EI MERITĂ ROMÂNIA. Lecția de viață spusă cu lacrimi de Steluța Duță, campioana din orfelinat care vrea acum să-i salveze pe copii. REPORTAJ VIDEO

Publicat: 28/11/2012, 21:31
Actualizat: 28/09/2018, 07:28

Campania EI MERITĂ ROMÂNIA continuă. După poveștile lui Costel Pîrnău, timișoreanul care zidește case cu o singură mână și cea a preotului Manuel Radu, care și-a transformat casa în școală și grădinișă pentru 25 de copii nevoiași din Urlați în această seară, gândul vă prezintă povestea unei luptătoare: Steluța Duță, tânăra care a învins greutățile unei vieți zbuciumate: bătăile crunte din internat, anii de foame și nopțile petrecute pe stradă.

La 30 de ani, Steluța Duță practică boxul feminin, postură din care a câștigat un perete de medalii de aur, argint și bronz. Cele mai importante sunt cele 10 titluri de campioană națională, trei medalii de aur de la Europene și trei de argint la campionatele mondiale.

Vă invităm să-i urmăriți aici povestea.


Steluța boxează cu ea însăși. O face în fața unei oglinzi fixate de peretele unei săli de box situate sub stadionul Municipal din Buzău. Steluța este la ea acasă. Exersează în fața bucății de sticlă serii de croșee, directe și uppercuturi.

Este îmbrăcată într-un tricou alb brăzdat pe mijloc de o dungă tricoloră. Poartă adidași albi cu dungi roșii și o pereche de pantaloni de trening albaștri, traversați și ei de trei dungi roșu-galben-și-albastru.

Lovește scurt, în viteză, se retrage, apoi revine cu noi serii. Expiră cu zgomot după fiecare lovitură de pumn. Când începe să obosească, expirațiile sună ca niște oftaturi prelungi. De pe ringul din spatele ei este urmărită de antrenorul Constantin Voicilaș. Omul căruia de 10 ani îi spune, simplu, „tată”. Steluța este aici la ea acasă. De 10 ani, sala de box i-a fost casă, la propriu: aici s-a antrenat, aici a mâncat, aici a dormit.

Un „anume” Vasile și o „oarecare” Dobrița

Steluța Duță s-a născut în urmă cu 30 de ani la maternitatea din Râmnicu-Sărat, fiind al șaselea copil din cei nouă cărora le-au dat viață părinții ei. Părinți pe care ea îi numește un „anume” Vasile și o „oarecare” Dobriță. Le spune așa pentru că a fost abandonată de amândoi, încă de la naștere. Pentru Steluța, cei „șapte ani de acasă” au însemnat primii șapte ani petrecuți în orfelinat.

„Întotdeauna mi-a fost frică”, spune ea. Oftează lung, ca după o lovitură. „Întotdeauna mi-a fost frică de ziua de mâine”.

La 30 de ani, multiplei campioane la box cel mai mult îi este frică de singurătate. De oameni, însă, nu se mai teme deloc. De la 7 ani a început să se obișnuiască cu bătăia. Bătaie cruntă, de internat de anii ’80. „Mă băteau cu coada de mătură. Ce spun eu coadă… mă băteau cu bâta! Ne luau de picioare și ne dădeau cu capul de calorifer”, își amintește ea. „Am mâncat bătaie foarte zdravănă… Păi, văd dați seama, ce să mai simt eu pumnii pe care îi iau la box? Când eu luam bâte în cap?”

De pe stradă, în sala de sport

Până la 19 ani a crescut în stradă. Spăla parbrize și dormea pe unde apuca. Într-o zi, a văzut în curtea școlii niște fete care exersau în curte scheme de box. Erau sportive la sala de box din Buzău a antrenorului Constantin Voicilaș. Steluța s-a gândit să încerce și ea.

S-a întâmplat în ianuarie 2002, într-o după-amiază rece de iarnă. La acea oră, la sala de antrenament, sportivii înscriși la Clubul Municipal Buzău avea prima întrunire după Sărbătorile de iarnă.

Constantin Voicilaș își amintește: „Se deschide ușa sălii, pe care intră un băiat. Tuns scurt, îmbrăcat modest… Zice: domnule antrenor, vreau și eu să fac box. Și l-am întrebat: Vrei puștiulică să faci box de performanță sau să te bați pe stradă?

Acel „puștiulică” tuns scurt și îmbrăcat modest era Steluța. „I-am spus: sunt fată, domnule!”, își amintește ea. L-a mințit pe antrenor că are ce să mănânce și unde să doarmă, apoi a început să se antreneze. Voicilaș a observat că e „pe gardă inversă” – un soi de Sfânt Graal al boxului – și s-a gândit să-i acorde atenție.

După câteva zile, nopțile nedormite și lipsa de hrană au atins în cazul Steluței masa critică. „Progresa de la zi la zi, până când am vâzut că trăgea din ce în ce mai greu”, spune Voicilaș. Epuizată, tânăra Steluța a trebuit să recunoască faptul că nu are unde sta și că nu a mâncat de zile bune.

Lacrimi ascunse în spatele sacului de box

Chiar și acum, când își amintește de acest moment, Steluța izbucnește în lacrimi. Plânge înfundat, apoi se șterge la ochi cu o mișcare rapidă. Se întoarce la sacul de box pe care începe să-l lovească cu sete.

Uneori, în viață, nu e suficient să ai doar ambiție. E nevoie și de un dram de noroc. În cazul Steluței, acesta s-a numit antrenorul Constantin Voicilaș.

Din acea zi, Steluța și-a găsit steaua norocoasă: de atunci Voicilaș i-a devenit tată. I-a făcut rost Steluței de o saltea, pe care să doarmă noaptea chiar în sala de box. Dimineața, Steluța se trezea și începea antrenamentul.

S-a antrenat continuu. A început să lupte apoi în ring. Și să câștige. A obținut cam tot ce se putea: zece titluri de campioană națională, trei medalii de aur la Campionatele Europene și trei de argint la Mondiale. Medalii care ocupă acum un întreg perete din noul ei apartament – o garsonieră cochetă, acordată de Primăria Buzău.

Acum, în sfârșit, poate spune că stă pe propriile picioare. Chiar dacă imaginile din trecut o mai bântuie, din când în când.

Pentru Steluța, lupta încă mai continuă și în afara ringului. „Mai are momente când e singură, când vine și îmi spune: l-am visat pe tata”, povestește Voicilaș. Pentru Steluța, tatăl ei natural, acel „anume” Vasile, nu este atât de culpabil cum este acea „oarecare” Dobrița, mama ei naturală.

În ultimi ani, a făcut o adevărată investigație pentru a-și găsi părinții. I-a cunoscut, i-a salutat și a plecat. Acum, insistă că are o singură familie. Cu un singur tată. Cel care îi leagă mănușile în fiecare dimineață la antrenament. „M-a ajutat foarte mult acest om. Parcă Dumnezeu mi-a ieșit în cale. Vă dați seama, de 11 ani s-a ocupat de mine, e ca și părintele meu”.

Dintr-un colț al ringului, Voicilaș zâmbește pe sub mustața sa căruntă. E pasionat de epigrame și are una gata pregătită, pe post de replică: „A binecunvântat-o popa/Iar zânele au fost atente/Să vadă Europa și câteva continente”. Se gândește puțin, apoi adaugă, hâtru: „Și le-a văzut. Ba chiar le-a și bătut”.

Steluța își reia antrenamentul. Zâmbește. Acum ea este antrenoarea, iar învățăcelul este un puști, intrat în sală, „să vadă cum e”. Îi întinde brațele mult prea mici comparativ cu mănușile uriașe, de culoare roșie și îl învață cum să execute un croșeu. „Îmi place foarte mult să antrenez copii”, spune ea.

„O să mă fac antrenoare de copii și o să antrenez…” Îi vine să plângă, dar în cele din urmă, reușește să smulgă propriilor sentimente o ultimă victorie: la final, Steluța zâmbește. (Mihnea Lazăr)

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Cum l-a hărțuit Măruță pe Bendeac. Actorul a făcut totul public. Toți au rămas mască
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp ”fură” de la concurență, pentru binele tău: schimbarea disponibilă acum pe care o știi...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Liviu Dragnea, pe mâna medicilor de urgență. Specialiștii sunt rezervați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...