să seconstruiască, dar exproprierile să se facă măcar corect, spun.”Trebuia să ne asigure mai întâi apă, gaz, lumină și apoi sădărâme. S-a aflat de situația noastră și ne-a sunat însuși SorinOprescu. Ne-a trimis întâi o comisie, apoi un fir de apă, apoi unfir de lumină, dar gaz tot nu avem”, zice mama. „Iar cei de la ApaNova au venit de nenumărate ori pentru mai nimic, zici că făceauședință foto”, spune fiul.

Cum să ți se fure poarta de la intrare cu poliția la doimetri

Primul șoc a venit înainte cu câteva zile de demolare. Atuncioamenii de la primărie au venit și au spart poarta, să ușurezecalea buldozerului, au smuls uși, ferestrele cu vitralii,calorifere, scara de lemn. Au stat așa, cu casa „despuiată”, înfrig, fără uși și ferestre, aproape o săptămână. „Culmea, atunci,cu 25 de polițiști sub nas și oameni de la primărie, ne-a dispărutpoarta tocmai smulsă! Le-am cerut hotărâre judecătorească în bazacăreia să demoleze, un act, ceva. Nu aveau nimic. Decât ne fluturauun ordin de plată, dar nu ne-au arătat nimic concret. N-am stat lao masă, ca oamenii… Pur și simplu au împânzit casa și fiecare apus mâna pe câte un fotoliu, pe câte un obiect, să elibereze casa.La etaj locuia o bătrână 80 ani. Era plecată de acasă, iar oameniiau spart ușa și i-au scos lucrurile de acolo. Acum ea a plecat, numai are unde sta”, zice Teodor. Contorul de lumină și l-au luatchiar ei din mâna hoților. Pe un hoț chiar l-au filmat când smulgeaîntrerupătoarele. Începuseră să se simtă ca la ei acasă; intraunul, ieșea altul. „Cu o zi înainte de asta fusesem la bancă, săvad dacă primăria a băgat banii, dar nu era nimic”, adaugămama.

992.129 de lei, o despăgubire pe care nu o înțelegenimeni

Demolarea de pe Berzei 65, unde locuiește familia, s-a întâmplat pedata de 20 ianuarie. Oamenii ne-au spus că, deși expropriați, pânăacum nu au primit nici un leu ca despăgubire, nu au semnat nici unact și nici nu li s-a explicat câți bani ar urma să primească.Primăria, de pe altă parte, ne-a răspuns că banii sunt în cont dar,pentru a-i accesa, proprietarii trebuie să facă o simplă cererepentru eliberarea despăgubirii. Astfel, familia Iliescu șicoproprietarul ar trebui să primească suma de 992.129 lei. Numai căaici se încurcă lucrurile – o parte din suma aceasta nu li secuvine și primăria sigur le-o va cere înapoi, spun proprietarii,fiindcă o suprafață de 72 de metri pătrați nu le aparține lor,ci… statului român. Tatăl e speriat de această încurcătură: „Astas-a întâmplat din greșeala unei notare nepregătite. Acum, eu nu potsă primesc și suma aferentă acestei suprafețe, căci risc să facpușcărie pentru îmbogățire fără just temei”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide