• Publicat:
  • Actualizat:
Reportaj

Elena Udrea a preluat o idee bună: Ca alternativă la stațiunea Mamaia să facem stațiunea Tataia

Ofertele de vacanță au atras numeroși doritori pe lângă standurile de la Romexpo, însă abia vizita Elenei Udrea a animat atmosfera la Târgul Internațional de Turism.

Ofertele de vacanță au atras numeroși doritori pe lângăstandurile de la Romexpo, însă abia vizita Elenei Udrea a animatatmosfera la Târgul Internațional de Turism. Ministrul DezvoltăriiRegionale și Turismului și-a ținut promisiunea față dereprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a popositdirect în standul acestora, unde consilierii Geea Balazsy Titieniși Bogdan Rusu au primit-o cu daruri și explicații.

Dacă Elena Udrea s-a arătat încântată de potențialul turisticdin Bistrița-Năsăud, a trebuit să ducă lupte diplomatice susținutepentru a evita produsele culinare specifice zonei. A gustat țuicalocală evitând însă să abuzeze pentru „a nu pleca pe nouă cărări”și a încercat preparatele tradiționale, despre care a spus că sunto ofertă tentantă pentru orice turist. Elena Udrea a fostcadorisită de către cântăreața de muzică populară, Virginia Linul,cu un clop cu flori pe care ministrul l-a probat bucuros, după carea dansat o învârtită de la Someș alături de ansamblul popular dinSângeorz-Băi.

Deputatul Ioan Oltean, care a însoțit-o, s-a prins la rândul luila dans. Elena Udrea a continuat apoi turul prin târg, gustând dinbucatele tradiționale românești, îndemnând vizitatorii să aleagădestinațiile din țară și ascultând sugestiile fiecăruia. Pe lângăclopul cu flori, ministrul s-a ales și cu un papirus având numeleei inscripționat pe el, din partea standurilor operatorilor dinEgipt.

Printre vizitatori s-a numărat și actorul Tudorel Filimon, carei-a oferit ministrului o idee de dezvoltare regională. „Ar trebuisă facem o stațiune nouă, lângă Mangalia”, a propus actorul. „Nu semai poate lângă Mangalia, trebuie mai la sud”, a replicatministrul. „Oricum, trebuie să fie o stațiune rivală față de cea dela Mamaia. Să se numească…” „Tataia”, a completat Udrea. „Corect,când nu mai ai locuri la Mamaia, te duci la Tataia”, a spus TudorelFilimon, pe care ministrul l-a asigurat, mai în glumă, mai înserios, că ideea este una bună, care merită să fie luată încalcul.

Piața reglează prețurile

Elena Udrea a spus că dezvoltarea sudului litoralului, chiar șicu o stațiune numită „Tataia” face parte din planurile ministeruluipe care îl conduce. „Avem proiecte de reorganizare a litoraluluiromânesc în partea de sud, însă acestea sunt dificile, pentru căvizează eliberarea plajelor. Cine a construit acolo a făcut-o avândun sprijin din partea autorităților publice locale sau mai susde-atât. Fără aceste măsuri, litoralul nu-și va putea reveniniciodată. Va trebui să renunțăm la partea de sud a litoralului și,odată cu acesta, la un patrimoniu care există deja și care esteîncă foarte bine conservat și foarte atractiv”, a spus Udrea, cares-a referit și la prețurile hotelierilor din România, despre care arecunoscut că sunt mari, în comparație cu ofertele dinstrăinătate.

Udrea a spus, totuși, că piața va regla aceste prețuri înmomentul în care hotelierii vor rămâne fără clienți. „Piațareglează prețurile. Atât timp cât există cerere, este foarte greusă convingi hotelierii români de pe litoral să lase la preț. Dardacă se va întâmpla ca anul trecut, când în mijlocul verii au rămasfără cerere și au fost nevoiți să lase la preț, am putea asista șiîn acest an la o situație similară. Este adevărat că nu toțihotelierii au prețuri foarte mari”, a spus Udrea, menționând și căturismul balnear este o idee la care nu va renunța.

Grecia și Bulgaria – cele mai căutatedestinații

Standurile Bulgariei au fost printre cele mai căutate și înacest an, reducerile de preț ajungând și la 40%, cu condiția carezervările să fie făcute pe durata târgului. Cine nu dorea unsejur prelungit, putea opta doar pentru petrecerea Paștelui într-ostațiune din Bulgaria, pentru 95 de euro.

Rivalizând cu Bulgaria și mai ales cu Turcia, standurile Grecieiau atras la rândul lor curiozitatea multora dintre vizitatori.”Având în vedere situația economică din Grecia, încercăm să atragemprin prețuri mici cât mai mulți vizitatori. Am făcut eforturi să numajorăm prețurile în nici un fel față de anii trecuți. Din mai pânăîn august, puteți merge în Insula Corfu și cu 30 de euro pe noapte,all inclusive, la hoteluri de patru stele”, a declarat directorulunui astfel de stand, George Kafyris. „Plajele din Grecia sunt,oricum, superioare față de cele din Turcia”, a mai spus acesta.”Întrunim toate standardele impuse de Comisia Europeană, iaraccesul până acolo este înlesnit de un coridor pan-european recentconstruit. Puteți traversa toată Grecia în două ore și jumătate”, amai spus acesta. Altfel, pentru un sejur de șapte zile în Creta,all inclusive, la un hotel de patru stele, prețul varia între 260și 300 de euro de persoană, cu avionul și transferul la hotelincluse.

Oferte de lux

Cine dorea și își permitea să caute pentru vacanță destinațiimai puțin familiare decât Bulgaria, Grecia sau Turcia, putea optapentru croaziere de lux sau expediții organizate în locuri exotice.Pentru 4.200 de euro (cazare la hotel de 3 stele) sau 5.250(categoria Deluxe) doritorii puteau pleca în Patagonia să vizitezeghețarii și cascadele de acolo. La prețuri similare, se puteavizita statul Texas. Pentru 3.654 de euro se putea merge încroazieră pe Râul Amazon, după un scurt periplu pe plajele din Riode Janeiro.

Nici ofertele de lux, nici cele la reducere nu entuziasmau dincale afară, însă, vizitatorii de la Târgul Internațional deTurism.

Cel puțin din partea Greciei se așteptau prețuri mai mici, avândîn vedere situația economică a țării, iar faptul că la multestanduri nu se vorbea decât în engleză frustra vizitatorii mai învârstă, care ofereau ca mediu de comunicare cel mult franceza.Astfel, o bună parte dintre vizitatori își petreceau timpul înafara spațiului exopzițional, unde organizatorii puseseră micii pegrătar. Exista și program artistic. În timp ce românii costumați încostum tradițional le ofereau pliante trecătorilor, ansambluripopulare grecești dansau pe scenă, dansuri imitate și de câțivadintre potențialii turiști care combinaseră micii cu prea multăbere.

CITEȘTE ÎN ZF: Vacanța în rate: Nouaîncercare a agențiilor de turism de a vinde sejururile mai scumpede 1.000 de euro

Inchide